Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antikroppstester är en god affär för Region Skåne

Larmet: Här drabbas allt fler barn av corona
För varje utfört antikroppstest tjänar Region Skåne 275 kronor. Arkivbild.Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regionrådet Gilbert Tribo (L). Arkivbild.Foto: ANNIKA PERSSON

Antikroppstesterna för covid-19 ser ut att bli en bra affär för Region Skåne.

För varje utfört test tjänar regionen nämligen 275 kronor, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi får statlig ersättning per test på löpande räkning, 750 kronor. I den upphandling vi gjort betalar vi 475 kronor för varje test, säger regionrådet Gilbert Tribo (L) till tidningen.

Vid sidan av den statliga ersättningen tar Region Skåne ut en avgift på 200 kronor, vilket skiljer sig från Stockholm där testet är kostnadsfritt.

– Det är vad organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) rekommenderat, och vad de allra flesta regionen också tar. Det är Stockholm som är undantaget. Och vi har vissa egna kostnader, säger Gilbert Tribo till tidningen.

”En bra upphandling”

Trots förtjänsten på antikroppstester så har regionen dock fått flera stora utgifter på grund av coronapandemin, enligt Gilbert Tribo.

– Om väldigt många skåningar väljer att testa sig, kan det bli överskott för oss. Men vi har enormt många andra kostnader som orsakats av covid-pandemin, som vi inte vet om vi får ersättning för, säger han till Sydsvenskan.

– Vi gjorde en bra upphandling, men jag tror också att när den statliga ersättningen sattes så fanns betydligt färre tester på marknaden. Nu har priserna fallit.

 

Tre scenarier: Så kommer corona spridas i höst

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!