ÄNTLIGEN HEMMA

SKURUP. Efter tre månaders "förvisning" till äldreboendet är 30-årige Henrik Persson äntligen hemma.  

Svårt handikappade Henrik är lika lycklig som mamma Ingrid. Det var just det här de kämpat för. Samtalet till KvP gav resultat. Och på måndag slipper Henrik dessutom Skurups kommun som vårdgivare. Ett privat LSS-bolag tar över.  

- Äntligen en kompetent huvudman, jublar mor och son.

Sedan en förtvivlad och arg Ingrid Persson ringde KvP om sonens situation i juni månad har mycket hänt. Kvällsposten har berättat om fallet Henrik i en rad artiklar och även kommenterat hans situation på ledarplats i tidningen.

 I slutet på maj var 30-årige Henrik färdigbehandlad på  Ystads lasaretts palliativa vårdavdelning (vård i livets slutskede). Nu skulle han få fortsatt vård i bostaden med assistans av utbildad personal enligt LSS-lagen (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Trodde både han och mamma Ingrid.

Fick ligga som ett kolli

 I stället valde Skurups kommun att placera Henrik på äldreboendet Bruksgården i Rydsgård. Där fick han ligga som ett kolli.

 För LSS-chefen hade inte kompetent personal att sätta in, om ens personal alls.

 Men såväl Skurups kommunalråd, Niklas Sjöberg (m) som kommunjuristen Bengt Hagberg ansåg att fallet var korrekt hanterat, i övrigt hänvisades till sekretesslagen, trots att KvP fått fullmakt att föra Henriks talan.

 Länsstyrelsen gav Skurups kommun svidande kritik för den bristfälliga handläggningen och krävde att han omedelbart skulle få komma hem.

"Varit utomhus"

 - Henrik var varit uppe och utomhus mer på några dagar hemma än han var under hela sommaren på hemmet, säger Ingrid Persson.

 KvP:s artiklar resulterade i rena läsarstormen, människor var upprörda. Några läsare erbjöd också hjälp. En av dem var Veronica Hedenmark, själv svårt handikappad och behov av assistans dygnet runt.

 - Jag har elva års erfarenhet av LSS som egen företagare och vi kan hjälpa Henrik.

"Enorm skillnad"

 KvP förmedlade kontakten till Ingrid och Henrik. På måndag tar det privata företaget över vården av Henrik Persson.

 - Vilken enorm skillnad. De kan ju sina saker och inger verkligen trygghet. Det märks direkt innan de ens hunnit börja, säger Ingrid.

 Så nu sitter Henrik och njuter av sina Kiss-skivor hemma i lägenheten. Han har fått livet tillbaka...

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!