Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tog nakenbilder på brukare på boende

Händelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).Foto: SANNA WIKSTRÖM

En anställd tog nakenbilder på en brukare vid ett LSS-boende i Ängelholm - efter uppmaning från brukaren själv. 

Nu har kommunen anmält händelsen.

– Det spelar ingen roll att det gjordes på uppmaning av brukaren, det är helt oacceptabelt oavsett, säger Ängelholms chef med huvuduppdrag Hälsa, Filippa Kurdve. 

Den anställde tog nakenbilderna på brukaren någon gång vid slutet på förra året. I sin anmälan skriver Ängelholms kommun att medarbetaren har brustit i ”bemötande och omdöme” och i sin hantering av sekretess. 

Den anställde tog bilderna med hjälp av en mobiltelefon.

– För vår del så handlar det först och främst om att se till att den berörda brukaren har det bra, är välomhändertagen och mår bra, säger Filippa Kurdve, och fortsätter: 

– Men också se till att ta hand om den direkt berörda personalen och kolleger. När det händer sådana här saker rubbar det verksamheten, naturligtvis. 

Vidtar åtgärder 

För att förhindra att något liknande sker igen har Ängelholms kommun vidtagit en rad åtgärder - såväl på längre som på kortare sikt.

Kommunen kommer bland annat se till att samla personal och diskutera och reflektera kring etiska problem. 

– Det handlar om att vi sätter in regelbunden utbildning och handledning för personalen i syfte att stärka deras kompetens när det kommer till bemötandet av brukare, säger Filippa Kurdve.

– Vi kommer även ha regelbundna genomgångar av tystnadsplikt och sekretess och vi kommer genomlysa verksamheten.

Senare under året kommer även en verksamhetsöversyn över den dagliga verksamheten att genomföras, skriver Ängelholms kommun i sin anmälan.

– Det är ett utredningsarbete som är väldigt, väldigt viktigt, säger Filippa Kurdve.