Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställd blir varnad – bjöd på "n-boll" till fika

Chokladboll är det korrekta namnet.
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / CODE 50090 SCANPIX SWEDEN
Kvinnan fortsatte använde ordet vilket stred mot Malmö stads etiska riktlinjer.
Foto: JONATAN JACOBSON

En anställd i Malmö kommun bjöd på chokladboll till fikat, men kallade det för "negerboll". Trots påpekande fortsatte hon att använda samma ord.

 – Det här är helt oacceptabelt, säger enhetschef Lena Nyström till Sydsvenskan.

Den anställde har fått en skriftlig varning.


Fikastunden där den anställde, en kvinna, använde n-ordet i stället för det numera vedertagna chokladboll serverades i höstas på en av Malmö stads dagliga verksamheter. Verksamheten är till för bland annat personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Redan första gången protesterade en annan anställd men kvinnan fortsatte använda samma ord. Trots att den som protesterade mot ordvalet påpekade att denne hade flera mörkhyade släktingar fortsatte kvinnan gå runt i matsalen, bjuda och kalla dem samma igen, enligt handlingar som Sydsvenskan tagit del av.

Lagtexten

3 § Den som smädar annan genom kränkande tillmäle eller beskyllning eller genom annat skymfligt beteende mot honom, dömes, om gärningen ej är belagd med straff enligt 1 eller 2 §, för förolämpning till böter.

Är brottet grovt, dömes till böter eller fängelse i högst sex månader.

Kvinnan blev senare anmäld till sin arbetsledning. Hon blev föremål för prövning om det skulle kunna vara frågan om ”ett språkbruk som kan uppfattas som nedsättande/kränkande inför kollega och brukare”, enligt tidningen.

Varnades skriftligt

Slutsatsen blev att så är fallet och kvinnan fick en skriftlig varning. Kvinnan själv har medgett att hon använde ordet.

– Det är oerhört viktigt att medarbetarna använder ett korrekt och etiskt riktigt språkbruk som inte på något sätt är diskriminerande, säger Lena Nyström, enhetschef vid Malmö stads funktionsstödsförvaltning till Sydsvenskan.

Under 2017 dömdes ett antal personer för förolämpning efter att ha kallat andra för just ”neger”.  Den som använder det uttrycket och blir anmäld till åklagare fälls för förolämpning.

Kvinnan som varnades är också facklig förtroendeman.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!