Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-stjärnan ryckte in i vården: ”Folk är rädda”

Runt en halv miljon smittade från första november till nyår om skärpta råden inte följs, enligt Tom Britton.
Anna-Lena Brundin, som förutom komiker även är skådespelare, musiker och författare.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN
Anna-Lena Brundin i samband med Världens humorkväll i TV4 för 13 år sedan.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Anna-Lena Brundin arbetar numera som sjukvårdsbiträde.
Foto: Privat

Hon är sångerska, författare, skådespelare och komiker. 

På sitt cv har hon gjort allt från ”Mysteriet på Greveholm” till ”Smash” och ”En man som heter Ove”.

Men pandemin har rivit alla scener och släckt alla kameror. Under året har Anna-Lena Brundin i stället återgått till sitt ungdomsjobb – inom sjukvården.

– Kan du ringa tillbaka efter 22.00? Jag ska lämna mat till de äldre nu nämligen. 

Vardagen har minst sagt kastats om för Anna-Lena Brundin. Det skulle ju egentligen bli ett år präglat av show, som så många andra. Jazz ihop med sambon Jan Sigurd och utsålt fyrtioårsjubileum med radarpartnern Lill-Marit Bugge i Stockholm.

Men det var innan covid-19 slog till.

Redan under våren förbjöds stora folksamlingar och alla Anna-Lena Brundins kulturjobb gick upp i rök. Från en månad till nästa blev hon nästan helt sysslolös.

Fram tills hon ringde Malmö stad, gick på en arbetsintervju och blev sjukvårdsbiträde igen. Efter 40 långa år.

Inom loppet av en vår bytte hon tv-kameror mot äldrevård.

– Det kom som en blixt från en klar himmel. Jag har alltid tjatat på mina barn att de någon gång måste arbeta inom vården. Det är där man möter livet och det är där man får ett sammanhang, från början till slut, säger hon.

Som sjukvårdsbiträde får Anna-Lena Brundin göra det allra mesta, inklusive att dela ut vissa mediciner. Ibland rensar hon brunnar och tvättar kläder. Andra gången hjälper hon äldre att gå på toaletten. 

Det blir lite matlagning och lite show också, så klart.

– Någon gång har det hänt att jag har slagit ihop mina två yrken, som artist och vårdare. En dag jobbade jag hela förmiddagen, sedan på eftermiddagen gick jag ner till omklädningsrummet, tog på mig paljettklänning och sedan körde jag konsert för hela huset.

– Det var väldigt roligt. De blev så förvånade över att deras sjukvårdare plötsligt stod där och sjöng för dem, fortsätter Anna-Lena Brundin.

Anna-Lena Brundin under Cabaret på Kulturhuset i Hässleholm.
Foto: NICLAS TILOSIUS / KVP

”Har varit tomt på jobb”

Sist Anna-Lena Brundin stod på en större scen inför en rejäl publik var på jazzklubben Nefertiti i Göteborg. Sedan dess har det på sin höjd blivit pandemianpassade uppträdanden inför mindre salonger. 

Om ens det.

– Det lilla som är bokat blir ofta inställt, även om det bara var bokat för 50 personer. I Uppsala får folk bara umgås med nära anhöriga, så där hade vi en hel del som blev inställt. Allting hänger väldigt löst, från ena veckan till den andra. 

Hur skulle du summera året då? 

– Det har varit väldigt tomt på jobb, vi får skapa våra tillfällen själva rätt mycket. Vi får försöka samarbeta med folk som äger scener. Ingen ringer till mig och frågar om jag kan komma och köra stand-up längre. Just nu är folk rädda, inte minst i april när det här precis kom. 

Anna-Lena Brundin, som har bytt kulturjobb och tv-kameror mot ett jobb inom sjukvården.
Foto: Privat

Har fått se sjukvårdens förvandling 

– Men folk har all rätt att vara rädda. Jag är bara glad att få vara tillbaka i vården, det ger mig mycket energi, säger Anna-Lena Brundin. 

Du har ju arbetat inom vården under två helt olika tidsepoker. Hur har arbetet förändrats?

– Ja, det har varit väldigt roligt att se förändringarna. För 40 år sedan var det väldigt många fler anställda, där alla hade hand om olika uppgifter. Numera får ju till exempel även vi som är sjukvårdsbiträden lära oss hur man delar ut vissa mediciner.

Trots pandemin har det inte blivit någon större total isolering för Anna-Lena Brundin och sambon Jan Sigurd. Paret har tre boenden att välja mellan och får tack vare det en hel del variation i sin vardag.

Ibland bor de i Malmö, andra gånger på Ven. En del tid spenderas även i södra Frankrike.

– Vi har tre boenden och alla är 50 kvadrat. Många bor så de har ett stort boende och några små. Men Bor man bara tillräckligt smått kan man unna sig fler boenden än bara ett jättestort, skrattar Anna-Lena Brundin, och tillägger: 

– Det har varit skönt under pandemin att man kan kunna åka runt lite. Att ta bilen ner till Languedoc och känna sig lite fri. Trots alla munskydd överallt.Vi tog bilen ner till vårt lilla hus i Frankrike under sommaren. Man har behövt den variationen.

Anna-Lena Brundin

Ålder: 61

Född: Lund

Bor: Ribersborg, Ven eller södra Frankrike.

Familj: Sambo. 

Aktuell: Gjorde mindre föreställningar på Ven under sommaren. Arbetar som sjukvårdsbiträde inom Malmö stad.

Lång karriär på sitt cv

Anna-Lena Brundin började skriva pjäser redan 1978 och året efter hade hennes första förställning ”Matilda på prov” premiär på Lilla teatern i Lund.

Sedan dess har hennes kulturkarriär rullat på med obehindrad styrka. Efter debuten som ståuppkomiker vid slutet på 80-talet gick hon vidare till tv-rutan, där hon syntes i program som ”Barabella live” (1991 - 1993), ”Mysteriet på Greveholm” (1996 och 2012) och ”Sixten” (1994).

Så sent som 2015 spelade hon journalist i den svenska succéfilmen ”En man som heter Ove”. 

Händer det att de äldre känner igen dig när du jobbar som sjukvårdbiträde?

– Ja, på äldreboenden händer det att brukarna känner igen mig. Där får jag höra ibland ”nä, är inte det Anna-Lena Brundin? Vad gör du här? Tänk att Anna-Lena Brundin sätter på mig mina strumpor, det ska jag berätta för min syster!” 

Då blir deras systrar avundsjuka? 

– Ja, precis. Men nu under sommaren fick de äldre inte ha några besök av släktingar eller bekanta. Men då var det några av dem som kände mig i alla fall. Jag har ju spökat runt i deras vardagsrum genom åren. 

”Finns kanske lite hopp nu”

Det låter ju verkligen som du trivs med att arbeta inom vården. Men saknar du att stå på scen inför mycket publik? 

– Självklart! Men det är ganska behagligt att uppträda inför en publik på 50 personer också. En så pass liten publik blir ganska intim och man får en chans att verkligen träffa publiken.

– Men numera är det rätt länge sedan jag uppträdde inför tusen personer eller fler. Det blir aldrig den grejen just nu. Självklart saknar jag det. Det ska bli underbart när det börjar igen, säger Anna-Lena Brundin.

Anna-Lena Brundin och sambon Jan Sigurd.
Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

Men det är inte bara rampljuset och stora scenföreställningar som Anna-Lena Brundin saknar.

Hon vill få en chans att leva igen. 

– Bara en sån sak som att få gå ut och snacka med folk på en bar – sådant saknar jag! Eller att få gå på bio, säger Anna-Lena. 

Man får kanske lite hopp när man läser om Pfizers eventuella vaccin?

– Ja, det finns lite hopp nu, sedan får vi se hur det blir. Dessutom är Donald Trump borta också, det känner man lite hopp över också. Kanske går det att rädda världen ändå?

Se mer:

Expressens Niklas Svensson intervjuar Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!