Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ansökte om skyddat boende – sköts ihjäl

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
19-åringen sköts vid en gångtunnel i Helsingborg den 14 oktober.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

19-åringen var hotad till livet och ansökte om skyddat boende.

Några veckor senare sköts han till döds.

– Detta kommer utredas grundligt, säger Felicia Mellgren Sandkvist, förvaltningschef vid Åstorps socialförvaltning, till HD.

Skotten föll natten mot den 14 oktober vid en gångtunnel på Fältarpsvägen i Helsingborg, bara några kilometer från centrum.

Den skottskadade var en 19-årig man som fick livshotande skador och vårdades på sjukhus i flera dagen, men avled i tisdags förra veckan.

Nu tyder mycket på att mannen visste att han var i en farlig situation och försökte komma undan. Han var sedan tidigare dödshotad och hade därför kontaktat barn - och familjeförvaltningen i Åstorps kommun för att få plats på ett HVB-hem, skriver HD.

Ansökte om skyddat boende

En månad senare ansökte han även om skyddat boende och ska ha beviljats en plats samma dag. Men socialsekreteraren lyckades inte få tag i honom. Ytterligare några veckor senare sköts han alltså ihjäl i Helsingborg.

Socialförvaltningen i Åstorp har nu anmält sig själva till inspektionen för vård och omsorg (Ivo), enligt lex Sarah. Turerna kring mannens försök att få skydd ska nu utredas.

– Det beror på vad vi hittar när vi utreder, detta kommer att utredas grundligt. Jag har en ambition att skapa en förvaltning med hög rättssäkerhet, säger förvaltningschefen Felicia Mellgren Sandkvist till HD.

En man har sedan tidigare häktats misstänkt för mordet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Man häktad misstänkt för mord

Utredningen tros vara färdig inom en månad – och förvaltningschefen blir inte förvånad om den hittar brister.

– De kvalitetsbrister som framkommer, det är dem vi ska titta på och utreda. Initialt finns det en överhängande risk att vi brustit i vår hantering och bedömning, säger hon till HD.

En man i 20-årsåldern har sedan tidigare gripits som misstänkt för mordet, och förra veckan häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord, rapporterade P4 Malmöhus.

Såväl offret som den misstänkte är kända av polisen sen tidigare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!