Vad är det som gör värmen och solen så bra? Kajsa Landin, 28, jobbar på bibliotek, Malmö och Johan Landin, 29, psykolog, Stockholm. – För att man kan gå på demonstration och stoppa handelsavtal, säger Kajsa. – Det är en skön dag att engagera sig på och vara ute med hundarna, säger Johan.Vad är det som gör värmen och solen så bra? Kajsa Landin, 28, jobbar på bibliotek, Malmö och Johan Landin, 29, psykolog, Stockholm. – För att man kan gå på demonstration och stoppa handelsavtal, säger Kajsa. – Det är en skön dag att engagera sig på och vara ute med hundarna, säger Johan.
Vad är det som gör värmen och solen så bra?
Kajsa Landin, 28, jobbar på bibliotek, Malmö och Johan Landin, 29, psykolog, Stockholm.
– För att man kan gå på demonstration och stoppa handelsavtal, säger Kajsa.
– Det är en skön dag att engagera sig på och vara ute med hundarna, säger Johan.
Vad är det som gör värmen och solen så bra? Sophia Bolinder, 24, student, Malmö – När det är som varmast är det som bäst. Det är underbart, man blir glad och känner att man äntligen får komma ut, speciellt när man har hund, säger Sophia som håller i hundvalpen Ozzie.Vad är det som gör värmen och solen så bra? Sophia Bolinder, 24, student, Malmö – När det är som varmast är det som bäst. Det är underbart, man blir glad och känner att man äntligen får komma ut, speciellt när man har hund, säger Sophia som håller i hundvalpen Ozzie.
Vad är det som gör värmen och solen så bra?
Sophia Bolinder, 24, student, Malmö
– När det är som varmast är det som bäst. Det är underbart, man blir glad och känner att man äntligen får komma ut, speciellt när man har hund, säger Sophia som håller i hundvalpen Ozzie.
Vad är det som gör värmen och solen så bra? Hans Nilsson, 44, IT-arbetare, Malmö, Mia Andersson, 43, vägledare, Malmö, Alice Nilsson, 7, Malmö, Ella Nilsson, 12, Malmö. – Glassen! Och att man kan bada, säger Alice. – Att man kan rida ute, det är mer behagligt då, säger Ella. – Man vill vara ut mer och träffa mer människor, säger Mia. – Ja, bara i dag har vi träffat på en hel del, säger Hans.Vad är det som gör värmen och solen så bra? Hans Nilsson, 44, IT-arbetare, Malmö, Mia Andersson, 43, vägledare, Malmö, Alice Nilsson, 7, Malmö, Ella Nilsson, 12, Malmö. – Glassen! Och att man kan bada, säger Alice. – Att man kan rida ute, det är mer behagligt då, säger Ella. – Man vill vara ut mer och träffa mer människor, säger Mia. – Ja, bara i dag har vi träffat på en hel del, säger Hans.
Vad är det som gör värmen och solen så bra?
Hans Nilsson, 44, IT-arbetare, Malmö, Mia Andersson, 43, vägledare, Malmö, Alice Nilsson, 7, Malmö, Ella Nilsson, 12, Malmö.
– Glassen! Och att man kan bada, säger Alice.
– Att man kan rida ute, det är mer behagligt då, säger Ella.
– Man vill vara ut mer och träffa mer människor, säger Mia.
– Ja, bara i dag har vi träffat på en hel del, säger Hans.
Vad är det som gör värmen och solen så bra? Joakim Barre, 20, student, Göteborg – Jag blir frisk, folk går omkring och ser glada ut, det börjar hända saker. Och att tidningarna får någonting att skriva om när det är nyhetstorka.Vad är det som gör värmen och solen så bra? Joakim Barre, 20, student, Göteborg – Jag blir frisk, folk går omkring och ser glada ut, det börjar hända saker. Och att tidningarna får någonting att skriva om när det är nyhetstorka.
Vad är det som gör värmen och solen så bra?
Joakim Barre, 20, student, Göteborg
– Jag blir frisk, folk går omkring och ser glada ut, det börjar hända saker. Och att tidningarna får någonting att skriva om när det är nyhetstorka.
Vad är det som gör värmen och solen så bra? Per Glimelius, 65, pensionär, Killeberg – Det är jättebra med sol, problemet är bra att vi inte utnyttjar den tillräckligt mycket till solenergi. Det är tur att ingen bestämmer över vädret, då hade man börjat kriga om det också.Vad är det som gör värmen och solen så bra? Per Glimelius, 65, pensionär, Killeberg – Det är jättebra med sol, problemet är bra att vi inte utnyttjar den tillräckligt mycket till solenergi. Det är tur att ingen bestämmer över vädret, då hade man börjat kriga om det också.
Vad är det som gör värmen och solen så bra?
Per Glimelius, 65, pensionär, Killeberg
– Det är jättebra med sol, problemet är bra att vi inte utnyttjar den tillräckligt mycket till solenergi. Det är tur att ingen bestämmer över vädret, då hade man börjat kriga om det också.

Äntligen – högtryck över Sydsverige igen

Publicerad

I flera dagar har vi pinats av kyliga vindar från Norra ishavet. Men nu är det slut på nordanvinden för den här gången.

I stället får aprilsolen fritt spelrum. Och det betyder rejäl värme i hela södra halvan av Sverige.

- I veckan ser det ut som att vi kan få tjugo grader varmt. Vi kanske får vänta fram till onsdag, men har vi tur kommer det tidigare, säger meteorologen Johan Groth på vädertjänsten Storm.

De senaste dagarna har varit kalla för Sydsverige. Det kan vi skylla på Norra ishavet och Norska havet.

- Framförallt har vi haft en nordlig luftström, luften som har strömmat ner över oss har hämtats från Ishavet och Norska havet. Därav att det har varit kyligt, säger Johan Groth.

Men nu blir det varmare. Kikar vi i kalendern kan vi konstatera att vi redan befinner oss i andra halvan av april. Och det betyder att solen är ganska varm.

- Det är inte så att vi får in massa varm luft från kontinenten. Men när vindarna nu lägger sig och vi inte har transport av den här svala luften, då börjar temperaturen stiga uppåt med solens hjälp.

Högtryck på väg

För nu växer en högtrycksrygg västerifrån in över framför allt södra Skandinavien.

- Det gör att det, även om det fortsatt är lite nord- nordvästdrag på vinden, blir lite mindre vind så småningom och allt mer soligt väder. Nu börjar solen ge ett positivt överskott och då blir det varmare, säger Johan Groth.

Och det är inte bara vädret i Sydsverige som påverkas av högtrycksryggen. De goda oddsen för värme gäller i princip hela Götaland och Svealand.

- Det ser egentligen ut att blir samma temperaturer i hela södra halvan av landet. Max-temperaturerna hittar vi där Sverige är bredare i södra Småland och kanske norra Skåne.

Molnigt i fjällen

Undantaget som får mer moln är fjällen, framför allt Lapplandsfjällen, som till och från i veckan ser ut att få fortsatta regnskurar och snöbyar. Men även den bistraste norden får enligt meteorologen Johan Groth smaka på aprilsötman de närmaste dagarna.

- Högtrycksryggen ger soligare och stabilare väder även i norr under veckan. Med lite torrare luft sjunker temperaturen under noll nattetid. Men dagtid kan det bli ganska höga temperaturer mot en tio grader upp mot norra Norrlandskusten.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter - där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag