År 1900 bakades bullen i Älmeboda. Foto: PrivatÅr 1900 bakades bullen i Älmeboda. Foto: Privat
År 1900 bakades bullen i Älmeboda. Foto: Privat
Anna Nilsson bakade bullen för 118 år sedan. Foto: PrivatAnna Nilsson bakade bullen för 118 år sedan. Foto: Privat
Anna Nilsson bakade bullen för 118 år sedan. Foto: Privat

Annas bulle har sparats i 118 år: ”Är inte möglig”

Publicerad

Året var 1900, när Anna Nilsson bakade en bulle i småländska Älmeboda.

118 år senare har hennes brors dotterdotter Gunnel Johansson kvar den i sin ägo.

– Det står att det är ett osyrat bröd, utan jäst, och det är kanske därför den inte har möglat, säger hon.

Den 118 år gamla bullen har förvarats tillsammans med en lapp, där det står att Anna Nilsson i Älmeboda bakade den "som minne från denna tid".

– Den låg i en chiffonjé som jag ärvde av min mormor, med fyra små lådor. Bullen låg nog däri när jag fick byrån, i en plåtask med ett litet fint papper runt, säger Gunnel Johansson, som är bosatt i Stockholm.

Osyrat bröd

En dag hörde Gunnel ett vetenskapsprogram på radion där det berättades om en över hundra år gammal fruktkaka som hade hittats på Antarktis. 

Då tänkte hon att hennes 118-åriga bulle var värd att uppmärksamma. Hon förundras över hur den har kunnat hålla så länge.

– Det står att det är ett osyrat bröd och det finns alltså ingen jäst. Det är kanske därför den inte har möglat, säger Gunnel Johansson.

– Den har dessutom legat i en liten plåtburk som har varit väl stängd.

Det är möjligtvis därför bullen efter 118 år är så välbevarad. 

Den 118-åriga bullen, plåtburken och den medföljande lappen.Foto: Privat

Informationen om att brödet är osyrat står nedtecknad på lappen som medföljer. Där står det dessutom: "Denna kaka är bakad år 1900 av Anna Nilsson i Elmeboda, Kronobergs län, och som minne från denna tid förvarats av handlaren August Nilsson, hitflyttad 1/11 1903."

– Det är väldigt informativt. Lappen börjar bli så sliten att man knappt vågar ta ut den. August Nilsson är hennes far och lappen är stämplad, men det syns väldigt otydligt.

"Skulle bli jätteglad"

Gunnel Johansson tycker att det är roligt att bullen nu har hamnat i rampljuset.

– Jag tror att Anna skulle bli jätteglad om hon fått veta att hennes lilla bulle skulle bli så här uppmärksammad. Det är min morfars syster och hon dog 1958, så jag kommer själv ihåg henne, säger Gunnel Johansson.

Anna Nilsson bakade bullen för 118 år sedan.Foto: Privat

Gunnel Johansson bor i Stockholm, men har delar av sin familj i trakten. Hon kan tänka sig åka ner till Älmeboda och visa upp bullen för den som är intresserad.

I Älmeboda meddelar hembygdsföreningen att man kommer att uppmärksamma den 118-åriga bullen med en artikel i deras hembygdsbok. Man hoppas även få se bullen i verkligheten nästa gång Gunnel Johansson tar sig ner från Stockholmsområdet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag