Annika Román är kommunalråd för Miljöpartiet i Helsingborg. Foto: Elvira Lagerström DyrssenAnnika Román är kommunalråd för Miljöpartiet i Helsingborg. Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
Annika Román är kommunalråd för Miljöpartiet i Helsingborg. Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
För naturens skull anser Román att konstgjorda sanddyner bör undvikas. Foto: BEA TIGERHIELMFör naturens skull anser Román att konstgjorda sanddyner bör undvikas. Foto: BEA TIGERHIELM
För naturens skull anser Román att konstgjorda sanddyner bör undvikas. Foto: BEA TIGERHIELM

Annika Román sågar experternas varning

Publicerad

Hundratals meter strand kan försvinna i Sydsverige inom loppet av några år som följd av den höjda havsnivån.

Konstgjorda sanddyner har visat sig fungera effektivt mot vattnets framfart – men metoden har konsekvenser och är inte felfri, menar Annika Román, kommunalråd för Miljöpartiet i Helsingborg.

– Sanden ska ligga i havet och sandsugningen stör havsmiljön, säger hon.

Flera utländska experter har uppmanat svenska politiker att överväga konstgjorda sanddyner som skydd mot den stigande havsnivån. De sydsvenska kusterna påverkas och hundratals meter strand kan försvinna inom loppet av några år, om havet fortsätter att stiga.

Men för att bygga dyner krävs det att sand hämtas ute i havet – något som enligt Annika Román, kommunalråd för Miljöpartiet i Helsingborg, kan påverka naturen negativt.

– Vi är emot sandsugning, sanden ska ligga i havet och sandsugningen stör havsmiljön. Det handlar om att värna om den biologiska mångfalden som finns. Strandgräset och naturen ska få leva. Naturen ska få möjlighet att läka av sig själv, säger hon och fortsätter: 

– Vi arbetar aktivt i Skåne för att stoppa sandsugningen på den danska sidan, det är jätteviktigt för hälsan i havet.

Sanddyner hindrar vattnets framkomst – men kan ha stora konsekvenser på havsmiljön, menar Annika Román.Foto: SARA STRANDLUND

 

LÄS MER: Utländska varningen – om Sydsveriges kust

 

Långgrunt blir djupt

När sand flyttas från havet till strandområdet innebär det förändringar i miljön under ytan, som inte nödvändigtvis är helt uppenbara för det blotta ögat. Först när man dyker i kan skillnaderna bli uppenbara – då de klassiska skånska långgrunda vattnen väntas blir hastigt djupa, enligt Román.

– Om man öppnar upp för sandsugning ökar man risken för exploatering. Våra långgrunda hav kommer att förvandlas till motsatsen. De kommer bli djupa väldigt snabbt. Det är viktigt att man bevarar naturmiljöerna. Skåne är en attraktiv region, vi måste vara rädda om havet.

Påverkar bostäder

När kustremsorna kryper in mot land är bebyggelsen i fara. Byggnader kan kollapsa och översvämningar påverkar husen i området. 

Annika Román menar att det finns stora delar av Sydsverige som fortfarande är obebodda och att boende vid vattnet inte bör vara ett självklart val. Hon ifrågasätter att naturen ska behöva ändra på sig i förmån för människan, även om hon förstår charmen med att bo vid kusten.

 

LÄS MER: Hotet från havet mot svenska stränderna

 

– Klimatförändringarna innebär att förhållanden ändras, tragiskt nog. Där som det tidigare gick att bo fungerar inte nödvändigtvis som boplats längre. Jag förstår att det ger livskvalitet att bo nära havet – men bör man verkligen lappa och laga i naturen för att människor ska kunna leva där, när det finns så många andra stora ytor som vi kan bo på?

Relaterade ämnen
Elvira Lagerström Dyrssen
Elvira Lagerström Dyrssen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag