Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anställd på Arbetsförmedlingen tog emot knark värt 15 miljoner

Arbetsförmedlingens rättschef vill avskeda den kvinnliga anställde som dömts till sex års fängelse för grovt narkotikabrott.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kvinnan och hennes kriminelle sambo tog emot amfetamin värt cirka 15 miljoner kronor.
Foto: Polisen
Paret hämtade 59 kilo amfetamin i Landskrona. Narkotikan fanns gömd i en lastbil från Nederländerna. Allt filmades med mörkerkamera från helikopter.

En kvinnlig anställd på Arbetsförmedlingen i Sydsverige riskerar att få sparken. Tillsammans med sin sambo greps hon med 59 kilo amfetamin värt cirka 15 miljoner kronor.

Både hon och sambon hade tagit droger när deras greps. 

Kvinnans arbetsuppgifter beskrivs av Arbetsförmedlingens rättschef som känsliga bland annat eftersom det är en myndighet som arbetar för att motverka organiserad brottslighet, konstaterar rättschefen i sin skrivelse till personalansvarsnämnden.

Bakgrunden är vad som hände en onsdag i oktober förra året. Då tog kvinnan, mor till två barn, ledigt från sin tjänst på Arbetsförmedlingen. Hon åkte hem och där väntade hennes sambo, en man med polskt medborgarskap. I hennes bil körde de till Landskrona och stannade till cirka kl 21 vid en parkering i ett industriområde i Landskrona.

Droggömma i köket

Där stod en lastbil från Nederländerna. Medan kvinnan satt i bilen hämtade hennes sambo två stora paket. De innehöll sammanlagt 59 kilo amfetamin värt cirka 15 miljoner kronor.

Varken kvinnan eller hennes sambo märkte att de var föremål för intensiva spaningar. Spanare var på marken och tog bilder. I luften fanns en polishelikopter som filmade. När paret körde ut från Landskrona stoppades de på E6 av en polispatrull.

Dagen efter gjorde polis husrannsakan hemma hos kvinnan. I köket fanns ett mindre förråd av narkotika men också dopningspreparat. En närmare granskning av hennes sambo visade att han har ett långt brottsregister som han samlat ihop under sina 16 år i Sverige. Drogtester visade att både kvinnan och sambon var påverkade när de greps.

Nekar till knarket

Kvinnan blev senare häktad. Det blev även hennes sambo men också den 64-årige lastbilschauffören från Nederländerna. Han greps i Holland där utredningen inletts och utvisades till Sverige. Men polisens tillslag gällde fler personer bland annat en en 35-årig småbarnspappa som också var en uppskattad fotbollstränare. Lastbilschauffören hade under sin resa i Sverige levererat mer än amfetamin. I lastbilen fanns även ecstasytabletter och cannabis. I lastbilen fanns sammanlagt ett halvt ton narkotika när han anlände med färja till Trelleborg. 

Lastbilschauffören hade med sig 341 kilo cannabisharts, 79 kilo amfetamin, 16,6 kilo ecstasy och två kilo kokain. Kvinnan och hennes sambo tog hand om större delen av amfetaminpartiet.

Sambon utvisas

Kvinnan har nekat till all kännedom om knarket och påstått att hon trott att hennes sambo skulle hämta paket som han beställt på internet.

Efter att domen på sex års fängelse fastställts av hovrätten i Malmö har kvinnan försökt få prövningstillstånd i Högsta domstolen men nekats detta. När domen vann laga kraft beslöt hennes arbetsgivare att försöka få henne avskedad. Ärendet nyligen hamnat i personalansvarsnämnden.

Chauffören har dömts till långa fängelsestraff liksom flera andra personer. Hennes sambo dömdes som hon till sex års fängelse. Han ska utvisas till Polen efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff.