Annas bulle har sparats i 118 år: ”Är inte möglig”

År 1900 bakades bullen i Älmeboda.
Foto: Privat
Anna Nilsson bakade bullen för 118 år sedan.
Foto: Privat

Året var 1900, när Anna Nilsson bakade en bulle i småländska Älmeboda.

118 år senare har hennes brors dotterdotter Gunnel Johansson kvar den i sin ägo.

– Det står att det är ett osyrat bröd, utan jäst, och det är kanske därför den inte har möglat, säger hon.

Den 118 år gamla bullen har förvarats tillsammans med en lapp, där det står att Anna Nilsson i Älmeboda bakade den "som minne från denna tid".

– Den låg i en chiffonjé som jag ärvde av min mormor, med fyra små lådor. Bullen låg nog däri när jag fick byrån, i en plåtask med ett litet fint papper runt, säger Gunnel Johansson, som är bosatt i Stockholm.

Osyrat bröd

En dag hörde Gunnel ett vetenskapsprogram på radion där det berättades om en över hundra år gammal fruktkaka som hade hittats på Antarktis. 

Då tänkte hon att hennes 118-åriga bulle var värd att uppmärksamma. Hon förundras över hur den har kunnat hålla så länge.

– Det står att det är ett osyrat bröd och det finns alltså ingen jäst. Det är kanske därför den inte har möglat, säger Gunnel Johansson.

– Den har dessutom legat i en liten plåtburk som har varit väl stängd.

Det är möjligtvis därför bullen efter 118 år är så välbevarad. 

Den 118-åriga bullen, plåtburken och den medföljande lappen.
Foto: Privat

Informationen om att brödet är osyrat står nedtecknad på lappen som medföljer. Där står det dessutom: "Denna kaka är bakad år 1900 av Anna Nilsson i Elmeboda, Kronobergs län, och som minne från denna tid förvarats av handlaren August Nilsson, hitflyttad 1/11 1903."

– Det är väldigt informativt. Lappen börjar bli så sliten att man knappt vågar ta ut den. August Nilsson är hennes far och lappen är stämplad, men det syns väldigt otydligt.

"Skulle bli jätteglad"

Gunnel Johansson tycker att det är roligt att bullen nu har hamnat i rampljuset.

– Jag tror att Anna skulle bli jätteglad om hon fått veta att hennes lilla bulle skulle bli så här uppmärksammad. Det är min morfars syster och hon dog 1958, så jag kommer själv ihåg henne, säger Gunnel Johansson.

Anna Nilsson bakade bullen för 118 år sedan.
Foto: Privat

Gunnel Johansson bor i Stockholm, men har delar av sin familj i trakten. Hon kan tänka sig åka ner till Älmeboda och visa upp bullen för den som är intresserad.

I Älmeboda meddelar hembygdsföreningen att man kommer att uppmärksamma den 118-åriga bullen med en artikel i deras hembygdsbok. Man hoppas även få se bullen i verkligheten nästa gång Gunnel Johansson tar sig ner från Stockholmsområdet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!