Ann-Christine, 55, reser ensam runt i hela världen

5 smarta tips när du bokar resan
Ann-Christine på toppen av Rockefeller center i New York.
Foto: Privat
Resan till Kenya var en oväntad bonus.
Foto: Privat

Under sju år var Ann-Christine Reimers liv begränsat av sköldkörtelsjukdomen hypotyreos. Med rätt medicinering har hon fått ett helt annat liv – och nu reser hon ensam ut i världen.

– Jag är tacksam för livet jag lever varenda dag, säger Ann-Christine Reimer, 55.

Ann-Christine Reimer, 55, har gått från ett liv av ständig trötthet till att åka jorden runt. Hon fick symptom på sjukdomen hypotyreos år 2002 men det skulle dröja två år innan hon fick diagnosen.

– Tröttheten man upplever är handikappande. Att ligga i soffan och inte ens orka ligga i soffan, säger Ann-Christine Reimer. 

Det var en lång och utdragen kamp för att få rätt medicinering, vilket hon till slut fick 2009, och då vände allt.

– Nu känns det som att det var jättelänge sedan, ett gammalt ont liv. Skräcken att må så dåligt igen finns fortfarande kvar, frisk blir jag aldrig, säger Ann-Christine Reimer. 

FAKTA

Namn: Ann-Christine Reimer

Ålder: 55

Bor: Limhamn

Familj: En syster med familj.

Intressen: Resa, läsa, hälsa, löpträning, kallbadhuset, yoga, golf.

Jobb: Marknadsassistent

Sedan dess har hon spenderat så mycket tid hon kunnat med att resa – hon har hunnit besöka allt från Tokyo till San Francisco.

– Jag måste säga att jag känner ”nu jäklar alltså”, jag är så tacksam för livet jag lever varenda dag när jag tar min medicin. Det bästa med att resa är minnena man tar med sig. Erfarenheten man får från varje resa. Jag tänker på mina upplevelser varje dag. Du växer som människa, bildar dig själv och det ger så otroligt mycket, säger Ann-Christine Reimer. 

Kenya-resan vann Ann-Christine när ett reseföretag hade utlottning.
Foto: Privat
Förutom safari och natur har hon hunnit med en hel del sol och bad på sina resor.
Foto: Privat
I somras reste Ann-Christine runt i Kanada.
Foto: Privat

En höjdpunkt när hon vann en resa till Kenya, via ett reseföretag som lottade ut den på sin hemsida.

– Det var helt galet, säger hon.

Nu stundar en resa till Malaga, där har hon nyligen köpt en lägenhet som ska så klar 2021. 

– Jag tänker att om jag sedan kommer fram till att jag inte trivs där så är det bara att sälja, då har jag i alla fall provat. Jag är så himla medveten om att vi lever just nu, om en kvart kan det vara kört. Jag försöker verkligen ta vara på saker och ting men det finns alltid mer att göra, säger Ann-Christine Reimer. 

Reser ensam runt i världen

Hon reser oftast ensam, men känner sig aldrig ensam. Familjen och vännerna finns i mobiltelefonen i fickan. Och hon delar ständigt med sig av sina resor på sin Instagram ”visitstina”. 

– Livet blir så tråkigt om man inte vågar göra något ensam och jag har alltid tyckt om att resa ensam. Jag får ju göra precis som jag vill, när jag vill, hur jag vill, kasta om i programmet utan att förhandla och bara vara för mig själv, säger Ann-Christine Reimer. 

Ann-Christine har varit två gånger på Hawaii.
Foto: Privat

Hon får ofta frågan om hon aldrig är rädd, berättar hon. 

– Jag är inte rädd. Jag vet att när det har varit kämpigt har jag rett ut det. Har man varit nere på helvetets botten så är det inte mycket kvar att vara rädd för, säger Ann-Christine Reimer. 

Nu är hennes stora förhoppning att medicinen ska fortsätta fungera så bra som den gör och att hon ska kunna fortsätta njuta av livet.

– Jag känner att jag är Ann-Christine 2.0, jag har aldrig haft det bättre än jag har det i dag. Det är otroligt, säger Ann-Christine Reimer. 

Ann-Christines tips för ensamresande

Scanna en kopia på passet och skicka till dig själv på till exempel din epost så en kopia alltid finns tillgänglig.

Ha koll på numret du ska ringa om dina kreditkort blir stulna.

Se till att ha en reseförsäkring, det är viktigt om till exempel din resväska blir försenad.

När du kommer till en ny stad, åk på en guidad busstur där man kan hoppa på och av. Då får man en snabb överblick och kan åka tillbaka igen om man sett något särskilt man vill titta mer på.

Boka boende nära bra transportkommunikationer och mataffärer. 

Hypotyreos och hypertyreos

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Om sköldkörteln tillverkar för mycket hormoner får du hypertyreos. Om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner får du hypotyreos. 

Sköldkörtelsjukdomar kan behandlas med läkemedel, radioaktivt jod eller med operation.

Hypotyreos kan ge många olika symtom till exempel extrem trötthet, sömnlöshet, depression, humörsvängningar, andfåddhet, högt eller lågt blodtryck, låg kroppstemperatur, muskel- och ledsmärta.

Hypertyreos kan ge symtom som till exempel svettningar, trötthet, hjärtklappning, viktnedgång, muskelsvaghet, nervositet.Källa: Sköldkörtelförbundet


RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln stod det att Ann-Christine Reimer lider av hypertyreos. Det korrekta är hypotyreos.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!