Kriminologen varnar för fler explosioner i Malmö

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Den 10 juni avled en man i 20-årsåldern efter en skottlossning i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Malmöpolisen höll i oktober 2018 en presskonferens om projektet ”Sluta skjut”.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Sluta skjut är ett samarbete mellan polisen, socialtjänsten och kriminalvården.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Skjutningarna i Malmö minskar kraftigt, vilket ses som ett framgångstecken för polisens satsning ”Sluta skjut”.

Nu varnar dock forskare för att minskat skjutvåld kommer leda till ökat explosionsvåld. 

– Det är inte bara en risk, det har redan hänt, säger Ardavan Khoshnood, kriminolog vid Malmö universitet samt läkare.

2016 och 2017 låg antalet skjutningar i Malmö på strax över 60 stycken om året, med sju dödsoffer vartdera året.

Förra året hade skjutningarna minskat till 47 stycken, medan antalet dödsoffer ökat till tolv, enligt polisen.

I år ser siffran ut att bli betydligt lägre, vilket antas delvis bero på projektet ”Sluta skjut”, vilket Ardavan Khoshnood skriver om i en debattartikel i Dagens Nyheter. 

”Projektet handlar om att sätta hårt mot hårt och visa var skåpet ska stå. Samtidigt ges möjlighet till hjälp och stöd”, skriver han.

2019 har 13 skjutningar inträffat, bland annat en den 10 juni.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Projektet startade förra året och är ett samarbete mellan polis, kriminalvård och socialtjänsten där man lagt stora resurser på att jaga och kartlägga gängkriminella i Malmö.

Rebecca Persson, koordinator för projektet ”Sluta skjut” inom Malmö stad säger att de uppmärksammat att skjutningarna har minskat i Malmö.

– Vi hoppas att det beror på vår nya strategi, säger hon till Sydsvenskan. 

Polisen möter kriminella

Projektet innebär att polisen bland annat har hållit möten med kriminella. De har haft runt 40 stycken deltagare hittills, och mötena syftar till att få dem att lämna kriminaliteten. De har de blivit erbjudna hjälp att få kontakt med psykiatrin eller att komma ut i arbetslivet. 

Idén är hämtat från USA, där till exempel Bostons antal dödsskjutningar bland unga har sjunkit med 62 procent, skriver Sydsvenskan.

Ardavan Khoshnood, läkare och kriminolog vid Malmö universitet.
Foto: Privat

Kriminologen Ardavan Khoshnood har studerat minskningen av skjutningar och hans slutsatser publicerades under torsdagen i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Han har jämfört antalet skjutningen under de sex första månaderna med samma period de senaste åren. I år 2019 har 2 dödsskjutningar inträffat, samma period år 2018 inträffade 6, motsvarande siffra för 2017 respektive 2016 är 6 och 3.

– Det som jag tror fått ner skjutningarna är först och främst att Malmöpolisen satt hårt mot hårt. Polisen har satsat extremt mycket på att få de mest tongivande kriminella häktade. De har häktat dem för nästan vad som helst för att få bort dem från samhällets gator, säger Ardavan Khoshnood.

”Extremt bekymrande”

Polisen har dessutom lyckats knyta flera av Malmös mest tongivande kriminella till de senaste årens dödsskjutningar, även det spelar in menar Ardavan Khoshnood.

– När man har kopplat vissa till morden har man kunnat häkta dem betydligt längre period än vad man hade kunnat för mindre brott, säger Ardavan Khoshnood.

Han är dock bekymrad eftersom han sett att när skjutningarna minskat har explosionerna ökat.

– Nu när poliserna har gjort ett hårt arbete att ha fokus på de här personerna och få bort skjutvapnen är det betydligt enklare för kriminella att använda explosionsvåld.

I mitten av juni inträffade en detonation vid en portuppgång på Von Rosens väg i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enklare att spränga

Han tar som exempel att det är betydligt enklare för de kriminella att ta sig till en plats med moped, sätta fast explosionsvapen mot en fasad och sedan snabbt ta sig därifrån.

– Då smäller det tio minuter senare och skulle man mot all förmodan tas i en poliskontroll en bit från platsen så har man ingenting på sig. Det är det som är problemet med skjutvapen. De har man antingen behövt slänga ifrån sig eller så har man tagit de med sig. Det är mycket på det viset polisen har kunnat gripa personer, de har helt enkelt hittat skjutvapen hos dem, säger Ardavan Khoshnood.

Han befarar att explosioner därför kommer bli allt vanligare.

– Det är utan tvekan så att det kommer öka. Det är inte bara en risk, det har redan hänt. Kriminella har gått från att skjuta till att använda explosionsvåld, vilket ju är mer allmänfarligt. Det är extremt bekymrande, säger han och fortsätter:

– Jag anser att det är viktigt att polisen inte nöjer sig nu utan fortsätter gå vidare och se till att även gå hårt mot explosionsvåldet.


Skjutningar

2019 inträffade 13 skjutningar, varav 2 ledde till dödsfall.

2018 inträffade 47 skjutningar, varav 12 ledde till dödsfall

2017 inträffade 65 skjutningar varav 7 ledde till dödsfall

2016 inträffade 61 skjutningar, varav 7 ledde till dödsfall


Källa: Polisen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!