Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Är Bamse världens lönsammaste björn?

Stark ekonomi. I fjol fick Bamse för första gången en egen biofilm: "Bamse och tjuvstaden" - och det, tillsammans med figuren på allt från tandkräm till cd-skivor och massa med andra prylar, gör att Bamseförlaget går med rekordvinst.
Foto: Tre vänner
Ola Andréasson, Bamseförlaget.
Foto: Sara Strandlund
Bamses grundare Rune Andréasson.
Foto: Torbjörn Andersson

Serien om världens starkaste björn landade för första gången i butikshyllorna 1973 - och i dag är Bamse mer framgångsrik än någonsin.

I dagarna redovisade Bamse Förlaget rekordvinst i sitt bokslut, skriver Dagens Media.

– Bamse är 'still going strong' efter alla år, säger Ola Andréasson en av Bamse Förlagets ägare.

Serien om Bamse har funnits sedan 1966 då det gick att läsa om världens starkaste björn som seriestripp i veckotidningen Allers. Björnen som blir stark av farmors dunderhonung fick en egen tidning 1973 och genom åren har persongalleriet utökats med vargkusiner och den snåle ärkeskurken Krösus sork.

I dag finns den folkkära figuren på allt från tandkräm till cd-skivor och förra året fick Bamse och hans vänner för första gången en egen biofilm: "Bamse och tjuvstaden".

Redovisar rekordvinst

Att figuren är framgångsrik syns i Bamseförlagets bokslut som i dagarna blev offentligt på Bolagsverket. Den visar att omsättningen ökade marginellt - men de finansiella posterna ökade markant och slutade på 9,5 miljoner kronor. Det innebär en vinstmarginal på 72,5 procent, skriver Dagens Media.

Sönerna till Bamses grundare Rune Andréasson, Ola och Dan Andreasson, äger Bamse Förlaget som nu för tiden drivs vid Center Syd i Löddeköpinge. Och enligt Ola Andréasson kan bokslutssiffrorna visa en rekordvinst - något som inte är oväntat.

– Det är inte så överraskande. Bamse är 'still going strong' efter alla år. Och första biofilmen drog med sig köp av schampon och besök på Bamses värld. Det är mycket som har varit bra och lyckat, säger Ola Andréasson till Kvällsposten.

"Gigantiskt mycket förfrågningar"

Siffrorna går inte att jämföra med andra förlag eftersom Bamse Förlaget licensierar ut rätten till Bamses varumärke till en mängd olika företag.

– Vi får gigantiskt mycket förfrågningar. Dagligen hör folk av sig om allt från handmålade krukor till oljetransporter.

Hur gör ni urval bland alla förfrågningar?

– Det ska vara samarbetspartners som vi trivs med och som känns "bamsiga". Bamse är ju humanist så det ska finnas lite av den känslan.

Första maj öppnar nya Bamses värd på Kolmårdens djurpark.

– Det tror vi jättemycket på. Nya Bamses värld är på 20 000 kvadratmeter och det kommer bli som att stiga in i Bamsefilmen.

Koppling till Viken

Bamse Förlaget grundades av Rune Andréasson 1988 i Viken i Höganäs kommun. Mellan 1998 och 2005 fanns en permanent Bamseutställning på Höganäs museum. Men det finns inga planer på ytterligare insatser för att bevara intresset för Bamse i Vikenområdet.

– Bamse står staty i Vikenbiblioteket och vi har mamma kvar i Viken, så det finns kopplingar. Men vi gör inget speciellt, vi sitter och arbetar i Löddeköpinge nu och som ägare försöker vi hålla oss anonyma och låta Bamse synas och höras.