Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anna, 54, tröttnade på att hata sin kropp – ska peppa andra kvinnor

Anna sprider kroppspositivism genom sitt konto på Instagram.
Foto: Privat
Hon vill att flera kvinnor ska acceptera sina kroppar.
Foto: Privat

54-åriga Anna från Malmö tröttnade på att hata sin kropp – och bestämde sig för att älska den i stället.

Nu sprider hon kroppspositivism med sitt konto på Instagram.

– Det är nog inte lika vanligt att man har den typen av konto i min ålder, säger hon.

Mamma, mormor, hundägare – och kroppsaktivist. De är några av orden Anna använder för att beskriva sig själv på sitt Instagramkonto.

Efter år av att känna missnöje och avsky för sin kropp bestämde sig 54-åringen för att se sig i spegeln och ändra sin inställning.

– Jag började följa kroppspositivistiska konton och startade ett eget för att hjälpa mig själv. Jag utmanade mig själv att ta bilder ur vinklar som jag aldrig gjort tidigare, säger hon.

Ingen retuschering.

Ingen redigering.

– Jag fick några följare och lite respons. Då tänkte jag att det kanske kunde vara någon nytta för andra att se mig. Också för att jag är äldre, tänkte jag. Det är nog inte lika vanligt att man har den här typen av konto i min ålder.

"Kan fylla en plats med min ålder"

Inläggen handlade inledningsvis till stor del om att känna sig bekväm i sin kropp, samhällets normer och ideal – men vidgades senare för att också handla om bland annat psykisk ohälsa. Responsen Anna får är övervägande positiv.

– Jag får ganska många meddelanden från unga kvinnor som tycker att jag peppar dem. Även äldre kvinnor, där jag tänker att jag kan fylla en plats med min ålder. Jag har gjort några inlägg om hur äldre förväntas klä sig och bete sig, säger hon.

Sporadiskt dyker negativa kommentarer upp, som ännu är svåra att skaka av sig. Värst är de män som hör av sig med obskyra meddelanden, menar Anna.

– Jag har polisanmält flera stycken, jag får rätt mycket dickpics.


LÄS OCKSÅ: Stina Wolter berättar om kroppsaktivism 

Vill inspirera och peppa andra

Annas förhoppning med kontot är att fler ska må bra med och acceptera sina kroppar. Genom att lägga fokus på sin egen kropp hoppas hon att andra kan släppa fokus från sina egna.

– Kroppen är inte det viktiga. Jag vill att mina barnbarn ska växa upp utan att hela tiden bli granskade och bedömda för sina utseenden. De ska våga ta plats och finnas till som de är, säger hon.

Foto: Privat

Sedan hon skapade kontot har Anna, utöver flera nya vänner, fått flera erbjudanden om att arbeta som modell.

– Just för att representera en vanlig kvinna med en helt vanlig kropp.


LÄS OCKSÅ: Jasmine: "Därför behöver vi se tjocka kvinnor i underkläder" 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!