Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annika Román sågar experternas varning

Annika Román är kommunalråd för Miljöpartiet i Helsingborg. Foto: Elvira Lagerström Dyrssen
För naturens skull anser Román att konstgjorda sanddyner bör undvikas. Foto: BEA TIGERHIELM

Hundratals meter strand kan försvinna i Sydsverige inom loppet av några år som följd av den höjda havsnivån.

Konstgjorda sanddyner har visat sig fungera effektivt mot vattnets framfart – men metoden har konsekvenser och är inte felfri, menar Annika Román, kommunalråd för Miljöpartiet i Helsingborg.

– Sanden ska ligga i havet och sandsugningen stör havsmiljön, säger hon.

Flera utländska experter har uppmanat svenska politiker att överväga konstgjorda sanddyner som skydd mot den stigande havsnivån. De sydsvenska kusterna påverkas och hundratals meter strand kan försvinna inom loppet av några år, om havet fortsätter att stiga.

Men för att bygga dyner krävs det att sand hämtas ute i havet – något som enligt Annika Román, kommunalråd för Miljöpartiet i Helsingborg, kan påverka naturen negativt.

– Vi är emot sandsugning, sanden ska ligga i havet och sandsugningen stör havsmiljön. Det handlar om att värna om den biologiska mångfalden som finns. Strandgräset och naturen ska få leva. Naturen ska få möjlighet att läka av sig själv, säger hon och fortsätter: 

– Vi arbetar aktivt i Skåne för att stoppa sandsugningen på den danska sidan, det är jätteviktigt för hälsan i havet.

Sanddyner hindrar vattnets framkomst – men kan ha stora konsekvenser på havsmiljön, menar Annika Román. Foto: SARA STRANDLUND

 

LÄS MER: Utländska varningen – om Sydsveriges kust

 

Långgrunt blir djupt

När sand flyttas från havet till strandområdet innebär det förändringar i miljön under ytan, som inte nödvändigtvis är helt uppenbara för det blotta ögat. Först när man dyker i kan skillnaderna bli uppenbara – då de klassiska skånska långgrunda vattnen väntas blir hastigt djupa, enligt Román.

– Om man öppnar upp för sandsugning ökar man risken för exploatering. Våra långgrunda hav kommer att förvandlas till motsatsen. De kommer bli djupa väldigt snabbt. Det är viktigt att man bevarar naturmiljöerna. Skåne är en attraktiv region, vi måste vara rädda om havet.

Påverkar bostäder

När kustremsorna kryper in mot land är bebyggelsen i fara. Byggnader kan kollapsa och översvämningar påverkar husen i området. 

Annika Román menar att det finns stora delar av Sydsverige som fortfarande är obebodda och att boende vid vattnet inte bör vara ett självklart val. Hon ifrågasätter att naturen ska behöva ändra på sig i förmån för människan, även om hon förstår charmen med att bo vid kusten.

 

LÄS MER: Hotet från havet mot svenska stränderna

 

– Klimatförändringarna innebär att förhållanden ändras, tragiskt nog. Där som det tidigare gick att bo fungerar inte nödvändigtvis som boplats längre. Jag förstår att det ger livskvalitet att bo nära havet – men bör man verkligen lappa och laga i naturen för att människor ska kunna leva där, när det finns så många andra stora ytor som vi kan bo på?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!