Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställd på Migrationsverket misstänks för dataintrång

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige.
Den åtalade mannen gjorde bland annat otillåtna slagningar när han arbetade på Migrationsverket i MalmöFoto: Google
Polisutredningen visar att tjänstemannen gjorde slagningar på en nära släktings ex-sambo.Foto: TOMAS LEPRINCE

En man i 50-årsåldern som tillhört Migrationsverkets trotjänare har åtalats för omfattande dataintrång i ett register över personer som söker asyl i Sverige.

Han gjorde slagningar på bland annat en släktings ex-sambo och dennes barn.

Han misstänks ha gjort dataintrång i Wilma, ett så kallat ärendehanteringssystem som finns hos Migrationsverket. Wilma är också ett register över personer som söker asyl i Sverige. I samma system registreras också ansökningar från personer som vill besöka eller bosätta sig i Sverige.

I en dom från Arbetsdomstolen beskrivs mannens agerande som klandervärt. Domstolen konstaterar att han förtjänar allvarlig kritik för att medvetet gjort otillåtna slagningar. Men i samma dom konstaterar Arbetsdomstolen att Migrationsverket handlat fel när man avskedade honom och dömer myndigheten att betala ett skadestånd till mannen på 50 000 kronor.

Gjorde slagningar på ambassad

En omständighet som domstolen nämner är att verket inte anklagat honom för att ha begått något brott. Det var 2018. Strax innan nyår i 2019 blev den 50-årige trotjänaren åtalad för just det, att ha begått brottet dataintrång.

Som underlag har kammaråklagare Christoffer Östling bland annat samma internutredning som låg till grund för Arbetsdomstolens beslut att ogiltigförklara Migrationsverkets beslut att avskeda den åtalade mannen.

Den utredningen inleddes i januari 2018 när det kommit till Migrationsverkets kännedom att tjänstemannen gjort 55 slagningar slagningar på en nära släktings ex-sambo och dennes två barn. Det ledde till att han togs ifrån behörighet att gå in i det databasen. En slagning gjordes när tjänstemannen tjänstgjorde på en svensk ambassad utomlands. 

Hjälpte bekant

I samband med den utredningen upptäckte man att tjänstemannen gjort andra otillåtna slagningar åt en bekant. Denne kontaktade tjänstemannen privat för att få reda på vad som hände i hans och hans familj ärende hos Migrationsverket. För dessa slagningar åtalas inte mannen.

Dataintrången som han misstänks ha begått pågick från maj 2015 fram till januari 2018, enligt åklagaren.

Tjänstemannen har för utredare hos Migrationsverket erkänt vissa slagningar men har bland annat skylt på extrem arbetsbelastning. Under flyktingvågen 2015 i Sverige ska han haft 2 000 ärenden mot normalt 50 ärenden.