Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen drar till-
baka Bro-förslaget

Efter kritiken från lagrådet – nu backar regeringen med förslaget att kunna stänga Öresundsbron. Foto: Pelle T Nilsson
Efter kritiken drar nu regeringen tillbaka förslaget om att kunna stänga Öresundsbron. – Det är viktigt att analysera kritiken som Lagrådet kommit med. Vi ska under dagen träffa de andra partierna. Jag tror fortfarande det är viktigt att ha den här åtgärden som sistahandsåtgärd, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT. Foto: Pelle T Nilsson
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra är inte redo att stödja regeringens lagförslag om att Öresundsbron kan stängas, rapporterar SVT. Foto: Claudio Bresciani/Tt
Öresundsbron Foto: Ludvig Thunman

Regeringens förslag om att kunna stänga Öresundsbron vid ett krisläge har fått mycket kritik.

Nu drar regeringen tillbaka förslaget.

– Efter den kritik Lagrådet har framfört har regeringen bestämt sig för att släppa förslaget om bron, säger Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet till SVT.

– Jag välkomnar att de ändrar sig angående Östersundsbron och drar tillbaka denna del. Det skulle påverka asylrätten och det var ett förkastligt förslag, säger Annie Lööf.

Samtidigt har Miljöpartiets riksdagsgrupp beslutat att stödja det omstridda förslaget.

I går kritiserade Lagrådet regeringens förslag om att kunna stänga Öresundsbron i krislägen. Enligt Lagrådet var förslaget slarvigt och riskerade att kränka den personliga integriteten.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra var också kritisk till förslaget.

– Allvarlig kritik från Lagrådet. Vi är beredda att stödja id-kontroller, men att kunna stänga Öresundsbron kräver bättre beredning, skrev hon på Twitter.

Kristdemokraterna ville överväga kritiken men Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet krävde att förslaget skulle dras tillbaka.

– Jag välkomnar att de ändrar sig angående Östersundsbron och drar tillbaka denna del. Det skulle påverka asylrätten och det var ett förkastligt förslag, säger Annie Lööf i samband med att hon höll sitt jultal under tisdagen.

Annie Lööf kritiserar samtidigt de eventuella id-kontrollerna.

– Vi tror inte på id-kontroller. Det hotar möjligheten för människor att söka asyl i Sverige. Vi kommer att rösta nej till lagen om id-kontroller.

"Om det värsta skulle inträffa"

Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterar varför regeringen har dragit tillbaka förslaget.

– Det är ju viktigt att vi analyserar den kritik som Lagrådet har kommit med, och vi ska under dagen träffa de andra partierna. Det är klart att vi vill vara med och reda ut eventuella problem som kan finnas, säger Anders Ygeman till Expressen.

Var det ett förhastat förslag?

– Nej, jag tror fortfarande att det är viktigt att ha den här möjligheten som en sistahandsåtgärd. Men det var ju heller ingen åtgärd som vi var beredda att vidta nu, utan ett verktyg att ta till om det värsta skulle inträffa.

Men hur överens är ni egentligen?

– Regeringen har, som sagt, tagit fram förslagen tillsammans och det här är förslag som vi har berett gemensamt. Vi delar också oron inför den utmaning som Sverige står inför. Det är så klart väldigt utmanande för många av våra samhällssystem när det kommer många människor på kort tid. Vi tar hänsyn till den kritik som kommer.

Har det spelat någon roll att Moderaterna säger nej?

– Vi ska träffa Moderaterna och de andra partierna i dag, så får vi reda ut vad deras farhågor kan vara.

Kan det vara så att ni kommer tillbaka senare med ett förslag om att stänga Öresundsbron?

– Jag tror att den här möjligheten behövs som en sistahandsåtgärd. Är inte riksdagen beredd att ge regeringen den möjligheten i det här läget, då måste riksdagen vara beredd att sammankallas i det läge det skulle behövas.

Ni hade kunnat driva igenom det här med stöd av Sverigedemokraterna. Varför ville ni inte göra det?

– Nu tror jag att vi lugn och ro ska analysera kritiken som kom från Lagrådet. Det viktigaste nu är att få på plats id-kontrollerna för att kunna minska inströmningen av asylsökande.

"Kan inte lösas om ett halvår"

Flera miljöpartister är fortfarande kritiska till hela regeringsförslaget, även den del som innebär skärpta id-kontroller.

På tisdagen höll partiets riksdagsgrupp ett möte där man diskuterade frågan inför den kommande omröstningen. Partiet kom dock överens om att stödja hela förslaget, även om enskilda riksdagsledamöter uppger för SVT att de kommer rösta mot.

– Gruppen som helhet kommer att stödja förslaget. Jag röstade emot, eftersom det kommer att bli orimliga konsekvenser för kollektivtrafiken, säger partiets trafikpolitiska talesperson Karin Svensson Smith till SVT.

Rasmus Ling, riksdagsledamot för MP, har redan meddelat partiet att han tänker rösta nej till förslaget när riksdagen ska fatta beslut.

– Min förhoppning är att även de som inte är lika säkra i sakfrågan, att de ändå ska lyssna på Lagrådet och se att vi inte kan ha en så här hafsig process, säger han till TT.

Sverigedemokraterna kommenterar förslaget så här:

– Lagrådets kritik baseras på kort beredningstid, och vi hade också önskat att den varit längre. Men nu har regeringen väntat med åtgärderna så att de kommer plötsligt och sent. Vi delar regeringens uppfattning att läget är akut och att något måste göras snabbt, sa Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson för SD, till TT.

Senast i går kväll sa Anders Ygeman i SVT:s Aktuellt att regeringen gjorde en annan bedömning än Lagrådet:

– Vi har det högsta asylmottagandet någonsin och till och med dubbelt så stort som det högsta. Det här händer här och nu och det kan inte lösas om ett halvår. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har pekat på att allvarliga samhällsfunktioner är hotade och polisen har bedömt att det råder ett hot mot den allmänna ordningen.