Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Louise Hanson avslöjar hemligheter

SOLO. Ann-Louise Hanson har haft 50 låtar placerade på Svensktoppen. Bland annat "Vita rosor från Aten", "Gammaldags musik" och Arrividerci Frans".
Foto: Olle Sporrong

Ann-Louise Hanson, 69, strålade i SVT:s "Alla tiders hits" på lördagskvällen.

I en kommande bok berättar svensktoppstjärnan om de hemligheter hon burit på sedan barnsben.

– Det har varit bitvis jobbigt att skriva om det där, säger hon samtidigt som hon avslöjar hur hon hållit kärleken med artistkollegan Bruno Glennmark vid liv i ett halvt sekel.

– Bruno och jag har överlevt alla kriser.

I "Sommar i P1" vittnade Ann-Louise Hanson om knappa förhållanden under uppväxten och berättade om sin sjukliga mamma. Ann-Louise Hanson växte upp i skånska Kristianstad. Det var svält och fattigdom. Hennes mamma var så dålig att läkarna trodde att hon skulle dö.

– Det gick i vågor, ibland hade vi pengar och ibland hade vi inte pengar. Det vande man sig ganska snart vid, sa hon i programmet och fortsatte:

– Mamma var väldigt sjuk i omgångar. Det var ingen som trodde att hon skulle bli 40 år – men hon blev 84 år. Det var ett mirakel. Min pappa och vi barn var på sjukhuset för att säga adjö till henne, ingen trodde att hon skulle överleva. Men hon hämtade sig. På senare år berättade hon att det berodde på att hon såg oss barn och så gärna ville se oss växa upp.

Vilka reaktioner fick du på ditt "Sommar i P1"?

– Jag såg vad som skrevs först senare och det var ju enbart positiva saker. Även brev och mail var fina. Det var en arg "kärring" som skrev att jag lät "arrogant och högfärdig".

Hur tog du det?

– Jag blev bara full i skratt!

Finns det mer av hemskheter i ditt liv att berätta om?

– Ja, och jag lovar att berätta mer. Jag har inte sagt allt ännu. Jag filar på en biografi – ja den är nästan färdig – och förhoppningsvis kommer den nästa år då jag blir 70. Där skriver jag om hur jag uppfattat olika saker under uppväxten och har nu fått bevis på att jag fattat saker rätt.

Hur menar du?

– Men jag har pressat släktingar att berätta vad som verkligen hände.

Och vad hände då?

– Jag går inte in på det nu utan spar det till boken.

Hemska saker?

– Ja och det har varit bitvis jobbigt att skriva om det där. Det har vart svårt känslomässigt att gå tillbaka. Och titta så där långt bakåt i tiden. Men trots att jag var så liten så uppfattade jag verkligen sakerna som de var. Det känns bra.

Förberedelserna inför "Alla tiders hits", som sändes i SVT i går kväll, har varit minutiösa. När vi når Ann-Louise Hanson på en mobil i huvudstaden sitter hon hos sin "frissa". Hon berättar om foliebitarna som fästs i håret. Scenkläderna är bestämda sedan länge. Och sången, Mauro Scoccos "Till dom ensamma", har hon nött till vansinne.

– Jag har levt med den här låten länge nu och det sista jag gör innan jag somnar är att jag går igenom texten en gång till.

Det låter snudd på överambitiöst?

– Men jag gillar inte det här med tv riktigt. Jag frågar mig själv varje gång varför jag utsätter mig för nåt sånt här. Det är läskigt med livesändning.

– Fast jag har klarat mig hittills. Har inte behövt vissla bara för att jag glömt texten.

Däremot minns hon fortfarande - med stora delar skräck - den gången i Malmö då hon landade pladask på scengolvet efter illa genomförd luftfärd.

– Jag dinglade i en vajer med rumpan mot publiken. Ja, det var en riktig katastrof. "Vilken besvikelse", som Kvällsposten mycket riktigt skrev.

Men det var allvarligare än så och hon skadade ljumskarna där hon hängde fritt högt upp i luften. Det blev blodutgjutelse. I går kämpade hon tappert efter en operation.

– Jag har haft väldigt ont och tvingats käka piller. Jag har opererat menisken. Det är en gammal skada. Jag har hoppat, skuttat och sprungit för mycket. Det har blivit förslitningar.

Hur gick det?

– Två dagar efter operationen stod jag på scen igen. Med kryckor. Men det gjorde förstås ont.

Och hur är det i dag?

– Jag dras med det fortfarande. Jag måste träna. Rätt träning. Cykla. Tar bussen en bit, går resten. Hålla igång.

Du är inte den som ger upp så lätt.

– Jag gör så gott jag kan. Har alltid gjort. Det finns inte nåt annat.

Ann-Louise Hanson ÄR Svensktoppen. 50 låtar placerade på listan talar sitt tydliga språk. Ingen annan svensk är ens i närheten av det rekordet. Bland annat har "Gammaldags musik", "Klämmiga Katrin", "Tag emot en utsträckt hand" och "Arrividerci Frans" fått placeringar på listan. Tillsammans med Cornelis Vreeswijk sjöng hon balladen "Jag hade en gång en båt". Den senaste är "C'est la vie" från 2004.

– Svensktoppen är förstås en stor del av mitt liv. Första gången? Hm... Var det "Vita rosor från Aten"? Tror det. Håller inte reda på sånt, säger hon och vecklar in sig i ett resonemang om MTV som hon fick för sig startade på 60-talet.

Men "Vita rosor från Aten" var rätt! Det var 1962. 51 år sedan! Och du är fortfarande aktiv. Hur håller du dig ung?

– Genom att fortsätta sjunga. Jag träffar mycket folk och känner mig fortfarande uppskattad. Det hjälper.

Och hur länge kan du köra på?

– Jag säger som Tommy Körberg sa en gång: "Jag lägger av när vibratot slår mellan väggarna". Jag har ett avtal med min kära make där han lovar att säga till i god tid före det inträffar.

Hur länge har du och Bruno varit gifta egentligen?

– 48 år!

Gud så länge!

– Det säger vi också. Jag kan inte namnge ett enda artistpar som varit lika strävsamma som vi har varit.

Jag skulle intervjua Ann-Louise en gång i Frankrike där hon berättade om sin nya karriär som konstnär. Och maken Bruno Glenmark fanns där vi hennes sida hela tiden. De var som ett nyförälskat par. Hur håller ni kärleken vid liv?

– Genom att trampa på, jobba, stötta. Ibland kritisera, gnabba. Men inga jättegräl.

Men hur har ni klarat av att hålla ihop så länge?

– Vi har inte gett upp. Vi tillhör den gamla skolan som inte gör det så lätt.

Du menar att ni har haft era duster?

– Ja, precis så. Vi har haft våra kriser. Det ska gudarna veta. Men vi har inte gett upp för den skull. Man ger inte upp om det skär sig lite.

Ni är båda skåningar. Kan något sådant spela in? Alltså, att ni har samma bakgrund?

– Ja, kanske det.

Men ni är inte här längre.

– Faktum är att när vi flyttade hem från Frankrike 2009 så letade vi hus i Skåne. Vi höll på en hel sommar med det. Och vore det inte för barn och barnbarn hade vi nog bosatt oss i Skåne men så fanns det där huset i Stockholms skärgård som alla var så förtjusta i och som ingen tyckte att vi skulle sälja. Det är stort och vi tillbringar mycket tid där – med just barn och barnbarn.

Du vill ge barn och barnbarn det du själv inte fick när du växte upp. Du pratade om det i ditt sommarprogram 26 juli.

– Ja, exakt. Jag vill ge dem det jag inte själv fick uppleva.

Hur har livet varit?

– Fantastiskt!

Och nu?

– Jag har fullt upp trots att jag är pensionär.

1995 började hon uppträda tillsammans med Lill-Babs. Och i Melodifestivalen tidigare i år slog hon sig ihop med Siw Malmkvist och Towa Carson. Svensktoppskollegerna håller ihop.

– Låten "Pensionär" som vi framförde på Melodifestivalen i en paus har ju haft 600 000 visningar på Youtube.

Det är ju mer än Mando Diaos klipp från besöket hos Skavlan.

– Helt fantastiskt. Inte minst alla kommentarer från unga människor är härliga. "Tanterna är cool". Sånt skriver man.

Men du har förstås fans som följt dig under hela karriären också.

– Ja, och de kunde inte rösta på mig i "Alla tiders hits". Mina fans har inga Iphones, iPads eller liknande. Och vem sätter sig vid datorn och röstar? Ingen! Det här är ett konstigt system. Det är synd att folk inte kan rösta. Men det är tv:s beslut.

Vad tycker du om programmet?

– Jag har sett de två första avsnitten och de får inte en strålande recension. Men man måste ge det en chans.

Vad ska du göra sen?

– När inte rösten bär längre har jag måleriet. Det var under åren i Frankrike som jag började måla på allvar, berättar Ann-Louise Hanson.

TRE DÖTTRAR OCH SJU BARNBARN

■ Namn: Ann-Louise Hanson.

■ Ålder: 69 år.

■ Familj: Make, tre döttrar, sju barnbarn.

■ Bor: Täby, Stockholms skärgård. Ann-Louise Hanson och hennes make bodde på Franska rivieran i 19 år men flyttade tillbaka till Sverige 2009.

■ Gör: Sångerska med 50 låtar på Svensktoppen. Hon är den kvinnliga artist som haft med överlägset flest låtar i listans historia.

■ Karriär: Fick skivkontrakt som 14-åring och det stora genombrottet kom tre år senare med hennes svenska version av Elvis Presley-hiten "Are you lonesome tonight?", som sålde i över 40 000 exemplar.

Under 70-talet började hon att sjunga countrypop och fick en storsäljare med "Låt inte din skugga falla här".

Ann-Louise Hanson är också en duktig imitatör och var med i Bosse Parneviks revy på Oscarsteatern 1987. Hon gjorde bland annat imitationer av Lena Nyman, Kristina Lugn samt Birgit Nilsson.

■ På senare tid: De senaste åren har hon också synts mycket i tv. 2011 deltog Ann-Louise Hanson bland annat i "Klockan åtta hos stjärnorna" tillsammans med Edward Blom, Magdalena Graaf och Erik Hörstadius. Samma år var Ann-Louise Hanson också med i "Körslaget".

■ Rekord: Hon har sammanlagt spelat in över 600 låtar och medverkat i Melodifestivalen 13 gånger - svenskt rekord.

Källa: WIKIPEDIA

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!