Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antalet nyanlända till Skåne sjunker

Kävlinges kommunalråd Pia Almström (M) är kritisk till kvoterna.Foto: JOANNA BLADH

Antalet nyanlända som anvisas till Skåne kommer att sjunka nästa år.

Men de kommuner som ska ta emot flest personer är kritiska.

– Vi kan tvingas placera folk i andra kommuner eller på vandrarhem, säger Pia Almström (M), kommunalråd i Kävlinge, till Sydsvenskan.

Nästa år kommer 769 nyanlända att anvisas till Skåne – mindre än hälften av de 1 800 som anvisades till kommunerna under 2018, skriver Sydsvenskan. Men flera av de kommuner som ska ta emot flest personer under nästa år är kritiska och menar att det inte går ihop med möjligheten att få fram bostäder. 

I Kävlinge som, näst efter Lund och Vellinge, ska ta emot flest är kommunalrådet Pia Almström (M) oroad. 

– Nu är alla vägar uttömda. Vi vill inte gå tillbaka till en mottagning där vi får ta emot människor tillfälligt som ska bo hos oss permanent. Det är en fråga som vi har drivit mot länsstyrelsen, säger hon till tidningen.

– Vi kan tvingas placera folk i andra kommuner eller på vandrarhem. Det är ingen bra lösning. Varken för de som kommer eller för oss.

Problem med familjeåterföreningar

I Vellinge tror man att man klarar av kvoten på 64 nyanlända – men att det blir problem med frågan om familjeåterföreningar.

– Det är också ett inflöde av anhöriga som behöver bostad och det blir problem. Då blir talet plötsligt mycket högre än 64 personer, säger Vellinges kommunalråd Carina Wutzler (M) till Sydsvenskan.