Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är det någon som förtjänar skadestånd så är det läraren”

Roger Haddad, skolpolitisk talesperson i Liberalerna och vice ordförande i utbildningsutskottet.
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG / LIBERALERNA
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

Eleven kallade sin lärare för ”hora” – och blev utslängd från klassrummet. Då polisanmäldes en lärare av elevens föräldrar.

Nu rasar Liberalernas skolpolitiske talesperson, Roger Haddad.

– Jag blir oerhört provocerad. Det är ytterligare ett ärende som visar vilken situation och arbetsklimat Sveriges lärare har, säger han. 

Antalet anmälningar om elever som kränks av sina lärare har nästan fördubblats på fem år. Nyligen betalade Malmö kommun 25 000 kronor i skadestånd till en elev efter att läraren lyft ut den stökiga eleven ur klassrummet.

I fredags i förra veckan inträffade ytterligare en incident i ett klassrum. Den här gången i Nybro. 

När den kvinnliga läraren samlade in elevernas mobiltelefoner inför lektionen, enligt skolans rutin, kallades hon för ”hora”. 

En annan lärare ingrep. 

– Den läraren tog tag i pojken och avvisade honom från klassrummet. Det är detta som pojken och föräldrarna anmält som ofredande, sa Robert Loeffel vid polisen till Kvällsposten.

”Oacceptabelt”

Vad en lärare har rätt att göra för att upprätthålla ordningen i ett klassrum är ett hett debatterat ämne. 

Roger Haddad (L), skolpolitisk talesperson i Liberalerna och vice ordförande i utbildningsutskottet, berättar att han blir ”provocerad” av incidenten på skolan i Nybro.

– Om det är som det står (i artikeln) har läraren gjort helt rätt. De måste kunna visa ut en elev ur ett klassrum. Och om det är någon som förtjänar ett skadestånd är det läraren, inte eleven, säger han.

– Vi vill stärka lärarens befogenheter, för nu tippar det år andra hållet. Minsta lilla ingrepp när en lärare säger åt en elev riskerar läraren att bli anmäld.

Roger Haddad vill att elevernas föräldrar tar ett mycket större ansvar.

– I det här enskilda fallet är det uppenbart att föräldrarna inte gör det. De går emot att läraren ingrepp. Sen att eleven kallade den kvinnliga läraren för ”hora” är oacceptabelt. Föräldrarna måste ta ett mycket större ansvar, säger han. 

”Ska vara läraren som bestämmer”

Enligt en elevenkät från Skolinspektionen från höstterminen 2018 upplever 58 procent av Sveriges niondeklassare att andra elever stör ordningen i klassrummet. 

Roger Haddad anser att om utvecklingen fortsätter kommer Sverige att få sämre lärare.

– Vi riskerar att få osäkra lärare, rädda lärare, som inte kan upprätthålla en bra undervisning. Lärarnas uppdrag är att upprätthålla ett lugn och ge en trygghet för att bedriva undervisning, säger han. 

– Det ska vara läraren som bestämmer i klassrummet. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!