Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anne Lundbergs nya SVT- projekt med Paul Svensson

Går det att göra god pizza och kebab på bara ingredienser från växtriket? Svaret på frågan är obetingat ja, enligt TV-kocken Paul Svensson och SVT-programledaren Anne Lundberg.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Går det att göra god pizza och kebab på bara ingredienser från växtriket?

Svaret på frågan är obetingat ja, enligt TV-kocken Paul Svensson och SVT-programledaren Anne Lundberg.

I sex program ska de lära oss vägen till det gröna alternativet – där även djurfoder ingår på menyn.

Programledaren Anne Lundberg och TV-kocken Paul Svensson har sedan flera år funnit varandra framför kameran.

Först gjorde de matprogrammen ”Landgång” och ”Maträddarna”. Nu kommer – ”Den gröna slaktaren”.

– Det är Paul som är slaktaren. Namnet är hans idé, säger Anne Lundberg.

Kvällsposten var med när hela inspelningsrundan, som i höst ska utmynna i sex halvtimmes långa matprogram, gick i mål på Villa Strandvägen, ett litet exklusivt hotell med sju rum nära stranden i Ystad. 

Det är här utmaningarna sker framför kameran – om kocken Paul Svenssons kompositioner från enbart växtriket kan matcha de traditionella pizza- och kebabrätterna med riktigt kött.

– Tanken är att öppna folks ögon och visa vad växtriket faktiskt erbjuder, säger Paul Svensson.

”Det handlar om ett upptäckarprogram med en samhällsjournalistisk twist”, säger Anne Lundberg om nya satsningen ”Den gröna slaktaren”.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Alla delar ska tas tillvara

Han har på sin egen restaurang på Fotografiska i Stockholm sedan länge själv vänt på resonemanget – och låtit det växtbaserade bli huvudsaken och där köttet är tillbehöret om så önskas.

Restaurangen har uppmärksammats stort och utsågs 2017 till världens bästa museirestaurang.

I restaurangköket har man satt en ära i att råvarorna är ekologiskt odlade och att alla delar tas till vara.

I SVT:s nya matprogram skulle Paul Svensson och Anne Lundberg egentligen åkt land och rike runt i jakten på den växtbaserade maten.

Anne Lundberg: ”Ett upptäckarprogram”

På grund av corona fick man nu nöja sig med södra Sverige i allmänhet och Skåne i synnerhet.

– Det handlar om ett upptäckarprogram med en samhällsjournalistisk twist. I dags dato är bara tio procent av växtriket upptäckt som föda. Vi botaniserar bland de övriga 90 procenten, säger Anne Lundberg. 

Paul Svensson fyller gärna i och pratar om broccolikvistar där vi bara äter en tredjedel och lämnar både stabbe och blad i slasken.

– På samma sätt kan grönkålen nästan vara godare på våren än under sin normala säsong på hösten och vintern, säger han.

I utmaningen ger sig Paul Svensson och Anne Lundberg ut samma dag som den animaliska rätten står på ordet och letar råvaror.

Paul Svensson och Anne Lundberg har samarbetat tidigare. I höst är de tillbaka med ”Den gröna slaktaren”.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Paul Svensson: ”Något av det häftigaste jag ätit”

Platserna är både skogen och stranden. Eller så hoppar de in i en bikupa och tar allt annat än honungen.

– Fermenterad bipollen. Finns det något godare? Det är något av det häftigaste jag ätit, säger Paul Svensson.

Han går så långt att det vi använder som foder till djuren, kanske i själva verket är det vi människor borde äta.

– Det är en väldigt spännande vinkel. Mycket av det vi odlar går till foder. Men när det heter foder vill ingen äta det, säger Paul Svensson.

Anne Lundbergs nya bil går på el

Anne Lundberg har också gjort en egen livsstilsändring. Det handlar om ny teknik och att ta vara på jordens resurser.

– Nästan allt jag har privat går numera på el, beskriver hon.

För att slippa klimatångest har Anne Lundberg till exempel valt att köra elbil de cirka fem milen mellan bostaden och SVT:s redaktion på gamla Kockumsområdet i Malmö.

Till det kommer att både cykel och gräsklippare också går på el.

Laddningen sköter Anne Lundberg hemma i huset. Och strömmen i vägguttagen kommer ursprungligen från en ståtlig solcellsanläggning placerad i trädgården.

– Den hämtar in massor med el som försörjer det mesta till huset, säger Anne Lundberg.

Vem är Anne Lundberg?