I januari kastade någon in en handgranat i en barnfamiljs vardagsrum på Rasmusgatan i Malmö. I april detonerade en handgranat på Thomsons väg och skadade två bilar och bara ett par dagar senare hittades ytterligare en handgranat mitt i centrala Malmö.
I maj fick en person föras till sjukhus med allvarliga skador efter att en handgranat detonerat i hans lägenhet och så sent som i slutet av oktober sprängdes fem bilar i Malmö inom loppet av en vecka.
Men exemplen är fler.
Enligt Roland Nilsson, tekniker på Nationella bombskyddet i Malmö, har det skett fler sprängningar i Malmöregionen i år än tidigare. Situationen är så pass extraordinär att Malmö sticker ut i statistiken även i konkurrens med övriga Europa.
Målen har framför allt varit bilar och företagslokaler, enligt Roland Nilsson, och som förklaring anger han organiserad brottslighet och stor tillgång på sprängmedel.
Byggarbetsplatser
Enligt Roland Nilsson misstänker polisen i södra Sverige att mycket att sprängmedlen smugglas in från utlandet, men tror även att stölder från byggarbetsplatser kan ligga bakom.
– Vi har starka misstankar men kan inte belägga det. Någonstans måste det ju komma ifrån, säger han till TT.
Polisen har gjort flera större beslag av sprängmedel i Sydsverige och i ett av fallen, som Roland Nilsson tar upp, har det gått att belägga att sprängmedlet stulits från en arbetsplats – ett stenbrott.
Enligt en artikel i Dagens Nyheter misstänker polisens bombgrupp att grovt kriminella stjäl sprängämnen vid civila byggarbetsplatser. Som exempel nämns bland annat Citytunneln i Stockholm.
"Vår arbetshypotes"
I takt med att militären gjort det svårare för utomstående att komma åt deras vapenarsenal har grovt kriminella hittat nya sätt att tillskansa sig sprängämnen – däribland stora byggprojekt.
– Militären har mycket bättre koll på sina förråd än tidigare, förvarar inte sakerna ute skogen som man tidigare gjort. Att stölderna minskat därifrån är alldeles uppenbart. Men hur mycket det stjäls ute i det civila samhället har vi inte riktigt koll på, säger Lars Göran Mårtensson, vid polisens bombgrupp, Nationella bombskyddet, till tidningen.
Att bomber byggda på legala sprängämnen tas i beslag vid husrannsakningar hos kriminella är inte heller ovanligt, menar han.
– Grovt kriminella får inga legala tillstånd att köpa sprängämnen, men ändå är det just legala sprängämnen som vi hittar i många husrannsakningar. Då får man börja i den änden. Vilka har tillgång till detta? De stora förbrukarna är gruvindustrin, stenbrott, vägbyggen och övriga byggen. Det är vår arbetshypotes, säger Lars Göran Mårtensson till Dagens Nyheter.