Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

App i telefonen ska varna för skolattacker i Skåne

Två personer avled av sina skador när en knivman attackerade elever och personal på Kronan skolan i Trollhättan. Foto: TT NYHETSBYRÅN
En ny app ska varna för skolattacker i Skåne. Foto: Colourbox

Flera kommuner i Skåne vill införa en krisapp i telefonen som kan varna om en beväpnad gärningsperson kommer in på skolan, rapporterar P4 Malmöhus.

– Då är det en signal till personalen att de ska se till så att barnen gömmer sig säger Thomas Andersson, säkerhetschef.

Det är ytterligare ett steg för att hjälpa skolpersonal med hur de ska agera om de ställs inför en liknande situation som den i Trollhättan för drygt tre år sedan, då en beväpnad gärningsman dödade tre personer på en grundskola.

Den tänkta appen ska kunna hjälpa personal att snabbt upptäcka en fara i skolan, exempelvis genom ett blinkande rött ljus i telefonen.

– Då är det en signal till personalen att de ska se till så att barnen gömmer sig, att man låser dörrar och barrikaderar sig i olika utrymmen, säger Thomas Andersson, säkerhetschef i bland annat Ystad, till P4.

På gymnasieskolor i Malmö testas en sådan telefonapp för kriskommunikation, och i Ystad, Sjöbo och Simrishamn vill man nu införa en liknande app i verksamheten.