Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna, 31, fick sin arm bruten av en polisman

Armen knäcktes. Anna, 31, var ute och sjöng karaoke med sin syster men festkvällen slutade med en bruten arm. När hon anmälde övervåldet lades utredningen ner direkt.
Foto: Tomas Leprince

Systrarna hade en helkväll på krogen men festen slutade med våld när Anna, 31, slogs i bojor av polisen.

Under tumultet bröt poliserna armen på småbarnsmamman - men så fort hon anmälde händelsen lade åklagaren ner utredningen.

- Det känns fruktansvärt, de skyddar varandra, övervåld kan väl aldrig vara okej, säger Anna.

Åklagaren menar att polisen inte använde övervåld mot Anna som själv är misstänkt för våld mot tjänsteman.

Anna sitter i soffan och håller sig för sin gipsade vänsterarm, smärtan är stor.

- Jag har inte kunnat sova sedan det här hände tidigt i söndags morse. Det gör så ont, säger hon med tårar i ögonen.

Anna och hennes syster var på en nattklubb på Bergsgatan i Malmö. Anna berättar att båda var berusade, och framåt morgonen behövde lillasystern gå ut för att få luft.

- Vi satt utanför, plötsligt började min syster blöda näsblod. Då bestämde vi oss för att gå hem till mig, säger Anna.

Knakade i armen

Enligt Anna hann de aldrig gå innan en polispatrull dök upp på gatan. Patrullen skulle omhänderta systern på grund av hennes berusning.

- Men jag tyckte att vi kunde gå hem till mig, jag sa det till poliserna men de lyssnade inte. I stället brottade de ner mig på marken och satte ett knä i ryggen på mig.

- När de sedan böjde bak armarna bakom ryggen knäckte det till i armen, säger Anna.

I sin anmälan till polisen säger Anna att hon lyckades krångla ur ena armen ur handfängslet när hon satt i bilen. När polismannen som satt bredvid henne upptäckte det försökte han, enligt Anna, tvinga in armen bakom henne varpå det knakade till igen.

- Jag grät av smärta och sa åt dem att släppa mig men de brydde sig inte. Men de förstod att något allvarligt hade hänt.

Timmar i fyllecellen

Enligt Anna ska poliserna ha viskat mellan sig och sagt "undrar om vi tog i för hårt".

Poliserna körde henne till sjukhuset i stället för till arresten. Där röntgades armen och läkarna konstaterade ett benbrott. Därefter kördes Anna till polishuset.

Efter flera timmar i fylle- cellen släpptes hon. På måndagen återvände hon till polisstationen för att anmäla händelsen.

- Eftersom jag var rädd för polisen efter det som hände hade jag med mig mina föräldrar.

Hennes uppgifter togs emot och skadorna fotograferades. Men på onsdagen kom dråp- slaget.

- Åklagaren lägger ner ärendet, de menar att det är mitt eget fel, att det var jag som var våldsam. Enligt åklagaren har polisen inte använt övervåld.

Anna är ledsen över beslutet och säger att hon har tappat förtroende för polisen.

- Jag kommer att överklaga det här, polisen kan inte få bete sig hursomhelst. De misshandlade mig och de kränkte mig. Det kan aldrig bli okej att göra så utan att det får konsekvenser.

"Det händer ibland"

Åklagaren bedömer att våldet inte varit överdrivet.

- Det händer ibland att människor skadar sig vid polisingripanden, säger åklagaren Mats Eriksson.

Mats Eriksson är åklagare vid riksenheten för polismål i Malmö och det är han som har lagt ner utredningen. Själv har han inte förhört Anna utan fattat sitt beslut utifrån polisens anteckningar och Annas eget vittnesmål efteråt.

- Kvinnan i ärendet är misstänkt för våld mot tjänsteman. Det framgår tydligt av handlingarna i ärendet att den här tjejen först lade sig i ett LOB-ärende (lagen om berusade personer) och att hon gjorde rejält motstånd när hon skulle avlägsnas.

- När hon sedan i bilen lyckas få loss ena armen vevar hon med handbojorna mot en polis, för att hon inte skulle få in en träff försökte han tvinga in armen bakom ryggen igen. Då hörde de att det knäckte till och körde henne till sjukhus för kontroll, säger han.

Inget övervåld

Mats Eriksson tycker inte att poliserna använde något övervåld.

- Skadan beror säkert på det som hände vid greppet men det är inget konstigt, det händer i bland att man blir skadad under polisingripanden. Polisen behövde i det här läget använda ett visst tvång för att få in armen bakom ryggen på henne.

Beslutet om att lägga ner ärendet är inte hugget i sten. Anna kan välja att begära omprövning av ärendet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!