Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Larmet: Ansträngt läge för gränskontroller

Tull och polis genomför gränskontroller vid Lernacken, Öresundsbron.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Bara hälften av dem som reser in i Sverige under sommaren kommer att kontrolleras. 

Polisens resurser räcker inte till.

– Det innebär att människor som inte borde få resa in till Sverige får möjlighet att göra det, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen, till Svenska Dagbladet.

I sin senaste veckorapport till justitiedepartementet beskriver gränspolisen arbetssituationen som ansträngd. Och den väntas bli avsevärt sämre under semesterperioden.

"Antalet poliser i relation till den önskvärda kontrollgraden är alltjämt ytterst lågt, vilket går ut över möjligheterna att hålla de prioriterade kontrollplatserna öppna”, står det i rapporten enligt Svenska Dagbladet.

Inte tillräckliga resurser i Malmö och Helsingborg

Det finns inte tillräckligt med poliser och resurser i Malmö och Helsingborg för att gränskontrollerna ska vara 100-procentiga, skriver Svenska Dagbladet.

När regeringen slopade id-kontrollerna i maj var ambitionen att de inre gränskontrollerna skulle skärpas. Samtidigt togs beslut om att rekrytera 100 nya passkontrollanter, men de kan tidigast vara i tjänst i september. Fram till dess kommer hälften av de inresande att släppas igenom utan kontroll.

– Under semestertid är i princip en tredjedel av personalen inte i tjänst. Och vi hade redan innan semestertid inte personal nog att bemanna alla kontrollplatser dygnet runt, säger Patrik Engström till Svenska Dagbladet.

"Det är olyckligt"

Enligt Patrik Engström är dock de allra flesta resenärer som okontrollerat reser in till Sverige ”vanliga resenärer”.

– Det är olyckligt att vi inte kan uppfylla regeringens intentioner. Det är naturligtvis allvarligt att människor som borde stoppas slipper igenom. Men sen är det så att om vi inte hade haft en återinförd gränskontroll så hade de rest obehindrat i alla fall, säger Patrik Engström till Svenska Dagbladet.