Anny: Jag dödade min egen dotter

Jag är rädd att systemet hade tagit hennes liv, om jag inte hade gjort det, säger hon till DR Själland.
Foto: Morten Mejnecke
Danska Anny Hansen dömdes till tre års fängelse för att ha dödat sin egen dotter.
Foto: Morten Mejnecke / MORTEN MEJNECKE 2015

Anny Hansen skar upp sin handikappade dotter Dortes handleder och lät henne dö i sin säng.

För mordet dömdes Anny till tre års fängelse.

Nu är hon fri och väljer att prata om varför hon avslutade Dortes liv:

– Jag är rädd att systemet hade tagit hennes liv, om jag inte hade gjort det, säger hon till DR Själland.

Det är en ohygglig gärning. Bakom de hemska handlingarna stod en förtvivlad mor utan hopp. En mor som nu berättar sin version av händelserna - om hur hon tyckte sig se sitt handikappade barn tyna bort efter att kommunen beslutat om att flytta dottern från föräldrahemmet.

Anny Hansen hade aldrig sökt stöd från kommunen, hon hade tagit hand om dottern ensam i alla år. Nu menade kommunen att flytten skulle spara in pengar på transporten till den dagliga verksamheten.

Dottern rasade i vikt

Enligt Anny vägrade Dorte äta på det nya boendet och på bara några månader rasat hon i vikt, från 45 till 29 kilo, och Anny hade flera gånger påtalat för ansvariga att dottern inte verkade må bra.

Den åttonde januari 2014 skar Anny Hansen upp handlederna på sin 43-åriga dotter.

– Jag har alltid fruktat, att jag skulle dö före Dorte, för jag var rädd för att hon skulle komma att ligga och tyna bort i en säng på en institution, när ingen familj kunde ta hand om henne. Nu vet jag, att Dorte har det bra där hon är och aldrig mer ska lida, har hon sagt hon till DR Själland.

Försökte ta sitt liv

Anny försökte ta sitt liv efter att hon dödat Dorte, men misslyckades vid varje försök. Anny hade sjukskrivit sig i över en vecka från arbetet på apoteket, något som inte hörde till vanligheterna. Hennes chef ringde därför upp henne och Anny svarade:

– Jag har gjort något fruktansvärt, jag har tagit livet av Dorte.

Erkände direkt

Chefen larmade polisen. I köket fattades det knivar och polisen fann Dorte liggande död i sin säng. Anny erkände omgående mordet. Hon har senare beskrivit det som att hon fick en "black out" och att mordet på dottern inte var planerat. Men hon säger också att det var en handling av medlidande.

Under rättegången som följde var det något hennes försvarsadvokat ville att rätten skulle ta hänsyn till.

– Jag är rädd att systemet hade tagit hennes liv, om jag inte hade gjort det. Jag vet att man givetvis inte ska göra en sådan sak, men man gör ibland saker man egentligen inte vill göra.

I första instans dömdes Anny till elva års fängelse. Hon och advokaten hade hoppats på tre år. De överklagade genast domen.

I den andra rättegången, i slutet av december 2014, sänktes straffet till tre år på grund av de förmildrande omständigheterna. Resten av straffet avtjänade Anny i arresten i Slagelse. Under tiden som frihetsberövad fick hon många brev från föräldrar till handikappade barn som menade att Anny under 43 år gjort allt för sin dotter och att det var systemet som var felaktigt.

"Många pratar och hälsar"

Efter att ha avtjänat hälften av straffet blev Anny villkorligt frigiven. Nu är hon alltså tillbaka i Skælskør igen. Anny har lämnat Dortes rum precis som det såg ut dagen då hon tog dotterns liv. Det som fattas är den blodfläckade mattan som polisen tog med sig.

Innan hon frigavs var Anny orolig över hur hon skulle tas emot där hemma.

– Men faktisk har det gått fint, många människor hälsar och pratar, jag känner många från min tid på apoteket, säger Anny till DR Själland.

På telefon har Anny Hansen sagt till Kvällsposten att hon inte vill tala mer med pressen. Vi frågar om vi får citera det danska medier skrivit om henne och Dorte.

– Ja, gör ni det. Men jag uttalar mig inte mer. Det är jag helt klar med, säger hon trött. När vi tackar för hennes tid och önskar henne en god dag säger hon med eftertryck "det ska jag verkligen ha".


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Svårt fall för rätten

Anny Hansens fall är tämligen unikt i dansk historia. Det finns enbart ett liknande fall från 1934 då en kvinna dödade sin obotligt sjuka treåring. Även hon dömdes till tre års fängelse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!