Foto: Tomas LeprinceFoto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas LeprinceFoto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas LeprinceFoto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas LeprinceFoto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas LeprinceFoto: Tomas Leprince
 Foto: Tomas Leprince

Antalet asylsökande minskade – kraftigt

Publicerad

I går: 227 asylsökande. I dag: knappt 20.

De nya ID-kontrollerna har kraftigt minskat antalet människor som söker asyl i Sverige.

Samtidigt erkänner polisen att de inte börjat bötfälla transportörerna än.

– Nej, vi kan inte stå på plats där och utfärda bötesbelopp på 50 000, säger Ewa-Gun Westford vid polisen i region Syd.

De nya ID-kontroller som infördes på måndagen har kraftigt minskat antalet asylsökande i Sverige.

– Från den svenska sidan har vi bara haft ett par stycken vid Hyllie station, sen tror jag att det kommit 15 asylsökande till Trelleborg och det är ju ingenting, säger Ewa-Gun Westford, kommunikatör vid polisen i region Syd.

Detta ska jämföras med söndagens siffror över antalet asylsökande i Sverige, dagen innan ID-kontrollerna infördes. Då kom det 227 stycken asylsökande varav 37 var barn utan vårdnadshavare.

Uppgiften att utföra de nya gränskontrollerna har lagts på transportörerna, de färje- och bussbolag som går mellan Sverige och främst Tyskland och Danmark.

"Mycket lugnare i dag"

Enligt polisen är det säkerhetsbolaget Securitas som genomför gränskontrollerna på den danska sidan för de som reser med tåg.

– Sen får man hoppa på ett nytt tåg och så åker man över bron till Sverige och då är första station i Sverige Hyllie och där är det svensk polis som kollar och det har vi gjort sedan 12 november när gränskontrollerna startade, säger Ewa-Gun Westford och tillägger:

– Vi jobbat på som tidigare och det har inte skett någon förändring, mer än att det är mycket lugnare i dag.

ID-kontrollerna har inte påverkat bussbolagen

För bussbolagen har det tidigare rått stor förvirring kring hur de i praktiken ska genomföra ID-kontroller av de passagerare de nu skjutsar över gränsen. Men den första dagen med de nya kontrollkraven verkar ha gått utan problem. Varken bussbolagen Swebus eller Nettbuss har i dag behövt avvisa några passagerare för att de skulle ha saknat eller haft brisfälliga ID-handlingar.

– Under dagen i dag måndag så har samtliga som kommit till våra bussar haft ID-kort så vi har inte behövt avvisa en enda person, säger Christel Grip, pressansvarig på Swebus.

Kontrollerna har skapat mindre problem än vad de befarat.

– Kontroller har fungerat väldigt bra tycker vi själva. Vi har kunnat hålla vår tidtabell. Vi har uppmanat våra resenärer att vara ute i god tid och det känns som att de hörsammat det och varit på plats i god tid så att vi har kunnat utföra de här kontrollerna innan avgång, säger hon.

Riskerar böta 50 000 kronor

På konkurrenten Nettbuss är erfarenheterna liknande.

– På våra två första turer i dag var det ingen som avvisades. Kontrollerna har fungerat bra, säger Mats Johansson, vd på Nettbuss Express.

Swedbus har lagt ut kontrollen av ID-handlingar på ett externt bolag för de passagerare som kliver på i Köpenhamn, medan man låter bolagets förare utföra kontrollen för de som kliver på i Kastrup.

– Kastrup är en mindre hållplats för oss med färre påstigande, så här har vi gjort bedömningen att våra egna förare kan utföra den här kontrollen, vilket de gjort under dagen i dag, säger Christel Grip.

Skulle bussbolagen slarva och släppa på resenärer utan giltiga ID-handlingar riskerar bussbolaget böter på 50 000 kronor. Det är polisens uppgift att kontrollera transportörerna, men den uppgiften har ännu inte kommit i gång.

Transportstyrelsen: "Polisen som gör kontrollerna"

– Man är inte färdig från nationellt håll med exakta regler hur vi ska göra, säger Ewa-Gun Westford vid polisen och berättar att om situationen skulle uppstå, får polisen i dag nöja sig med att skriva en promemoria och lämna det vidare för handläggning.

När systemen väl är i gång är det i sin tur Transportstyrelsen som utfärdar själva boten.

Det bekräftas av Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig hos Transportstyrelsen.

– Det är polisen som gör kontrollerna. Ser de en avvikelse så skickar de den till oss, och då så är det vi som utfärdar sanktionsavgiften, säger hon.

Men även hon är osäker på exakt hur polisen ska genomföra kontrollen av transportörerna.

– Jag kan inte sakfrågan fullt ut. Det är så väldigt nytt det här. Vi hanterar utfärdandet av sanktionsavgiften, säger hon.

Ovisst hos Transportstyrelsen

Men hon bekräftar att Transportstyrelsen under första dagen av de nya ID-kontrollkraven inte nåtts av några rapporter av att transportörerna slarvat med att kolla ID-korten hos sina passagerare, helt enkelt därför att polisen inte kommit i gång med den uppgiften.

- Absolut inte. Polisen måste först börja utföra kontroller av bussbolagen.

Även på Transportstyrelsen finns en ovisshet hur allt ska gå till i praktiken.

– Vi vet inte så mycket mer från vår sida hur det här kommer att gå till rent formellt, säger Eva-Mari Löfqvist på Transportstyrelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag