Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Arg mamma hotade pedagoger – döms till böter

Växjö tingsrätt dömer den 38-åriga kvinnan till böter för olaga hot.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

En pojke skickades hem från ett kollo i Växjö kommun, då ringde hans mamma upp – fly förbannad – och dödshotade personalen.

Nu har mamman dömts till böter för olaga hot.

– Det var fråga om dödshot och hot om våld som uttalades på ett aggressivt sätt, står det i domen. 

En pojke var sommaren 2016 på ett kollo i Växjö kommun med sin skola.

Efter en incident med andra elever skickades han hem och lärarna bestämde att han inte heller skulle få komma tillbaka dagen efter.

Dagen då pojken inte fick komma ringde hans mamma upp en av pedagogerna på hennes privata telefon och skrek. Hon var mycket arg eftersom hon tyckte personalen hade betett sig illa mot hennes son.

Bland annat ska hon ha sagt "jag ska komma och slå ihjäl er allihopa" och att "det är inget jävla hot utan ett jävla löfte", vilket även Smålandsposten skrivit om.

Elever hörde dödshotet

Flera elever och kolleger som satt närmast hörde samtalet eftersom mamman skrek så högt. Läraren satte dessutom på högtalartelefonen efter en stund. Personalen upplevde samtalet som så obehagligt att de ringde polisen. I förhöret berättar den uppringda läraren:

– De låste dörrarna eftersom de blev livrädda för att mamman skulle komma dit. De var rädda för att hon skulle gå bärsärkargång.

Den 38-åriga mamman säger i förhör att hon inte minns något mer än att hon pratade med någon och att samtalet gällde att hennes son inte fick vara på kollot. Hon erkänner däremot att hon har gjort uttalanden som kan uppfattas som hotfulla. 

Lärare vittnade i rätten

Flera pedagoger som satt nära den uppringda läraren har vittnat om vad som skett. Växjö tingsrätt bedömer att de har berättat på ett trovärdigt sätt. 

Under onsdagen kom domen. Mamman döms till att betala böter på 3000 kronor och skadestånd på 5000 kronor till den utsatta läraren.

Rätten anser att hotet anses särskilt allvarligt på grund av hur hon formulerade sig. I domen står det:

– I detta fall uttalade mamman dödshot och hon riktade sig medvetet mot flera personer.

Två av pedagogerna som överhörde samtalet ville också ha skadestånd men tingsrätten tyckte inte det fanns skäl nog.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!