Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anställd tatuerade sina initialer på brukares fot

Medarbetaren är arbetsbefriad efter händelsen.
Foto: Shutterstock
Verksamheten har lex Sarah-anmält händelsen till Ivo.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

På ett HVB-hem i Skåne upptäckte personalen att en av brukarna plötsligt hade tre nya tatueringar. 

En av dem misstänktes vara en anställds initialer – något som visade sig stämma, enligt en lex Sarah-anmälan. 

En person boende på ett HVB-hem för vuxna med psykiska funktionshinder i Skåne hade en dag tre nya tatueringar, varav den ena misstänktes vara en anställds initialer. Det visade sig stämma, enligt en lex Sarah-anmälan. 

När verksamhetschefen samlade personalen för att utreda saken närmare berättade att brukaren nämnt tatueringarna.

”Två är gjorda av en som kan, och en tatuering är gjord av någon annan”, ska brukaren ha sagt till personal.

Flera i personalgruppen ska också ha påpekat att en tatuering på foten såg ut att föreställa en annan medarbetares initialer. Brukaren ska vid flera tillfällen ha sagt till personal att tatueringen är hemlig och att hon skall förklara innebörden längre fram.

Tatuerades hemma hos pojkvännen

Vid tillfället var den utpekade medarbetaren arbetsbefriad och skulle inom kort avsluta sin anställning på boendet. När hon kallades in till samtal berättade medarbetaren att tatueringarna ska ha gjorts hemma hos henne – två gjorde medarbetarens pojkvän och den tredje gjorde medarbetaren.

Enligt medarbetaren ville brukaren ha en tatuering gjord av henne eftersom denne snart ska avsluta sin tjänst på behandlingshemmet.

I verksamhetens utredning förklarade medarbetaren att initialerna på foten är både hennes och brukarens initialer. 

Medarbetaren berättade att hon och klienten kommit varandra väldigt nära, de är båda väldigt kreativa och har målat mycket ihop. På tavlorna de målat brukade de sätta sina initialer och det ska vara samma motiv som tatuerats in på foten.

”Som en skojig grej”, står det att medarbetaren berättar i utredningen.

Konsekvenserna

I utredningen står det att brukaren befann sig i beroendeställning, men att medarbetaren själv inte anser att det blivit något fel eftersom de känner varandra så väl. Hon upplever inte att hon känner sig för nära brukaren utifrån sin profession.

Medarbetaren ska ha arbetat ett par år på behandlingshemmet när händelsen inträffade. Någon liknande händelse ska inte finnas dokumenterad sedan tidigare.

På boendet har man kommit fram till att inte prata med brukaren om händelsen eftersom det riskerar att medföra ångest samt ökad risk för självdestruktivt beteende.

Verksamheten har lex Sarah-anmält händelsen till Ivo.

TV: Det här är en IVO-anmälan

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS