Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anställd på F-kassan fick inte hjälpa sin sjuka hustru

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

En man i Sydsverige var kontaktperson åt sin sjuka fru, samtidigt som han jobbade på Försäkringskassan. 

Det ansåg hans arbetsgivare var ”förtroendeskadligt” – trots att han jobbar på IT-avdelningen. 

Men nu stämmer facket Försäkringskassan. 

I 12 år har mannen varit anställd på Försäkringskassan där han arbetar som systemutvecklare – en position han känt sig uppskattad på.

För två år sedan blev hans fru svårt sjuk och vid flera tillfällen har han tagit upp detta med sin chef. Dit har han både informerat om att han stöttat henne i kontakten med Försäkringskassan, samt att han fått beviljad ledighet för att följa med henne på sjukbesök. Utöver det har han kontaktat personalavdelningen i hopp om att få vägledning. Då fick han som svar att kontakta närmsta chef – vilket han redan gjort. 

Fruns sjukdomstillstånd gör att hon är mycket smärtor – därför sover hon upp till 20 timmar om dygnet. För att hon inte skulle missa något viktigt i kommunikationen med Försäkringskassan skrev hon en fullmakt åt sin man. Då kunde han sköta mejl och telefonsamtal åt henne. Men här ansåg myndigheten att han tagit det ett steg för långt.

När han kontaktade personalavdelningen ansåg de att det var en förtroendeskadlig bisyssla. Försäkringskassan ansåg att detta var partiskt och såg det till och med som otillåtet. Enligt dem måste han senast den 15 januari avsäga sin fullmakt. 

”Olyckligt”

Detta menar nu facket, Sveriges Ingenjörer, strider mot lagen. Facket trycker på att det inte finns något som tyder på en förtroendeskada då han jobbar med systemutveckling och aldrig med handledning. De trycker också på att detta är en del av hans privatliv.

”Detta är inte rimligt och inte heller i linje med gällande rätt”, skriver facket till Arbetsdomstolen i stämningen. 

Att han snarast skulle tvingas sluta hjälpa sin fru med mejl- och telefonkontakt med Arbetsförmedlingen vore, enligt facket ”olyckligt såväl för XX som för hans hustru, då han fråntas sina möjligheter att kunna stötta henne i en privat angelägenhet”.

Försäkringskassan vill inte kommentera det enskilda ärendet men påpekar att det måste vara tydligt vilken roll som medarbetaren har och att denne måste vara opartisk. De får inte gynna personer som den är god man eller ombud för. 

TV: Fick miljoner i bidrag för assistans – här går mannen utan hjälp

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!