Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Är helt säker på att det var en tvättbjörn"

Så här ser en tvättbjörn ut. Björnen på bilden är dock inte den som kan ha setts utanför Väla, den här bilden är tagen på Skånes djurpark.
Foto: Niclas Tilosius

I arla morgonstund förra veckan hamnade Margaretha Montelin, 71, och hennes morgonpigga hund öga mot öga med en tvättbjörn i skogen utanför Väla.

- Jag är helt säker på att det var en tvättbjörn, den stod och glodde på oss, sen gick den, säger hon.

Om iakttagelsen stämmer är det den andra tvättbjörnen som påträffats i Skåne.

Den första var död.

Klockan var inte mycket mer än 05.30 en morgon för drygt en vecka sedan när Margaretha och hennes hund stötte på det, för Sverige, ovanliga djuret vid Väla skog.

Den var stor som en tvättbjörn, och randig på nosen. Jag skulle ta en bild men när jag väl fick upp kameran hade den försvunnit, säger hon till Helsingborgs Dagblad.

Margaretha som ofta är ute i skog och mark är fullständigt säker på att det verkligen var en tvättbjörn som stod och glodde på dem ungefär 25 meter bort.

Helt säker

– Jadå, jag är säker. Jag såg de tydliga strecken vid nosen, säger hon till Kvällsposten.

Någon bild på det ovanliga djuret hann hon inte ta, när kameran väl kom upp hade tvättbjörnen tagit till sjappen.

- Det var ju tidigt på morgonen, tvättbjörnar är ju nattdjur så den här skulle säkert gå och lägga sig eller något, säger Margaretha Montelin.

Nils Carlsson på länsstyrelsen har underrättats om iakttagelsen. Till Helsingborgs Dagblad säger han att det kan ha rört sig om en grävling eller iller. Men han håller det inte för uteslutet att det verkligen var en tvättbjörn. Redan finns det omkring en miljon artfränder i Tyskland och även på så nära håll som i Danmark har det börjat dyka upp tvättbjörnar.

Låg död i Falsterbo

I Skåne har man hittills bara hittat en tvättbjörn i det fria, det var den som hittades död på stranden i Falsterbo i mitten av mars. Sannolikt har den drunknat efter att ha fått lift med ett fartyg från kontinenten.

Tvättbjörnens ursprung är i Nordamerika. En etablering här skulle inte vara helt lyckad.

– Det är inget fel på djuren i sig, men de är på fel plats. Om man flyttar en art från en världsdel till en annans kan det bli kaotiskt i ekosystemet. Det som begränsar dem där finns inte här, säger Nils Carlsson till HD.

I Tyskland har miljonen tvättbjörnar orsakat en hel del problem. Tvättbjörnen brukar bland annat ta sig in i vindsutrymmen där de bygger bo.

Duktiga med händerna

– De har små händer som de är duktiga på att använda. De lyfter på tegelpannor och på vindsluckor där de sätter bo och drar in frukt och döda djur, förklarar Nils Carlsson för HD.

Han säger också att länsstyrelsen gärna tar emot foton om man tror sig ha sett en tvättbjörn. Även foton av spår och spillning går bra.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!