Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Anstiftaren” beordrade mord efter bråk om tjej

Mordet inträffade mellan två flerfamiljshus på Rosengård i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Den 23-årige mannen sköts till döds på Ramels väg.Foto: Fritz Schibli

I bilen på väg in till Malmö universitetssjukhus utbrister en passagerare i samtalet till SOS: ”Han är död! Död, död, snälla! Död!”

23-åringen – med ett kriminellt förflutet – hade blivit skjuten och gärningsmännen flytt på moped.

Bakom mordet tros ”anstiftaren” ligga – som jagas internationellt för anstiftan till två mord. 

Det är fyra män som har åtalats vid Malmö tingsrätt för delaktighet på mordet på den 23-årige mannen den 30 mars 2017.  

Två personer – en 28-årig man och en 23-årig – är misstänkta för mord och de andra två är misstänkta för medhjälp till mord.

Bild tagen kort efter mordet på 23-åringen. Foto: Polisen

Offret var en 23-årig man, välkänd i kriminella kretsar, som tidigare funnits med i utredningen kring mordet på Ahmed Obaid, 16. 

Trodde han var måltavla

Han var bland de första på plats efter mordet, och han har själv uppgett att han försökte rädda livet på 16-åringen. 

Han tog också bilder som senare spreds via sociala medier. 

– Jag tog bilden bara för att ha ett bevis på att jag var där och försökte hjälpa till. Att kunna återse bilden skulle bli ett sätt för mig att bearbeta en sådan svår händelse, berättade 23-åringen för Kvällsposten då. 

23-åringen var ett av vittnena i den pågående mordutredningen. Drygt två år senare mördades han. 

Han uttryckte en tid före mordet en oro för sitt liv, enligt uppgifter till Kvällsposten. Han ska även vänt sig till Malmöpolisen för beskydd.

– Att mordet skulle bero på att han lämnat uppgifter i en utredning, är ingenting som vi funnit stöd för. Däremot har han själv till polis, den 23 mars, en vecka innan han blev mördad, uppgett att han trodde att han var den egentliga måltavlan. Men det var hans uppfattning, säger Lisa Åberg, kammaråklagare. 

Rapportering från mordet på 23-åringen den 30 mars 2017

Fick en halv miljon

Ett troligt motiv till varför de fyra män som nu står åtalade för mord dödade 23-åringen är pengar. 

Utredningen visar att mordet var ett beställningsjobb och de som utförde det fick 50 000 euro – cirka en halv miljon kronor. 

– Jag menar att motivet för de som har åtalats är pengar. De har fått ersättning för sin medverkan, konstaterar Lisa Åberg.

Ramels väg, efter mordet.Foto: Polisen

Den 28-årig man som tros ha beställt mordet beskrivs som anstiftaren. Han är internationellt efterlyst av Europol misstänkt för anstiftan till två mord. Det ena på Docentgatan den andra februari, där en 30-årig man sköts till döds.

Det andra där 23-åringen mördades. Hans motiv tros vara ett gammalt bråk om en tjej.

– Jag menar att utredningen visar att det funnits en konflikt mellan honom och mordoffret som går längre tillbaka i tiden, säger Lisa Åberg.

– Som jag har förstått det, på det underlag vi tagit in, grundar sig konflikten ursprungligen i ett svartsjukedrama. Sen har konflikten på något sätt eskalerat. Hur den utvecklat sig över tid vet vi inte riktigt.

Internationellt efterlyst

Uppdelningen på morddagen den 30 mars har varit följande, enligt den stämningsansökan Lisa Åberg lämnat in:

Den 23-årige mannen ska ha avlossat skott tillsammans med en okänd skytt. Duon ska därefter flytt från platsen i en moped. Fordonet eldades upp och de misstänkta gärningsmännen ska ha satt sig i en bil.

Ytterligare två gärningsmän – som åtalats för medhjälp till mord – hjälpte männen att fly från platsen i en bil. 

Den 28-årige man som också är misstänkt för mord ska ha varit regissören bakom. Han ska ha planerat mordet och tagit emot pengarna från ”anstiftaren”. 

Var anstiftaren befinner sig är okänt. Det är också därför han är internationellt efterlyst. Men det finns inga uppgifter som pekar på att han befinner sig i Sverige.