Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ansvarig politiker om skotten i Malmö

Andreas Schönström (S), kommunalråd med bland annat ansvar för trygghet i Malmö stad. Foto: JENS OHLSSON / PRESSBILD

28 skjutningar i Malmö.

Hittills i år.

– Det finns inga snabba lösningar. Det tar tid men vi har fått framgångar. Det kommer nya poliser och vi har fått ner kriminaliteten på Seved, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med bland annat ansvar för trygghet i Malmö stad.

Andreas Schönström pekar på att Malmö har utlovats en polishögskola, att regeringen lovat 10 000 nya poliser fram till 2024 och att Malmö satsar 50 miljoner kronor för en tryggare stad, där nästan 10 miljoner kronor öronmärks för ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet. 

– Polisen säger att det är unga män som har vapen och saknar omdöme. Det är uppgörelser och nu när polisen sätter en del av dessa bakom lås och bom uppstår det vakuum när skulder ska regleras och ny narkotikaförsäljning ska tas över. Men polisen har de senaste månaderna haft framgång, säger han.

Brottsförebyggande arbete i Malmö

Han nämner också att Malmö stad nu satsar på det amerikanska brottsförebyggande programmet CTC – ”Communities That Care”. Arbetet går ut på att skapa trygga uppväxtvillkor för unga, minska riskerna att barnen får en negativ social utveckling och stärka de skyddsfaktorer som bidrar till en positiv social utveckling.

– Vi har även precis hjälpt polisen med att sätta upp nya övervakningskameror och vi försöker få ut den narkotikatrafik som finns så att polisen kan sätta fast de som säljer och köper narkotika. 

En stor valfråga för Malmö

Det här kan bli en stor valfråga till nästa år. Vad tror du om den här frågan inför valet?

– Visst, det är klart att det är en stor fråga som hör ihop med många andra. Det är sociala frågor, det är frågor om hur kriminalvård och polis funkar och hur vårt samhälle ser ut. 

 

Andra politiker om skjutningarna i Malmö

Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna:

"Dels måste straffen höjas, dels vill vi införa ett nytt brott: synnerligen grovt smugglingsbrott när det gäller vapen – samt 100 miljoner kronor extra till Tullen. Annars kommer vi inte kunna stoppa inflödet till de kriminella".

Torbjörn Tegnhammar, oppositionskommunalråd för Moderaterna i Malmö:

"Vi ser resultatet av 23 års S-slarv med skolan och bidragen. Kriminaliteten växer i takt med utanförskapet. För att motverka segregationen och brottsligheten krävs en politik som stärker kunskaperna i skolan och gör det mer lönsamt att arbeta än att leva på bidrag. Kortsiktigt behövs många fler poliser. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte kan ordna fram tillräckligt med poliser till ett svårt brottsdrabbat Malmö".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!