Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arga bönderna kan ha smittat varandra

Lördagens traktordemonstrationer i Danmark mot regeringens sätt att hantera frågan om minkarna riskerar att ha vållat ”superspridning” av corona.

Det hävdar experter i mikrobiologi.

Över 800 bönder med traktorer hade sökt sig till centrala Köpenhamn respektive Århus för att manifestera mot beslutet att avliva alla minkar.

Sammanlagt omkring 800 traktorer ska ha deltagit i lördagens demonstration i Köpenhamn och Århus.Foto: NIILS MEILVANG / EPA / TT
De långsamma traktorerna var rejält i vägen på huvudstadens paradgator.Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT
Experter är rädda att deltagarna i demonstrationen ska ha smittat varandra med coronaviruset.Foto: PHILIP DAVALI / EPA / TT

Ett beslut som senare visat sig sakna lagligt stöd.

Traktorerna korkade igen städernas gator. Men ett större problem, enligt två experter i klinisk mikrobiologi, var att demonstranter stod så väldigt nära varann i folkmängden.

Håller inte avstånd

– Det är tydligt att folk inte håller en meters avstånd, och väldigt få har munskydd, säger Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi, till danska TV2. 

– De är visserligen utomhus. Men folk kommer från olika håll i landet och det hela innehåller alla ingredienser till superspridning.

– Det finns förmodligen även minkfarmare bland dem, så det blir en riktigt olycklig cocktail av bristfälligt uppförande.

Inte många munskydd

Även professorns kollega Niels Højby från Rigshospitalet betraktar demonstrationen som riskabel.

– Jag såg inte många munskydd, om jag ens såg något alls, säger han.

– Det är helt klart en risksituation vi upplever här med så många församlade. Där kan mycket väl finnas några som bär på smitta och som smittar andra, även om de inte har några symptom.

Inte olagligt vara många

I Danmark råder just nu ett så kallat församlingsförbud som innebär att man inte får vara fler än tio personer som samlas offentligt i något syfte.

Men församlingsförbudet gäller inte för demonstrationer – eftersom rätten att demonstrera är grundlagsskyddad i Danmark, liksom i Sverige.

Det fanns ännu på söndagen ingen säker, bekräftad uppgift på hur många som deltagit i lördagens traktordemonstrationer. Men bilder från Köpenhamn och Århus visar stora folksamlingar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!