Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Apan Hjördis har blivit kändis – i Hollywood

Hjördis tillsammans med Richard Berglund.
Foto: Privat
Hjördis har gått och blivit Hollywood-kändis.
Foto: Privat
Det är nämligen hon som ljudsatt aporna i nya biofilmen "Dawn of the planet of the apes".
Foto: AP Photo/Twentieth Century Fox Film Corporation

Schimpansen Hjördis, 11 år, har blivit Hollywoodkändis.

I bioaktuella Apornas planet: Uppgörelsen är det nämligen Hjördis röst som har använts för att ljudsätta aporna.

– Filmbolaget finkammade internet efter apljud och hittade ett klipp med henne, säger Richard Berglund på Ölands Djurpark.

Hjördis, 11, fick för en tid sedan en ny hobby. Hon älskar numera att måla med pastellfärger. I övrigt uppskattar hon att umgås med de andra schimpanserna och att då och då mumsa i sig favoriträtten Risifrutti. Att hon hade gått och blivit Hollywoodkändis kom som en överraskning för alla på djurparken.

– Vi fick reda på det för några månader sedan när filmbolaget mejlade och tackade för att vi hade bidragit till filmen, berättar Richard Berglund, som är djuransvarig på Ölands Djurpark.

Det var genom Youtube som filmbolaget upptäckte henne. Filmaren Anders Sjögren hade i en 40 minuter lång filmsnutt dokumenterat Hjördis första levnadsår. 2011 lades klippet ut på Youtube med titeln "Cute and funny baby of chimpanzee".

Använder många läten

Samtidigt letade filmbolaget efter ljud till storfilmen Apornas planet: Uppgörelsen. Teamet hittade klippet med Hjördis och resten är, som man säger, historia.

Schimpanser använder en mängd olika läten för att kommunicera tankar och känslor. Exakt vilka ljud som har använts från Hjördis vet Richard Berglund ännu inte.

– Schimpanser pratar hela tiden. Jag har inte sett filmen än men ljuden som kan ha används är till exempel "ah-ah-ah" när hon vill leka eller ett långtonigt "abou" som signalerar att hon är ledsen.

Richard Berglund har tagit hand om Hjördis sedan hon var nyfödd eftersom mamman stötte bort henne efter födseln. Den lilla schimpansungen trivdes i tjänstebostaden inne på djurparken och besökte då och då kompisarna i hägnet.

– Efter en tid blev det som en Disney-film. Det var full fart och hon började klättra över allt. Då började vi slussa ut henne till de andra, lite som när man skolar in barnen på förskolan.

"Ser mig som en pappa"

I dag bor Hjördis tillsammans med fem andra schimpanser i ett eget hus. I sinnet är hon fortfarande ungefär som ett 6-årigt barn.

– Hjördis ser mig fortfarande lite som en pappa och jag pratar med henne varje kväll, säger Richard Berglund.

Det är fortfarande oklart om filmbolaget kommer att erbjuda någon kompensation för Hjördis medverkan i Apornas planet: Uppgörelsen.

– Vi blev inte direkt inbjudna till röda mattan men man kanske kan hoppas på några lådor bananer i alla fall, säger Richard Berglund och skrattar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!