Johan Nylén. Foto: Ulf RydJohan Nylén. Foto: Ulf Ryd
Johan Nylén.  Foto: Ulf Ryd
Hotbrevet.Hotbrevet.
Hotbrevet.
Johan tillsammans med musikerna Erik Grönwall och Crash.Johan tillsammans med musikerna Erik Grönwall och Crash.
Johan tillsammans med musikerna Erik Grönwall och Crash.

Antirasist dödshotad – hyllas på Facebook

Publicerad

Tvåbarnspappan Johan Nylén, engagerad antirasist, har gjort det till ett livsuppdrag att stå upp för personer som drabbas av främlingsfientlighet. Nu kallas han "äckligt blattesvin" och hotas till döds i ett rasistiskt hotbrev. Johans egen text om händelsen har fått stor genomslagskraft på Facebook.

– Visst det skrämmer en men jag tänker inte låta rasismen vinna, säger han.

Klubbarrangören och tvåbarnspappan Johan Nylén vägrar låta sig tystas av rasister, säger han när Kvällsposten träffar honom på en rockbar i centrala Malmö. För honom är det viktigt att kunna ha en offentlig profil på Facebook och att kunna uttrycka sig fritt i sociala medier. Men öppenheten har ett pris. I onsdags fick Johan, som är född i Chile och adopterad till Sverige, ett hotbrev skickat till sin hemadress. Brevskrivaren har tagit en skärmdump på Johans profilbild på Facebook där han håller upp en skylt med hashtaggen "mot rasism". I brevet, där man bland annat infogat ett hakkors under bilden på Johan, står det: "Ditt lilla äckliga blattesvin. Du kommer aldrig bli svensk hur du än försöker. Vit makt kommer att segra och då kommer du och din familj bli utrotade."

Blir ännu mer stolt

Johan lade upp brevet på Facebook och skrev en text om vad han kände kring händelsen. Texten har på bara två dagar delats 7 230 gånger och fått över 15 500 gillningar. Något som gör honom ödmjuk och glad.

– Jag blir ännu mer stolt över att vara svensk. Det visar hur många som är beredda att ta ställning mot rasismen, säger han.

Det som gör honom mest förbannad är att hans familj blir mordhotad i brevet, och han kommer att polisanmäla händelsen.

– Med tanke på vad som hände i Malmö tidigare när några personer blev knivskurna så är det klart att det finns ett hot, och många vänner säger att jag måste vara försiktig. Men jag tänker inte bli rädd och dra mig tillbaka. Jag står upp för de här frågorna.

Det var efter att Johan Nylén skrivit om bland annat motdemonstrationen mot Svenskarnas parti i Limhamn samt kritiserat SD på sin Facebooksida som hotbrevet kom. Nu visar människor över hela världen sympati med Johan Nylén.

– I morse hade jag hundra nya vänförfrågningar på Facebook och ett femtiotal mejl i min inkorg, det var brev från Norge, Argentina... En del säger att de har varit med om liknande saker, andra att jag är modig, men jag ser det mer som att jag är förbannad.

I sitt brev på Facebook hyllar Johan sin adoptivmamma för att hon tidigt lärde honom vikten av allas lika värde.

"De har gjort mig en tjänst"

– Mitt största intresse musik har gett mig insikt i hur viktigt det är med mångkultur. När jag var på Sweden Rock för några år sen och en person kallade mig för svartskalle så började fundera över hur vissa andra tänker.

Han förklarar att han på ett sätt känner att personen som skickat hotbrevet till honom, har gjort honom en tjänst.

– Nu kan alla de som säger "det finns ingen rasism" se att det visst finns. Det finns här varje dag och vi måste stå upp och kämpa mot det.

Nu önskar Johan Nylén att så många som möjligt stöttar Musiker mot rasisms kampanj och tar en bild på sig själv tillsammans med en lapp framför sig med hashtaggen #motrasism.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag