Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man misstänks för förfalskning – använde annans covidpass

En man försökte natten mot lördag visa upp någon annans covidpass för att komma in på krogen.
Covidpassen infördes första december.
Foto: PÄR BÄCKSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Evelina Olsson, presstalesperson polisregion Syd
Foto: ANNA HERMANSSON / POLISEN

Under natten mot lördag utbröt ett bråk på Möllevången i Malmö. 

När polisen kom till platsen fann de en man i 20-årsåldern som försökt ta sig in på utestället med en annan persons covidpass – något som polisen tror kan hända fler gånger under helgdagarna. 

– Jag tror att det kan bli aktuellt när folk vill festa men kanske inte kan, säger Evelina Olsson, presstalesperson polisregion Syd. 

Strax efter midnatt natten mot lördag fick polisen larm om ett bråk på Möllevången i Malmö. 

På plats kunde de konstatera att en man i 20-årsåldern försökt ta sig in på ett uteställe med någon annans covidpass. Mannen hade stoppats av ordningsvakter som sett igenom hans bluff och nekade honom inträde.

– Vi fick larm från väktare om att det var bråkigt. Två personer var aktuella, den ena avvisades från platsen och den andre hade försökt ta sig in med ett felaktigt covidpass och misstänks för brott, säger Evelina Olsson, presstalesperson för polisregion Syd. 

Lite återkoppling

Evelina Olsson säger att ännu har polisen inte sett att folk försöker visa falska covidpass, men det tror hon kan bero på att det bara varit aktuellt i några dagar.

Också Mats Snäll, chef på digital utveckling på Digg, Myndigheten för digital förvaltning, upplever att kontrollerna av covidpassen har fungerat utan problem. 

– Vi har fått ganska lite återkoppling om hur det fungerar och det tror jag är ett gott tecken. Det är stor intresse så vi hade nog väntat oss mer, men det är ett bra betyg, säger han. 

”Vi står inför festhelger” 

Oavsett hur enkelt covidpassen är att använda tror Evelina Olsson att polisen kommer få en del att göra de kommande veckorna.

– Nu står vi inför festhelger i mellandagarna och över nyår och då tror jag att det kan bli aktuellt när folk vill festa men kanske inte kan. Men man ska vara medveten om att förfalska ett covidpass är ett brott, säger hon.

Händelsen under lördagsnatten är anmäld och mannen misstänks för urkundsförfalskning.