Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anonym buss tar isolerade kvinnor ur våldet i hemmet

Susanna Udvardi, verksamhetschef på Freezonen
Foto: Torbjörn Samuelsson

För snart ett år sedan startade Susanna Udvardi Sveriges första mobila kvinnojour.

Men tjejjoursbussen får inga samtal längre då allt fler kvinnor är isolerade med sina förövare i coronatider.

Trots det är behovet för bussen starkare än någonsin.

– Situationen för våldsutsatta är redan dålig i vanliga fall men nu har den blivit mycket värre, säger Susanna Udvardi på Freezonen.

Allt fler våldsutsatta kvinnor hålls isolerade i hemmet med sina förövare och kvinnojourer får färre samtal.

– Isoleringen är ett av de absolut starkaste verktygen för förövarna, säger Susanna Udvardi, verksamhetschef på Freezonen.

Freezonen från södra Skåne är både en kvinnojour och brottsofferjour. Vanligtvis får de fyra till fem samtal om dagen men sedan utbrottet av viruset får de knappt något samtal alls.

– Vi är oroliga då situationen för våldsutsatta är redan dålig i vanliga fall men nu har den blivit mycket värre, säger Susanna Udvardi.

Mobila kvinnojouren

För ett år sedan startade Freezonen Sveriges första mobila tjejjour som åker till utsatta kvinnor som bor på landsbygden.

Kvinnor som inte har möjligheten att ta sig till jourens lokaler får i en anonym vitfärgad buss berätta om våldet de utsätts för.

– En gång fick vi en kvinna på bussen som berättade om sexuella våldet hon utsattes för av sin far. Det var första gången hon berättade för någon, säger Susanna.

Susanna Udvardi och Angelika Bergström från Freezonen sitter i kvinnojourbussen.
Foto: Freezonen

Men nu får bussen inga samtal längre och Susanna tror att det också beror på att många inte vet om bussen, trots att den finns tillgänglig även i coronatider.

– Man kan passa på och ringa oss när man går ut och handlar med eftertanken att inte bli avslöjad. Då kan vi komma till din Coop eller ICA och träffa dig, tipsar Susanna.

Lyssna på grannarna

Efter storhelger och långa ledigheter blir det ofta fler anmälningar för grövre brott i nära relationer. I dessa tider tipsar Susanna om att vara uppmärksam för ljuden som kommer från grannarna.

– Man ska självklart främst tänka på sin egen säkerhet men låter det som att din granne blir hotad eller misshandlad, ring polisen och sen gå knacka på dörren, säger Susanna.

– Det finns också varningstecken, blir man kallad för kränkande saker som idiot eller hora, om ens partner tittar på ens telefon eller dator, läser sms, det är inte svartsjuka, det är inskränkning av ens privatliv som kan leda till våld i hemmet.

Så gör du för att kontakta bussen

Är du utsatt för våld och vill få hjälp kan du ringa till Freezonen på 0733 30 30 28 eller skriva till dem på info@freezonen.se


Först har Freezonen samtal med våldsutsatta och går igenom säkerhetsrutiner för att säkerställa att bussen inte känns igen eller att våldutsatta inte förföljs av förövare.


Sedan bestäms tid och plats för besök, i en säker och anonym miljö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!