Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Använde vanligt schampo – fick svåra brännskador

Elin Nilsson, 18. Foto: Privat
Torrschampo av märket Batiste. Foto: Privat
Efter ett par dagar fick Elin stora blåsor på handen. Foto: Privat
Huden började lossna från handen. Foto: Privat
I dag har hon ett stort ärr efter brännskadan. Foto: Privat
1 / 7

När Elin Nilsson, 18, använde torrschampo i håret råkade hon spreja lite på handen.

Några timmar senare började hennes hand att klia och huden blev alldeles kall. 

Sen fick hon vätskefyllda blåsor – och huden föll av i stora sjok.

– Läkarna sa att jag hade fått en kemisk brännskada, säger Elin Nilsson.

Den 8 januari i år hade Elin Nilsson, 18, bråttom till skolan i Malmö. I och med att hon inte hann duscha, använde hon ett torrschampo av märket Batiste för att fräscha upp håret. Lite av sprejen hamnade av misstag på hennes vänstra hand.

Efter några timmar kände hon hur huden började klia. Dessutom blev den kall, som om någon höll en isbit mot handen.

– Framåt kvällen blev det som en röd ring på handen, det såg nästan ut som om jag hade fått borrelia, säger Elin Nilsson.

Första dagen – ett rött märke syns på Elins hand. Foto: Privat

Smärtan i handen blev värre

De följande dagarna blev det ännu värre. Stora vätskefyllda blåsor växte fram på handen samtidigt som smärtan blev värre. När hon besökte vårdcentralen konstaterade läkarna det hon redan misstänkte. 

Hon hade fått en kemisk brännskada, enligt läkarna sannolikt av torrschampot.

– Så småningom sprack huden också. Den lossnade och där har det blivit ärrbildning. Nu har jag ett ärr stort som en femkrona på mitten av vänsterhanden, säger Elin Nilsson.

I söndags kväll – nästan tre månader efter att brännskadan först uppstod – delade hon flera bilder på sin sargade vänsterhand i en sluten Facebookgrupp för tjejer. Där bad hon om hjälp för att få ärret att synas mindre.

– Jag vill bli av med ärret till sommaren då man börjar bli brun. Jag tycker bara att det ser så ofräscht ut, så jag ville bara höra om de hade några tips, säger hon.

Efter några dagar hade Elin fått vätskefyllda blåsor på handen. Foto: Privat

LÄS OCKSÅ: Madeleine tog bort tatuering – brände djupt hål i fingret

Batiste brukar aldrig orsaka problem

Torrschampot Batiste säljs i Sverige av det norska företaget Aspire Brands. Produktchefen Annette Hovind Johansen har aldrig hört talas om att kemiska brännskador skulle kunna uppstå av torrschampot.

– Det är väldigt svårt för mig att kommentera det här, då jag inte har sett några bilder på skadorna. Men jag har aldrig hört talas om något liknande. Det här är förstås inte något som vi önskar att någon ska uppleva av våra produkter. Det här ska inte kunna ske utan någon yttre påverkan, säger hon och fortsätter:

– Som med alla produkter så finns det alltid någon som kan reagera på produkten. Men det här är ett torrschampo som finns i mängder av butiker och som vi säljer otroligt mycket av. Det brukar aldrig vara några problem.

Vill nu varna andra

Hemma i Svedala har Elin Nilsson och hennes vänner helt slutat att använda torrschampo. Ingen vill drabbas av en liknande reaktion – framför allt inte i hårbottnen där det är svårt att hålla såret rent, berättar hon. 

I sitt inlägg på den slutna Facebookgruppen varnar hon också andra för att använda torrschampot.

– Det står på flaskan att man ska spreja på 30 centimeters avstånd, och det kanske jag inte hade den där gången. Men även om man sprejar från 20 centimeters håll så ska det ju inte bli en sådan här reaktion. Det känns ju livsfarligt, säger Elin Nilsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!