Polischefen i region Syd Annika Stenberg avgår Foto: ANNA HERMANSSONPolischefen i region Syd Annika Stenberg avgår Foto: ANNA HERMANSSON
Polischefen i region Syd Annika Stenberg avgår Foto: ANNA HERMANSSON
Klas Friberg tar över efter Annika Stenberg Foto: ADAM IHSE/TTKlas Friberg tar över efter Annika Stenberg Foto: ADAM IHSE/TT
Klas Friberg tar över efter Annika Stenberg Foto: ADAM IHSE/TT

Annika Stenberg avgår med omedelbar verkan

Publicerad

Annika Stenberg, chef för polisen i region Syd, avgår med omedelbar verkan. 

Stenberg har under en längre tid varit djupt ifrågasatt för sitt sätt att leda polisen i den södra regionen.

Ersätter gör tills vidare Klas Friberg, just nu polischef i region Väst.

– Vi har mycket grov brottslighet här och vi ser med tillförsikt fram emot att kunna ta tag i de här bitarna istället för att ha massa internt tjafs, säger Fredrik Brokopp, presstalesperson för polisförbundet.

Ett pressmeddelande publicerades klockan 13 – Annika Stenberg, den hårt kritiserade polischefen i region syd, avgår med omedelbar verkan. Även personalen ska informeras under dagen.

En anonym källa i polishuset i Malmö bekräftade strax innan pressmeddelandet för Kvällsposten att uppgifterna stämmer.

Det har under lång tid riktats kritik mot Annika Stenbergs sätt att leda verksamheten. polisfacket har varit öppet kritiskt och krävt regionpolischefens avgång. Även från flera polischefer har ifrågasättanden kommit.

"Får inte sparken"

Rikspolischef Dan Eliason är noga med att poängtera att Annika Stenberg inte får sparken. 

Elisason menar att polisen behöver en ny kraft i polisregion Syd – och det är därför Stenberg inte blir kvar.

– Nej, man får inte sparken. Då för man ett samtal om arbetsuppgifter. Är man rätt man eller kvinna på platsen eller ska man göra något annat? Och nu behövs det ny energi där nere har vi kommit fram till.

Vad ska hon göra framöver? 

– Hon ska arbeta med polisens förmåga att vara tillgänglig för allmänheten i frågor som inte rör brott direkt. Du ska ha pass, brottsanmälningar, du har telefon, information och tillstånd. Där finns det jättemycket att göra och där han hon unika erfarenheter från Skatteverket. 

 

LÄS MER: Polisfacket kräver Stenbergs avgång

154 poliser slutade

Under 2016 slutade 154 poliser i region Syd. Samtidigt plågades regionen av en mordvåg som krävde stora resurser. Under förra året mördades 26 personer i Skåne och de flesta av morden är fortfarande olösta. 

 – Jag vill att hon ska avgå. Förtroendet är slut, sade Sophia Willander, ordförande i polisförbundet syd när facket krävde Stenbergs avgång den 18 november förra året.

 – Medborgarna får just nu inte den polis som de betalar för, sade Sophia Willander vidare när man krävde Annika Stenbergs avgång. 

 

LÄS MER: Majoriteten av polischeferna vill ha bort Stenberg 

Fick kalla handen

Men kravet från polisfacket och övriga fackliga organisationer fick kalla handen från rikspolischefen Dan Eliasson under ett möte i slutet av förra året. Beskedet från honom var att Annika Stenberg och alla övriga i ledningen skulle sitta kvar. 

Polisfacket har även JO-anmält Stenberg efter att det framkom uppgifter om att hon anställt två chefer utan polisiär erfarenhet och gett dem topplöner. 

Annika Stenberg är inte polis i grunden. När hon rekryterades till uppdraget som regionpolischef var hon regionchef på Skatteverket i Stockholm. Själv har hon inte velat kommentera kritiken som hon har fått.

– Jag kommenterar inte det i media, jag för inte dialogen med Polisförbundet i media, utan jag kommer bjuda in dem. Jag har hela tiden sagt att det varit min avsikt att jag vill prata med  dem, har Stenberg sagt till Kvällsposten – men några ytterligare kommentarer har hon efter det inte velat lämna.

Samtidigt som kritiken kom mot Stenberg åkte hon på semester. Något annat som gjorde att kritiken växte.

–  Det är en resa jag planerat sen länge med familj och vänner. Det är ju inte bara arbetsliv, utan privatliv också. Jag skulle svika för många  personer i min nära krets, så jag kommer åka på den. Men jag är ju den första att säga att det är inte det lämpligaste tillfället, sa hon den gången.

 

LÄS MER: Polischefen i region syd JO-anmäls

 

Fick hård kritik

Stenberg fick i november också hård kritik från mångårige mordutredaren Bo Lundqvist.

– Jag kan inte förstå varför ingen säger: ”Stopp i helvete, så här kan vi  inte ha det”. Jag har själv en strategisk chef (Annika Stenberg) som  inte med en rad har yttrat någonting, varken inåt eller utåt, men när  det står i en Aftonbladet-artikel  att kommunpoliser är en hittepåfunktion, då blir hon upprörd. Då blir  hon upprörd. Samtidigt som våra unga skjuter, spränger och sticker ihjäl  varandra här utanför, sa kriminalkommissarien Bo Lundqvist nyligen i en  uppmärksammad intervju med Kvällsposten.

 – Annika Stenberg har blivit ett arbetsmiljöproblem. Hon har en förödande ledarstil, sa Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet syd till Kvällsposten då.

Klockan 13 kom ett officiellt meddelande från polisen där uppgifterna om Stenbergs avgång bekräftades. I meddelandet står att avgången sker efter samtal med rikspolischefen Dan Eliasson. 

Ny tillförordnad regionpolischef blir Klas Friberg, idag regionpolischef i region Väst. 

Han är juristutbildad och inledde sin poliskarriär med att bli chef för ordningspolisen i västra Götaland 2002. Därefter avancerade han till jobbet som chef för länskriminalen och senare chef för rikskriminalpolisen under tre år.

Därefter blev han länspolismästare och regionpolischef i polisregion västra Götaland.

Polisförbundet nöjda

Polisförbundet är nöjda med beskedet att Stenberg avgår.

– Förhoppningsvis ger detta en chans till nystart. Det är vår inställning att det också gör det, att vi kan börja ta tag i de stora problemen som finns i verksamheten, med tanke på det ansatta läget som vi har med mycket grov brottslighet. Vi ser med tillförsikt fram emot att kunna ta tag i de bitarna istället för att ha massa internt tjafs, säger Fredrik Brokopp, presstalesperson hos polisförbundet.

Han nämner bland annat en hård toppstyrning som en av orsakerna till det stora missnöjet. Men han har inte haft någon kontakt med Stenberg.

– Jag förstår att detta är ett tufft beslut att ta och jag har stor respekt för att det inte är särskilt lätt, säger han om Stenbergs besked.

Brokopp fortsätter:

– Vi har ju många högre chefer som har gått andra banor än den rent polisiära banan. Det vi kanske främst har vänt oss emot var att Annika helt saknade erfarenhet från myndigheten. Vi tycker att det har påverkat vår verksamhet i region syd.

Annika Stenberg  har avböjt att kommentera, till TT. Hon uppges bli kvar inom polisen och kommer att leda arbetet med strategier för polisens möte med medborgarna. 

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag