Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äntligen – högtryck över Sydsverige igen

<strong>Vad är det som gör värmen och solen så bra?</strong><br>Kajsa Landin, 28, jobbar på bibliotek, Malmö och Johan Landin, 29, psykolog, Stockholm.<br>– För att man kan gå på demonstration och stoppa handelsavtal, säger Kajsa.<br>– Det är en skön dag att engagera sig på och vara ute med hundarna, säger Johan.
<strong>Vad är det som gör värmen och solen så bra?<br></strong>Sophia Bolinder, 24, student, Malmö<br>– När det är som varmast är det som bäst. Det är underbart, man blir glad och känner att man äntligen får komma ut, speciellt när man har hund, säger Sophia som håller i hundvalpen Ozzie.
<strong>Vad är det som gör värmen och solen så bra?</strong><br>Hans Nilsson, 44, IT-arbetare, Malmö, Mia Andersson, 43, vägledare, Malmö, Alice Nilsson, 7, Malmö, Ella Nilsson, 12, Malmö.<br>– Glassen! Och att man kan bada, säger Alice.<br>– Att man kan rida ute, det är mer behagligt då, säger Ella.<br>– Man vill vara ut mer och träffa mer människor, säger Mia.<br>– Ja, bara i dag har vi träffat på en hel del, säger Hans.
<strong>Vad är det som gör värmen och solen så bra?</strong><br>Joakim Barre, 20, student, Göteborg<br>– Jag blir frisk, folk går omkring och ser glada ut, det börjar hända saker. Och att tidningarna får någonting att skriva om när det är nyhetstorka.
<strong>Vad är det som gör värmen och solen så bra?</strong><br>Per Glimelius, 65, pensionär, Killeberg<br>– Det är jättebra med sol, problemet är bra att vi inte utnyttjar den tillräckligt mycket till solenergi. Det är tur att ingen bestämmer över vädret, då hade man börjat kriga om det också.

I flera dagar har vi pinats av kyliga vindar från Norra ishavet. Men nu är det slut på nordanvinden för den här gången.

I stället får aprilsolen fritt spelrum. Och det betyder rejäl värme i hela södra halvan av Sverige.

- I veckan ser det ut som att vi kan få tjugo grader varmt. Vi kanske får vänta fram till onsdag, men har vi tur kommer det tidigare, säger meteorologen Johan Groth på vädertjänsten Storm.

SÅ VARMT BLIR DET

Måndag

Mest sol på de flesta håll. Temperaturerna kommer fram på dagen allmänt att ligga på över 15 grader. Och det kan nog smyga upp mot en 17-18 grader lokalt. Undantaget är kustnära där det finns en kyleffekt från vattnet. Men det kan bli ganska höga temperaturer inne i Halland och östra Småland.

tisdag

Det är klart väder så natten blir lite kallare. Men efter en kylig natt blir det solen som dominerar. Temperaturer generellt över 15 grader, lokalt uppåt 17-18 grader.

onsdag

Det varma och soliga vädret håller i sig. Och här der det ut som att vi kan få en temperatur på upp på 20 grader.

Torsdag- söndag

Värmen håller troligen i sig på torsdag. Sedan ser det ut att bli en liten omläggning nästa helg med tilltagande sydliga vindar och ökad molnighet där temperaturen inte når lika högt upp och det är större risk för skurar.

Sök prognos för din ort

De senaste dagarna har varit kalla för Sydsverige. Det kan vi skylla på Norra ishavet och Norska havet.

- Framförallt har vi haft en nordlig luftström, luften som har strömmat ner över oss har hämtats från Ishavet och Norska havet. Därav att det har varit kyligt, säger Johan Groth.

Men nu blir det varmare. Kikar vi i kalendern kan vi konstatera att vi redan befinner oss i andra halvan av april. Och det betyder att solen är ganska varm.

- Det är inte så att vi får in massa varm luft från kontinenten. Men när vindarna nu lägger sig och vi inte har transport av den här svala luften, då börjar temperaturen stiga uppåt med solens hjälp.

Högtryck på väg

För nu växer en högtrycksrygg västerifrån in över framför allt södra Skandinavien.

- Det gör att det, även om det fortsatt är lite nord- nordvästdrag på vinden, blir lite mindre vind så småningom och allt mer soligt väder. Nu börjar solen ge ett positivt överskott och då blir det varmare, säger Johan Groth.

Och det är inte bara vädret i Sydsverige som påverkas av högtrycksryggen. De goda oddsen för värme gäller i princip hela Götaland och Svealand.

- Det ser egentligen ut att blir samma temperaturer i hela södra halvan av landet. Max-temperaturerna hittar vi där Sverige är bredare i södra Småland och kanske norra Skåne.

Molnigt i fjällen

Undantaget som får mer moln är fjällen, framför allt Lapplandsfjällen, som till och från i veckan ser ut att få fortsatta regnskurar och snöbyar. Men även den bistraste norden får enligt meteorologen Johan Groth smaka på aprilsötman de närmaste dagarna.

- Högtrycksryggen ger soligare och stabilare väder även i norr under veckan. Med lite torrare luft sjunker temperaturen under noll nattetid. Men dagtid kan det bli ganska höga temperaturer mot en tio grader upp mot norra Norrlandskusten.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter - där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!