Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anne Lundberg: "Har inget emot vimmel"

Foto: Lasse Svensson

Anne Lundberg, 46 hade drömmar om att bli pilot.

I stället blev hon med "Antikrundan" en av våra mest folkkära programledare.

Här är berättelsen om hur den oblyga skolflickan blev Sveriges tv-drottning - men som ändå valt att bo kvar i en nedlagd skola på den skånska landsbygden.

- Tänk som det kan gå. Men jag känner mig inte som en succé. Jag är en hårt arbetande journalist. Jag är väldigt mycket mig själv, jag är genuint nyfiken och spelar ingen roll, säger Anne Lundberg till Kvällsposten.

Med gamla tavlor, porslin, möbler och mattor har Anne Lundberg, 46, vunnit en plats i svenskarnas hjärtan. Med sin nyfikna och glada stil har journalisten från Skurup blivit en av Sveriges populäraste programledare. Inte bara en gång utan tre gånger, 2011, 2010 och 2008 har Anne vunnit det prestigefyllda priset Kristallen för bästa kvinnliga programledare.

- Eftersom det är svenska folket som röstar till Kristallen är det klart att jag blir ödmjuk, stolt och glad. De är tittarna vi gör tv för, så på något sätt är det ett erkännande att vi lyckas beröra publiken, säger Anne.

Sanne Mårtensson, 46, från Malmö har varit vän med Anne sedan grundskolan. De gick i samma klass i flera år och hade hästar som ett gemensamt intresse. Under gymnasiet tågluffade de i Frankrike och i Italien och för att fira 40-årsdagen, de fyller år samma dag, återvände de till Nice där de tågluffade i ungdomen.

- Vi är jättegoda vänner. Vi har alltid varit nära. Vi red ihop och spelade handboll. Vi är rätt lika varandra, säger Sanne Mårtensson.

"Det var nog hon som förde"

Joakim Kjellander växte också upp med Anne Lundberg. De gick i samma klass från ettan till nian på Mariaskolan och Mackleanskolan i Skurup. Då hade Anne toppbetyg med fyror och femmor i alla ämnen. I dag bor Joakim bara några kilometer från Anne hus i Skivarp. När de ses i affären har Anne alltid tid att prata en stund.

- Anne var den första som bjöd upp mig till dans. Jag tror att vi dansade vals. Det var på någon lektion. Jag tyckte inte om att dansa och var väldigt blyg. Men hon tog tag i saken och bjöd upp mig. Det var nog hon som förde. Hon var inte blyg, det har hon aldrig varit. Hon var alltid mycket framåt, positiv och glad, säger Joakim Kjellander.

Han minns att Anne redan i grundskolan var duktig på att skriva och fick alltid höga poäng på alla prov.

På gymnasiet blev det mer tydligt att Anne ville skriva och jobba med journalistik. Hon ville "förändra världen" och ge en röst åt människor.

- Jag hade nog drömmar om att bli journalist och utjämna orättvisor. Men jag hade aldrig drömmen om att bli programledare.

Efter gymnasiet studerade Anne på journalisthögskolan. Hennes första journalistjobb var på tidningen Arbetaren i Göteborg. Men hon var nära på att utbilda sig till något helt annat - pilot.

Under en tid så hon bodde i USA och jobbade som au pair var hon tillsammans med en kille som var pilot. En gång när hon flög med honom kände hon att hon också ville prova på det. Hon sökte till trafikflygarhögskolan två gånger och kom långt men föll på simultankapacitetproven.

- Jag blev väldigt förtjust i att flyga. Men jag är ganska glad att jag inte kom in på trafikflygarhögskolan. Jag är väldigt nöjd med mitt yrke, jag känner mig privilegierad och tycker att jag har världens bästa jobb, säger Anne.

"Hon var en duktig reporter"

Efter avslutade studier arbetade Anne en tid som samhällsjournalist på "Rapport" och "Uppdrag granskning". Efter det var det dags att bege sig ut i landet tillsammans med "Antikrundans" experter och glädjas med folk som får reda på att deras loppisfynd för tio kronor är värt tusentals kronor.

- Det var jag som valde Anne Lundberg. Hon var en duktig reporter på "Rapport" och vi ville ha in lite ungt krut i "Antikrundan" och då blev det Anne Lundberg, säger Maud Uppling, tidigare producent för programmet.

Bo Knutson är en av experterna i "Antikrundan". Han har varit med sedan starten 1989 och har varken tröttnat på konceptet eller på Anne. Han beskriver henne som positiv och kompetent. Hennes journalistbakgrund som granskande reporter gör att hon har lätt för att ta sig an nya saker och har en enorm bredd i sin kompetens. Och hon jobbar lika bra med antikviteter som hon tacklar svåra människoöden i program som "Himlen kan vänta".

- Hon närmar sig svåra saker på ett empatiskt sätt. Hon har en öppenhet och en positiv syn på saker och ting. Inget är besvärligt för henne. Det är mysigt att jobba med Anne. Dessutom är hon alltid påläst och väl förberedd, säger Bo Knutson.

Är alltid på hugget

Han får medhåll av antikexperten Claes Moser som också har jobbat med Anne i flera år. Han tycker att hon är positiv, energisk och proffsig. Hon vet vad hon håller på med och är kritisk. Hon går inte på vad som helst. Måste hon ifrågasätta något gör hon det, menar han.

Sedan är Anne bra på en annan sak - hon gör sig inte till, och hon förfinar inte antika konstverk, säger Bo Knutson.

- Hon har lycktas avdramatisera det här med att konst är för fina människor. Hon har fått ner det på vardagsnivå. Men hon är samtidigt väldigt seriös i allt hon gör, säger Claes Moser. När vi andra är ut och dricker vin gör hon annat. Hon är mer återhållsam.

- När vi jobbar är hon alltid den som är uppe först på morgonen. När vi går upp har hon redan varit ute och sprungit och gjort massa samtal. Hon är alltid på hugget, säger Bo Knutsson.

Anne föredrar att kalla sig för journalist framför programledare och är ödmjuk när hon talar om sin framgång. Hon gör sitt jobb och försöker vara sig själv.

- Jag vet inte varför jag går hem hos tittarna. Men jag tror att jag är väldigt mycket mig själv, jag spelar ingen roll. Och jag är genuint nyfiken på att höra människors historier, oavsett om det är samhällsprogram jag jobbar med eller mer lättsam tv som "Antikrundan", säger hon.

Bästa programledare tre gånger

Och det är ingen tvekan om att Anne Lundberg är uppskattad. Inte nog med att bli utsedd till bästa kvinnliga programledare tre gånger, skåningen har också axlat Arne Weises julaftonsmantel samt varit nyårsvärd på Skansen. Hon har dessutom haft en egen pratshow, "Sommarkväll med Anne Lundberg", som sändes från Skåne med allt från politiker, artister, idrottsmän och okända människor.

Men trots kändisskapet och tittarnas uppskattning syns inte Anne Lundberg så ofta på kändisfester och vimmelbilder.

Hon lever sitt liv i lugn och ro, i den mån det går, i en gammal lärarbostad på den skånska landsbygden tillsammans med sina två barn. Vardagen flödar inte av lyx och innehåller vardagliga saker som matlagning, stress, hämtningar och lämningar.

- Principiellt har jag inget emot kändisfester och vimmel, men jag bor ute på landet i Skåne. Jag har ett stort hus och barn som kräver att jag kommer hem, sedan reser jag mycket och har fullt upp, säger Anne.

"Kom från en helt annan värld"

När hon började på "Antikrundan" hade hon inte jobbat med antikviteter förut. Att komma in som helt grön bland kunniga experter och deras jargong var inte lätt.

- Det kräver en del för att man ska klara av det. Och hon kom från en helt annan värld, bara det att hon aldrig hade jobbat med antikviteter gjorde det svårt. Men hennes bakgrund som grävande journalist har gynnat henne, säger Claes Moser. Att komma in i ett gäng med experter är inte lätt. Men hon är en i gänget nu, fortsätter han.

Maud Uppling är tvärsäker på hemligheten bakom Anne Lundbergs framgång bland tittarna.

- Hon är väldigt vardaglig och pratar naturligt. Hon tar folk på allvar. Dessutom gillar hon att prata, säger hon.

ANNE LUNDBERG

Ålder: 46.

Gör: Journalist och programledare.

Bor: Skivarp.

Familj: Sönerna Jack, 16, och Oscar, 14.

Läser just nu: "Brobyggarna" av Jan Guillou.

Dold talang: Jag är duktig på att skapa en gemensam plattform, till exempel genom att samla mina vänner och bjuda hem folk.

Reser helst till: Nya ställen där jag kan uppleva nya kulturer och träffa nya människor. Sedan återvänder jag alltid till den grekiska ön Paros med några vänner från journalisthögskolan.

Äter helst: Stark mat med mycket smak. Gärna från andra länder. Jag gillar exempelvis libanesiskt, thai och indiskt.

Gör helst en ledig dag: Eftersom jag reser mycket är jag gärna hemma och umgås med vänner. Jag är väldigt social.

ANNE LUNDBERGS TITTARSUCCÉER

Antikrundan. Programmet som har gjort Anne Lundberg mest känd. Programmet, som är baserat på det brittiska originalet besöker olika svenska städer där vanliga människor får sina antikviteter värderade av experter. Programmet började sändas i Sverige 1989 med Jesper Aspegren som programledare. Anne tog över tio år senare.

Här är ditt kylskåp. Matlagningsprogram som hade premiär i SVT 1992. Konceptet är att programledaren och kocken reser runt till kändisar och lagar en trerättersmiddag utifrån vad som finns i deras kylskåp. Anne Lundberg var programledare 2011.

Landgång. Ett matlagningsprogram som har sänts i flera säsonger. De första säsongerna utspelade sig till sjöss. Hösten 2012 reste Anne runt och besökte kök i ovanliga miljöer.

Sommarkväll. Annes egen pratshow som sändes från Ystad saltsjöbad i Skåne med allt från politiker, artister, idrottsmän och okända människor som gäster. Sändes 2009 och 2010.

Himlen kan vänta. Tittarna fick följa fem människor som alla fått beskedet att de drabbats av dödliga sjukdomar. Programmet tilldelades Kristallen för bästa dokumentär 2009.

En andra chans. Anne Lundberg följde personer som drabbats av allvarliga olyckor som förändrade deras liv. Sändes 2008.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!