Björn Ranelids dikter publiceras i 24 fristående delar i Kvällsposten – på Facebook, Instagram, i tidningen och i appen. Foto: Caroline LarssonBjörn Ranelids dikter publiceras i 24 fristående delar i Kvällsposten – på Facebook, Instagram, i tidningen och i appen. Foto: Caroline Larsson
Björn Ranelids dikter publiceras i 24 fristående delar i Kvällsposten – på Facebook, Instagram, i tidningen och i appen. Foto: Caroline Larsson
Julkalendern har döpts till "poesikalender". Foto: Caroline LarssonJulkalendern har döpts till "poesikalender". Foto: Caroline Larsson
Julkalendern har döpts till "poesikalender". Foto: Caroline Larsson

Årets julkalender: 24 dagar med Ranelid

Publicerad

Nu är det jultider igen, och på Kvällsposten kommer dagarna till jul att räknas ner – med hjälp av Björn Ranelid.

Den folkkäre författaren ska från och med den 1 december medverka i en specialgjord "poesikalender".

Den läggs ut varje dag i december, i 24 delar, fram till julafton.

Den omtyckta traditionen med en julkalender (eller adventskalender) går tillbaka till 1900-talets början.

Ursprungssyftet ska enligt Nordiska museet ha varit att underlätta väntan på julen, främst för barnen. Efter en tids dvala under andra världskriget återupptogs traditionen med julkalendrar efter kriget – och omkring 1950 slog den igenom, kommersiellt, i USA.

I dag kommer julkalendrar i väldigt olika former. Men med Kvällsposten kan man från och med fredagen den 1 december räkna ner dagarna till jul – med hjälp av Björn Ranelid.

Lucka 1 publiceras på fredag, den 1 december.Foto: Kvällsposten

24 specialgjorda verk

Den folkkäre författaren har skrivit 24 specialgjorda verk som han själv läser upp, framför brasan hemma i sin bostad. Dessa kommer att läggas ut varje dag på Kvällspostens Facebooksida.

Julkalendern med Björn Ranelid – även döpt till "poesikalendern" – går även att hitta i Kvällspostens app. Den finns i 24 olika delar där varje dag har sitt eget tema.

Bland ämnena som behandlas i Ranelids texter finns hans barndoms jul, livet, döden, drömmar och godhet.

Alla delar är specialskrivna för Kvällspostens läsare. Texterna kommer också att publiceras i sin helhet i tidningen varje dag, samt på Kvällspostens Instagramkonto.

Björn Ranelid och hustrun Margareta Ranelid vid utdelningen av Human Rights Award 2017, den 20:e november på Berwaldhallen.Foto: JESSICA GOW/TT

Firar julafton med barnen

Björn Ranelid, 68, är en av Sveriges främsta författare i modern tid. Han har bland annat vunnit Augustpriset, är tidigare adjunkt i svenska, religionskunskap, matematik och filosofi. Sedan i somras är han också äktenskapsförrättare. Han är en flitigt anlitad föreläsare.

Ranelid är född och uppvuxen i Malmö men bor numera på Östermalm och på Österlen.

Björn Ranelid låter hälsa att han ser fram emot att möta Kvällspostens läsare i 24 avsnitt fram till julafton. Men då kommer han själv att fira med sina barn.

– Det är alltid barnen som avgör var vi ska vara på jul. Var vi ska vara är inte helt bestämt än, men jag kommer med säkerhet att fira med min fru, barn och barnbarn. Min fru firar jag alltid jul med, jag har varit gift med henne i 41 år och sedan dess har vi inte firat utan varandra. Julen är då jag anser att man bör slappna av och hålla samman. Det är en viktig högtid.

Hur ser ditt julbord ut?

– Jag är konventionell på så vis att jag vill ha skinka, prinskorv och köttbullar. Men sprit är inte viktigt för mig, jag förstår mig inte på människor som behöver dricka alkohol. Alla  barn ska känna sig trygga på julafton, som vuxen bör man därför inte bli berusad i deras närhet.

Kvällspostens Facebooksida kan ni följa via den här länken.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag