Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annas hund är dödssjuk efter bad i skånsk sjö

Anna Hanson är utbildad hundinstruktör och hennes sex papillons är en del av familjen.
Foto: Privat
Arkivbild. Algblomning sker varje år men det är framför allt de blågröna algerna som är giftiga.
Foto: JAN PETER ANDERSSON / KVÄLLSPOTEN

Hunden Eddie kämpar för sitt liv sedan han badade i en skånsk sjö – veterinärerna har konstaterat att han blivit förgiftad av alger.

Nu vill matte Anna Hanson varna andra.

– Jag var inne och dubbelkollade men står det ingen varning någonstans så tar man för givet att det är okej, säger Anna Hanson.

Anna Hanson har sex hundar av rasen papillon, en av dem är minstingen Eddie 2,5. som hon bor med i Staffanstorp.

Under måndagen skulle Anna Hanson åka med sin väninna och alla hundar till hunddelen av badplatsen vid Vombsjön i Sjöbo kommun.

– Jag var inne och dubbelkollade på alla sidor efter varningar innan, som man ska göra men såg ingenting. 

Hela flocken begav sig till badplatsen, Anna Hanson kontrollerade vattnet och tyckte allt såg fint ut. Sedan badade hundarna för fullt.


Eddie är en av hundarna som Anna tränar till socialtjänstehund, det vill säga hundar som fungerar som stöd i till exempel terapi och skolor.
Foto: Privat

Såg den gröna kanten

Först efter någon timme såg Anna Hanson en svag grön kant på vattnet – men det var redan försent.

– Jag ropade till min väninna att alla hundar måste upp ur vattnet men när vi skulle åka hem blev Eddie helt krumryggad, verkade lida och skakade i hela kroppen, jag känner igen signalerna och åkte i ilfart med honom in till djursjukhuset, säger Anna Hanson.

Där kunde veterinären mycket riktigt konstatera det som Anna misstänkt – Eddie hade drabbats av algförgiftning som orsakas av cyanobakterier i grönblå alger. 

Att han var den enda som drabbats, tror veterinärerna beror på att han inte hade ätit innan utflykten.

– Han ligger på djursjukhuset med dropp, behandlig med aktivt kol och ständig uppsikt. Han var väldigt svag när han kommit in på djursjukhuset, till slut kunde han inte ens stå på sina ben, säger Anna Hanson.

"Ingen ska råka ut för detta"

Hon bestämde sig för att göra ett offentligt inlägg på Facebook där hon varnar andra för att bada i Vombsjön.

– Jag vill absolut inte att någon annan ska råka ut för detta. Det här är väldigt farligt. Det skadar först mage och tarm och sedan tas det upp i blodet och kan även gå upp neurologiskt, det är ett snabbt förlopp, säger Anna Hanson.


LÄS OCKSÅ: Hästen Dimma badade i Vombsjön – dog av giftiga vattnet 


Bild från djursjukhuset – till slut blev Eddie så svag att han inte kunde stå på benen.
Foto: Privat

"Alltid ett risktagande"

Både SMHI och Länsstyrelsen Skåne, säger att det framför allt är kommunen som har ansvar för badplatser.

– Vi har ju kartor som visar algsituationen när det gäller kusterna men inte sjöar, så man får gå på kommunens information för insjöar, säger AnnaKarin Norberg, kommunikatör på SMHI.

Annelie Johansson, miljödirektör på Länsstyrelsen Skåne säger att den intensiva värmen i kombination med det låga vattenståndet har gjort att risken för algblomning ökat.

– Det är alltid ett risktagande eftersom det inte är någon generell provtagning för gråblåa alger i sjöar, kommunerna tar i regel vattenprover på badplatserna men djurägare måste vara observanta, säger Annelie Johansson.

Kommunen varnar inte

Det är Sjöbo kommun som har hand om Vombsjöns badvatten och förra året gick de ut med en varning, först efter att en häst hade dött av algförgiftning.


I fjol gick Sjöbo kommun ut med en varning efter att en häst dött av Vombsjöns vatten.
Foto: Skärmdump Sjöbo kommuns hemsida

På sin hemsida skriver Sjöbo kommun att deras miljöinspektörer kontrollerar badvattnet i bland annat Vombsjön varannan vecka under sommarmånaderna.

Sjöbo kommun skriver att man ska följa deras senaste provtagningar, som publiceras på Havs- och vattenmyndighetens hemsida. Baserat på den senaste rapporten från den 17 juli står det dock att vattnet är av "utmärkt kvalitet" och att de inte finns någon algblomning.


Skärmdump av rapporten om Vombsjön från Havs- och vattenmyndighetens hemsida.
Foto: Havs- och vattenmyndighetens hemsida.
Skärmdump av rapporten om Vombsjön från Havs- och vattenmyndigheten.
Foto: Havs- och vattenmyndigheten.

Trots detta ligger alltså Eddie och kämpar för livet och Anna Hanson är kritisk till kommunen, som hon menar brustit.

– Jag är besviken, vi vet ju att algblomningen alltid kommer och man har ju lärt sig rutinen att dubbelkolla vattensäkerheten, men står det ingen varning någonstans så tar man ju för givet att det är okej. 

Nu hoppas hon att veterinärerna ska lyckas rädda Eddie – det senaste hon hörde är att hans läge nu är stabilt men fortfarande allvarligt.

– Jag är så himla orolig. Jag sitter här och försöker distrahera mig hela tiden och vågar inte tänka. Det är väldigt otäckt och ledsamt. Jag hoppas verkligen de klarar att rädda honom.

Kvällsposten har sökt Sjöbo kommun.


FAKTA: ALGBLOMNING

Algblomning inträffar när växtplankton, mikroskopiskt små alger, massförökas i hav, sjöar och andra vattensamlingar.

Vid algblomning blir vattnet grumligt eller färgat, ibland bildas tydliga ansamlingar på ytan.

I grunden är algblomning en naturlig process som inträffar under vår och höst. Men de senaste decennierna har exempelvis övergödning, utsläpp och utfiskning lett till allt kraftigare algblomningar, särskilt under högsommaren.

Flera olika typer av växtplankton kan blomma, till gruppen räknas oftast även cyanobakterierna (blågrönalger), som liknar alger både till uppbyggnad och till sättet att föröka sig.

All algblomning är inte giftig. Men bland annat vissa cyanobakterier är giftiga och kan vara farliga för till exempel hundar. Hos människor kan de giftiga algblomningarna leda till exempelvis huvudvärk och illamående.


Källor: Naturvårdsverket, Informationscentralen för egentliga Östersjön och NE

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!