Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Årets julkalender: 24 dagar med Ranelid

Björn Ranelids dikter publiceras i 24 fristående delar i Kvällsposten – på Facebook, Instagram, i tidningen och i appen.Foto: Caroline Larsson
Julkalendern har döpts till "poesikalender".Foto: Caroline Larsson

Nu är det jultider igen, och på Kvällsposten kommer dagarna till jul att räknas ner – med hjälp av Björn Ranelid.

Den folkkäre författaren ska från och med den 1 december medverka i en specialgjord "poesikalender".

Den läggs ut varje dag i december, i 24 delar, fram till julafton.

Den omtyckta traditionen med en julkalender (eller adventskalender) går tillbaka till 1900-talets början.

Ursprungssyftet ska enligt Nordiska museet ha varit att underlätta väntan på julen, främst för barnen. Efter en tids dvala under andra världskriget återupptogs traditionen med julkalendrar efter kriget – och omkring 1950 slog den igenom, kommersiellt, i USA.

I dag kommer julkalendrar i väldigt olika former. Men med Kvällsposten kan man från och med fredagen den 1 december räkna ner dagarna till jul – med hjälp av Björn Ranelid.

Lucka 1 publiceras på fredag, den 1 december.Foto: Kvällsposten

24 specialgjorda verk

Den folkkäre författaren har skrivit 24 specialgjorda verk som han själv läser upp, framför brasan hemma i sin bostad. Dessa kommer att läggas ut varje dag på Kvällspostens Facebooksida.

Julkalendern med Björn Ranelid – även döpt till "poesikalendern" – går även att hitta i Kvällspostens app. Den finns i 24 olika delar där varje dag har sitt eget tema.

Bland ämnena som behandlas i Ranelids texter finns hans barndoms jul, livet, döden, drömmar och godhet.

Alla delar är specialskrivna för Kvällspostens läsare. Texterna kommer också att publiceras i sin helhet i tidningen varje dag, samt på Kvällspostens Instagramkonto.

Björn Ranelid och hustrun Margareta Ranelid vid utdelningen av Human Rights Award 2017, den 20:e november på Berwaldhallen.Foto: JESSICA GOW/TT

Firar julafton med barnen

Björn Ranelid, 68, är en av Sveriges främsta författare i modern tid. Han har bland annat vunnit Augustpriset, är tidigare adjunkt i svenska, religionskunskap, matematik och filosofi. Sedan i somras är han också äktenskapsförrättare. Han är en flitigt anlitad föreläsare.

Ranelid är född och uppvuxen i Malmö men bor numera på Östermalm och på Österlen.

Björn Ranelid låter hälsa att han ser fram emot att möta Kvällspostens läsare i 24 avsnitt fram till julafton. Men då kommer han själv att fira med sina barn.

– Det är alltid barnen som avgör var vi ska vara på jul. Var vi ska vara är inte helt bestämt än, men jag kommer med säkerhet att fira med min fru, barn och barnbarn. Min fru firar jag alltid jul med, jag har varit gift med henne i 41 år och sedan dess har vi inte firat utan varandra. Julen är då jag anser att man bör slappna av och hålla samman. Det är en viktig högtid.

Hur ser ditt julbord ut?

– Jag är konventionell på så vis att jag vill ha skinka, prinskorv och köttbullar. Men sprit är inte viktigt för mig, jag förstår mig inte på människor som behöver dricka alkohol. Alla  barn ska känna sig trygga på julafton, som vuxen bör man därför inte bli berusad i deras närhet.

Kvällspostens Facebooksida kan ni följa via den här länken.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!