Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Äntligen fick entusiaster mötas på Vallåkraträffen

En klassisk Volvo Duett i originalröd färg
Foto: Läsarbild
En fin gul och blå lastbil från ASG.
Foto: Bengt-Göran Strömberg

Efter ett års väntan kunde äntligen flera tusen bilentusiaster samlas på Vallåkraträffen utanför Helsingborg.

I centrum står krom och glänsande lack.

Pandemin stoppade det populära arrangemanget förra året. I år försköts det någon månad.

Vallåkraträffen var ursprungligen en klassisk mötesplats för entusiaster som särskilt älskar omhändertagna och ombyggda gamla Volvobilar.

Senare utvidgades begreppet till att omfatta även anda bilar.

På utställningsområdet Enoch Thulins flygplats möttes under lördagen folk från hela landet. Utöver personbilar deltog ett stort antal veteranlastbilar.

Flera av fordonen deltog först i rallyn som startade i Ängelholm med målgång på utställningsområdet. Vallåkraträffen fortsätter under söndagen.

Arrangörerna skriver att man haft ett tätt samarbete med myndigheterna för att säkerställa att träffen kan hållas på ett så smittsäkert sätt som möjligt. 

Foto: VALLÅKRATRÄFFEN / VALLÅKRATRÄFFEN
Foto: Bengt-Göran Strömberg
Foto: Bengt-Göran Strömberg

I princip fanns dock inga begränsningar när det gällde publiken – utom på en flygraka där publiken var maximerad till 600 i taget.

För de som önskade fanns bland utställarna även drop in vaccinering genom ett vaccinationsföretag. Insatsen skedde på uppdrag av Region Skåne.

Vallåkraträffen har beskrivits som Skandinaviens största träff för ombyggda europeiska bilar och fick ett närmast hysteriskt mottagande redan under premiäråret 1982. 

Foto: Bengt-Göran Strömberg

Bakom intresset låg Per Östman och bröderna Bengt och Bertil Wilhelmsson från Vallåkra i Skåne. De hade skapat uppmärksamhet med sina vässade Volvo-bilar och Vallåkra blev ett begrepp i bilbyggarkretsar.. 

Ingen hade dock förväntat sig en sådan invasion när den lilla byn Vallåkra sydsydost om Helsingborg blev mötesplats för bilentusiaster från hela Sverige.

Den första träffen samlade 225 bilar och 7.500 besökare. Åren därefter kom upp till 20 000 besökare varje år från både Sverige och andra länder.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!