Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna, 24, är chef
över 400 personer

Anna Johansson har alltid varit en ledare, redan som barn i Osby tog hon plats i skolan och i föreningslivet. Idag är hon Utvecklings- och verksamhetsledare och leder arbetet för Ung omsorgs 700 medarbetare.
Foto: Patrik Blom / PATRIKBLOM.COM
Efter att själv mått dåligt insåg Anna Johansson vikten av att må bra som ledare. Mår man dåligt får man tunnelseende och är mindre kreativ.
Foto: Patrik Blom / PATRIKBLOM.COM

Anna Johansson är 24 år och chef över 700 personer. Redan som barn tog hon mycket plats, stack ut i skolan och ifrågasatte sina lärare i Osby.

I dag är hon verksamhetsledare på företaget Ung omsorg, driver även ett eget företag och i höst är hon dessutom projektledare för Friskis och Svettis projektet Tillsammans tränar vi.

– Jag har mig själv som förebild. Jag är stolt över vad jag åstadkommit och tycker jag gjort bra i från mig. Jag kan tittat tillbaka ibland och inspireras av allt jag gjort.

Anna hade flyttat hemifrån, börjat gymnasiet och behövde extrapengar. Som 17-åring började hon arbeta på Ung Omsorg. Företaget har prisats för idén att låta unga möta äldre inom omsorgen, bland annat av kungen. I dag är Anna utvecklings- och verksamhetsledare och hjälper sina medarbetare att nå företagets mål.

– Jag har alltid sett mig själv som ledare. Tidigt fick jag den rollen. Som liten tog jag mycket plats och stack ut i skolan. Jag svalde inte allt mina lärare sa, för jag var alldeles för nyfiken och självständig, så jag ställde mycket mer frågor på lektionerna än andra i min klass. Idag är det något jag ser som positivt, men som barn i Osby var det nog inte alltid det.

Hur var det att växa upp i Osby?

– Osby är en liten by där alla känner alla och där man inte kan vara anonym, som i Stockholm där jag bor nu. Absolut stack jag ut. Men även om Osby är litet hade orten ett brett utbud av fritidsaktiviteter, så jag hade massor att göra. Och det är naturnära, vilket är positivt. Men det är inskränkt ibland och här är ett högt stöd för SD, något som går emot mina värderingar. Så jag har rätt blandade känslor till Osby, säger hon.Redan som 16-åring flyttade Anna från Osby för att gå på gymnasiet i Lund. Hon fortsatte arbeta för Ung Omsorg och läste sedan en kandidatexamen i arbets- och organisationspsykologi vid Lunds universitet.  

– Efter examen fick jag det här jobbet. Det var ett naturligt steg att axla en tyngre roll. Jag tycker Ung Omsorg bygger på en fantastisk idé, Att äldre ska få en guldkant på sin vardag och unga ska få möjlighet att utvecklas. Jag älskar att utveckla både verksamheten och medarbetarna, det är genuint kul och ger mig mycket energi.

"Jag fick ett mentalt sammanbrott"

Även om jobbet ger energi har det inte alltid varit så. Under en period kände Anna att det blev alldeles för mycket. Att hon förlorade kontrollen.

– Jag var väldigt inriktad på bara ledarskap i början. Jag stod och bläddrade i vår verksamhetsplan, när jag fick ett mentalt sammanbrott och skrek och stampade. Jag insåg rätt snabbt att så kunde inte jag ha det. Jag började fundera över hur jag kunde arbeta med min mentala hälsa.

Nu började Anna tänka på hur hälsa och ledarskap fungerar ihop. Hon läste mycket om mental hälsa och hittade sin egen lösning som inkluderar träning som alltid varit en stor del av hennes liv.

– Nu prioriterar jag bra sömn, att röra på sig, att göra annat än att bara jobba och att jobba med mindfulness. En viktig sak alla borde göra i sina liv är att energiinventera. Vad tar energi utan att ge något tillbaka? Det kan vara en stökig garderob eller en person. Se till att ha fler personer som ger energi än som tar i ditt liv. Samtidigt måste vi sänka trösklarna, ingen människa är perfekt. Jag är inte världsbäst på allt jag förespråkar och ibland är jag skitstressad!

Vill hjälpa ledare axla rollen

I sommar ska Anna planera sitt eget företag. Hon leder folkhögskolekurser och föreläser. Hon vill att fler ledare ska hitta verktyg för att vara både hälsosamma och bra ledare.

– Jag skulle vilja komma bort från bilden av att ledaren ska bära allas resultat och att målet är allt. En ledare är en förebild och det gör det till en pressad roll. Jag hade hellre sett att vi såg vägen till målet. Det är viktigt att man som ledare mår bra genom hela resan!


Läs alla Kvällspostens artiklar i serien #100kvinnor här!

Annas ledarskapstips:

Vad är ditt råd till den som vill bli en ledare?

– Enligt mig finns inga ledarpersonligheter. Alla kan, om man känner sig själv och vet vad man står för. Våga, våga, våga, låt inte rädslor hålla tillbaka dig. När du vågar kan du börja prova vad som funkar och vad som inte gör det. Var inte rädd för att misslyckas, det är lärorikt.

Hur blir man en bra ledare?

– Reflektera över dig själv, vad står du för, vad vill du, vad står du inte för? Att vara konsekvent är viktigt. Utstråla det du vill att dina medarbetare ska utstråla.

Om man mår dåligt, vad ska man göra då?

– Bygg från början upp en kontakt med chefer och personal så att du kan berätta hur du mår, om du har för mycket på ditt bord och behöver hjälp att avlasta dig. Var öppen för chefen, så att ni tillsammans kan skapa en lägesrapport och lösa situationen. Ofta tappar man sin kreativitet när man mår dåligt. Försök undvika kortsiktiga lösningar, de är ofta inte de bästa.

"Utvecklingsarbete är genuint kul"

Namn: Anna Johansson

Ålder: 24 år

Gör: Utvecklings- och verksamhetsledare på Ung Omsorg, driver företaget Ledarskap och hälsa och är projektledare för Tillsammans tränar vi på Friskis och Svettis i Stockholm

Bor: Stockholm

Från: Osby

Familj: Sambon Patrik, mamma, pappa och två systrar