Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna: Jag såg ut som en hamster efter ingreppen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Anna vill att felbehandlingar inom skönhetsbranschen ska uppmärksammas mer.
Foto: Privat

Anna, 38, gick till skönhetskliniken i Malmö för att se ”lite fräschare ut”. 

Men något gick fel med injektionerna – ansiktet svullnade upp, blödde och läpparna var knöliga.

Hon anmälde läkaren som genomförde ingreppen, samma läkare som tidigare anmälts för felbehandlingar.

– Det ska inte se ut som hängande hamsterkinder, säger Anna – som välkomnar den nya lagen som ska rensa ut oseriösa aktörer i skönhetsbranschen.

Den 9 mars i fjol besökte Anna, 38, en klinik i Malmö för att göra flera ingrepp i ansiktet. Hon ville göra läpparna fylligare, kindbenen mer markerade och injicera fillers under ögonen för att se piggare ut.

– Jag närmar mig ändå 40 och kände att jag ville ha en touch up. Jag kom dit för att se lite fräschare ut. Det var inte så att jag ville förändra hela ansiktet. I stället kom jag ut och såg ut som Gud vet vad.

Anna, som hade gjort liknande ingrepp tidigare men i mindre skala, märkte snabbt att något var fel.

– Jag såg mig själv och tänkte ”hur ser jag ut?”. Jag var helt chockad. Jag var rejält svullen, jag blödde jättemycket och såg att läpparna var sneda och helt knöliga. Efter tre dagar gick jag dit igen och sa att jag inte ska se ut så här, säger Anna.

”Formade sig som en prinskorv”

Mottagningen som genomförde ingreppen på Anna har bara funnits i några år men tidigare anmälts för bristande ingrepp. Bland annat från en kvinna som gjorde ett bröstlyft.

På två veckor märkte jag många infektioner i båda brösten och alla sömmar öppnade sig och infektion och blod kommer ut ur dem”, skrev hon i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. 

När Anna gick tillbaka fick hon svaret att ansiktet visst såg bra ut, berättar hon.

– Injektionen under ögonen satt inte under ögonen där det ska sitta. Det satt uppe på kinden så att det formade sig som en prinskorv. 

– Det ska inte se ut som att man har hängande hamsterkinder. Efter ett tag insåg jag att det inte kommer att lägga sig. De hade gjort rejält fel. Jag gick till en annan klinik som sa att hon vägrade korrigera något i mitt ansikte. Hon sa att hon såg att det var rejäla felbehandlingar som den första läkaren behövde åtgärda, säger Anna.

Två dagar efter ingreppen förra året märkte Anna att läpparna var knöliga och drabbades av blödningar i ansiktet.
Foto: Privat
Hon tvingades till flera ytterligare ingrepp för att återställa ansiktet. Så här såg det ut i september.
Foto: Privat
Annas ansikte är nu till 90 procent återställt, säger hon.
Foto: Privat

Ansiktet är 90 procent återställt

Läkaren gick med på att försöka åtgärda injektionen med fillers under ögonen, så kallad ”tear through”. Men även det ingreppet blev fel, berättar Anna.

Hon gick tillbaka några månader senare för att ta bort innehållet under ögonen och tre ytterligare behandlingar följde månaderna efter för att ta bort ännu mer. 

I dag är ansiktet 90 procent återställt, berättar hon. Det finns fortfarande fillers kvar under ögonen som är felplacerat. 

– Jag har mått extremt dåligt under hela förra året. Vissa dagar har jag inte ens velat gå ut, jag har sjukskrivit mig från jobbet och hittat på förklaringar. Det har varit för att jag inte velat visa upp mig och skämdes något fruktansvärt över utseendet.

Nytt beslut i riksdagen

I början på maj beslutade riksdagen om en ny lag för att bekämpa oseriösa aktörer inom skönhetsbranschen. Skyddet har länge varit obefintligt trots att skadorna kan bli mycket allvarliga eller i värsta fall livshotande. 

– Det är på tiden. Jag har varit i kontakt med så mycket folk i olika Facebookgrupper, alldeles för många har blivit felbehandlade. Det har känts väldigt länge som att det är något man väntas göra på egen risk. Om det går fel får du skylla dig själv. Man blir inte tagen på allvar riktigt, så det är jättebra att den här lagen kommer nu, säger Anna.

Hon har betalat runt 30 000 kronor för behandlingar det senaste året, med extrakostnader för att åtgärda brister inräknade. Nu har hon även anmält kliniken till Ivo.

– För mig har det gått så långt nu att jag skiter i pengarna. Jag vill ha upprättelse. Jag tycker att oseriösa aktörer inte ska få fortsätta så här, säger Anna. 

Läkaren: ”Inget medicinskt fel”

Läkaren som utförde ingreppen menar att inget fel har begåtts och att kliniken har uppmuntrat Anna att gå vidare med anmälan.

– Det finns inget medicinskt fel här och det kommer hon få svar på sen. Vi har vid våra konversationer med henne uppmanat henne att anmäla och få en objektiv bild av en myndighet, säger han. 

Läkaren kallar kritiken för ”patientens egen uppfattning”.

– Vi har varit väldigt tydliga. Vi har en journal. Det finns inget att hämta i hennes anmälan.


Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

SE FLER NYHETER: Orden efter mordet i Ronneby

I villaidyllen i Ronneby dödades en man i 40-årsåldern på lördagskvällen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!