Antikhandlaren Mikael, 59, hittades mördad på juldagen

Mikael Ottosson, 59, drev sedan 30 år en välkänd antikhandel i centrala Karlskrona. På juldagen hittades han mördad i sin bostad.
Foto: Mattias Nilsson/24Blekinge
Branden i Mikael Ottossons lager misstänks vara en mordbrand. Räddningstjänsten fick larmet kl 19.45 på juldagen. Några timmar senare hittades Mikael Ottosson död i sin lägenhet i Karlskrona.
Foto: Bengt Hællquist
Här hade Mikael Ottosson sin butik. Bilden är hämtad från hans webbsida

På juldagen hittades antikhandlaren Mikael Ottosson, 59, mördad i sin lägenhet i centrala Karlskrona. Några timmar tidigare hade hans lager brunnit. 

Nu jagar polisen hans mördare. Sent i går var fortfarande ingen misstänkt gripen.

I sin butik brukade han bjuda kunder på kaffe. Ovanför butiken ligger lägenheten där han hittades död.

Flera källor uppger för Kvällsposten att Mikael Ottosson ska ha upplevt att han var satt under press tiden innan han hittades död. Han ska också ha hotats men allvaret i hoten är oklart.

Nu kartlägger polisens hans kontakter, undersöker vem eller vilka som talat med honom, när han senast var synlig och vem som sist talade med honom.

– Jag hoppas att polisen får tag på den person som mördat honom, säger en nära släkting till Kvällsposten.

Butiken var ett av Karlskronas turistmål

Mordet på Mikael Ottosson har också chockat hans vänner och bekanta. Han var välkänd efter att i 30 år ha varit verksam i centrala Karlskrona. Han skriver själv om det på sin hemsida:

"Jag som driver Karlskrona Antikt & Second hand heter Mikael Ottosson och har drivit butiken sedan 1988. Hos mig kan du hitta allt ifrån "secondhandfynd" till riktiga antikviteter."

Butiken och Mikael Ottosson var välkänd bland antikintresserade och fanns med på förteckningar över affärer värda att besöka i Karlskrona.

Kunder kunde räkna med att bli bjudna på kaffe när de kom in i hans butik. Han sålde bland annat föremål som anknyter till sjöfart som till exempel skeppsklockor och lanternor men också mycket annat.

Han tog även hand om dödsbon.

– Mikael var en seriös och ärlig affärsman. Jag gjorde affärer med honom och tyckte mycket om honom, säger en tidigare affärsbekant till Kvällsposten.

Mikael Ottosson var ensamstående och bodde i en lägenhet ovanför sin butik, samma lägenhet där han hittades död. Med tiden fick han ett stort lager. Han placerade det i Rödeby, cirka 13 kilometer utanför Karlskrona.

På juldagen strax före kl 19.45 fick räddningstjänsten i Östra Blekinge larm om en brand i Rödeby. Det visade sig senare vara den industribyggnad där Mikael Ottosson hade sitt lager. 

Orolig vän larmade polisen

– Uppringaren berättade att man såg rök komma ut från byggnaden. Det är en fullt utvecklad brand och vi är på plats med räddningstjänsten. I nuläget har jag ingen information att människor befunnit sig i byggnaden, sa Filip Annas, presstalesperson på polisens ledningscentral i region syd samma kväll till Kvällsposten.

Räddningstjänsten gick också ut med en varning till allmänheten via krisinformation.se:


Ingen visste då att det som räddningstjänsten och polisen tidigt misstänkte var en mordbrand också skulle bli en del av en utredning av ett mord.

Det var ingen hemlighet att Mikael Ottosson hade ett lager i industribyggnaden som eldhärjats. Branden väckte dessutom stor uppmärksamhet. Kvällsposten och lokala medier rapporterade utförligt om den. En naturlig reaktion hade varit att han själv åkte dit.

Men det gjorde inte Mikael Ottosson.

Samma kväll, cirka kl 22 och medan räddningstjänsten höll på med släckningsarbetet fick polisen ett samtal från en person. Samtalet handlade om Mikael Ottosson. Personen som ringde hade inte kunnat nå honom och var orolig.

Det hade även andra personer gjort och inte fått kontakt med honom, enligt uppgift till Kvällsposten.

Polisen åkte samma kväll hem till antikhandlarens lägenhet och hittade honom där, Mikael Ottosson var död och i lägenheten fanns också spår av en självslocknad brand.

Kartlägger offrets kontakter

Omständigheterna var sådana att poliserna misstänkte att han mördats. En rättsmedicinsk obduktion som gjordes senare har inte ändrat på den brottsrubriceringen.

Åklagaren som leder mordutredningen vill inte lämna ut några detaljer i det här skedet om vad som gör att man misstänker mord.

– Det var bland annat hur det såg ut i lägenheten som avgjorde. Men i nuläget kan vi inte gå in på fler detaljer, har chefsåklagare Anne Bojmarker tidigare sagt till Kvällsposten.

När Kvällsposten talade med henne på måndagskvällen ville hon inte kommentera utredningen. Polisen i Karlskrona uppgav samma kväll att ingen misstänkt anhållits.

Polisen söker rutinmässigt efter spår som kan knytas till en mördare i offrets tillhörigheter. Spår kan eventuellt finnas i den bil som Mikael Ottosson använde. Bilen har tagits i beslag och har fraktats bort av polisen.

Mordutredningen nedlagd

På fredagen den 1 februari 2019 meddelade åklagaren att mordutredningen lagts ned. Det finns inte längre någon misstanke om brott i samband med Mikael Ottossons död. 

Dödsfallet hanteras som ett dödsfall utan brottsmisstankar.

Även mordbrandsutredningen har lagts ned.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!