Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Antal skottskadade har fördubblats – på tre år

Akutmottagningen i Malmö har fått en ökad belastning de senaste åren. Foto: SARA STRANDLUND
Antalet skottskadade som söker vård har fördubblats på tre år. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kulhål från morden i Värnhem i mitten av juni. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tre män dog i skjutningen. Foto: tomas leprince / five star

Antalet skottskadade som söker vård har fördubblats i Malmö de senaste tre åren – och akutmottagningen har etablerat både bättre och snabbare rutiner.

– Faktum är att vanan att hantera skottskador har ökat på grund av fler skjutningar. Det är i sig sorglig och tragisk utveckling, säger Claes Jönsson, verksamhetschef för kirurgin på Sus till Sydsvenskan.    

I fjol sökte 44 skottskadade patienter sig till akutsjukvården på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö, fler än dubbelt så många som 2015. Under första halvan av 2018 har det kommit in 24 stycken, rapporterar Sveriges Radio.  

Bara efter sommarens skjutningar i Malmö har fem personer mist livet och ytterligare sex personer skadats. 

I landet i stort registrerades 263 skottskadade patienter år 2016, en ökning med 109 stycken från 2014, enligt det nationella traumaregistret, Swe Trau.

Antalet skottskador ökar

Även om skottskadade patienter hör till ovanligheten är det en grupp som ökar inom sjukvården.

– Typiska skador är ofta att de siktar mot bålen. Det skjuts mot bröstkorgen, det skjuts mot buken. Beroende på var de träffar där, blir det olika skador, säger Pauline Djerf, överläkare på kirurgen på Skånes universitetssjukhus till Sveriges Radio.  

Skott mot bålen beskrivs som den mest förekommande, men behöver inte innebära kronisk skada. En vanlig åtgärd är enligt Djerf att sätta in en tarm-stomi i några månaders tid.

”Vi har blivit snabbare, men kan bli ännu bättre”

– Vi har blivit snabbare, men vi kan bli ännu bättre, säger Djerf om akutmottagningens rutin kring akuta skottskador.

Men sjukhusets vårdrutiner har förbättrats som en följd av ökningen av det grova våldet, menar Claes Jönsson, ny verksamhetschef för kirurgin på Sus. 

– Faktum är att vanan att hantera skottskador har ökat inom svensk hälso- och sjukvård, kanske framför allt i de större städerna på grund av fler skjutningar. Det är i sig sorglig och tragisk utveckling, säger Jönsson till Sydsvenskan.  

Omhändertagandet av skottskadade patienter kräver stora resurser och inte bara på grund av den intensivvård som krävs. I fall med avsiktliga skott införs en förhöjd bevakning av patienterna och låsning av vårdavdelningarna kan krävas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!