Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anmälan mot 300 IS-krigare hyllas: ”Signal till förövarna”

Jonas Trolle, före detta poliskommissarie och nu chef för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) hyllar anmälan mot 300 IS-svenskar. Men han ser också svårigheter inom polisen.Foto: TT NYHETSBYRÅN / ANDERS WIKLUND
En polisanmälan mot 300 IS-svenskar har lämnats in till Riksåklagaren och Rikspolischefen.Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Polisen Ulf Boströms unika anmälan mot 300 IS-svenskar välkomnas av chefen för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) vid Brå.

Han jämför initiativet med jakten på nazister som begått övergrepp under andra världskriget.

Men Jonas Trolle, som också är före detta polis, ser även ett stort hinder för arbetet med att lagföra IS-krigare i Sverige.

I söndags kunde Kvällsposten avslöja att en polisanmälan mot 300 IS-svenskar lämnats in till Riksåklagaren och Rikspolischefen.

Bakom anmälan står polisen Ulf Boström som ihop med experter funnit stöd i svensk lagstiftning för att inleda förundersökningar.

Nu välkomnas initiativet, av chefen för Center mot våldsbejakande extremism (CVE) vid Brottsförebyggande rådet (Brå).

Signal till de som flytt IS och nu möter förövarna här i Sverige

- Det är en viktig signal inte minst till de som flytt IS och nu möter förövarna här i Sverige, säger Jonas Trolle.

Polisen Ulf Boström står bakom anmälningen mot IS-svenskarna.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ser svårigheter hos svensk polis

Centret, som inrättats av regeringen, har diskuterat att mer aktivt söka paragrafer i lagstiftningen som gör det möjligt att åtala IS-svenskar för annat än terrorbrott, som varit svåra att bevisa.

Ur anmälan

Gärningsmännen (...) har uppsåtligen medverkat till att direkt utföra eller främja Islamiska statens olika brott enligt 3, 4 och 6 kap. BrB. Tillika Lagen (2014:406) om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Medverkan så som angivet faller under bestämmelserna i 23 kap brottsbalken om försök, förberedelse och medverkan mm. Medhjälp innefattar all slags verksamhet som underlättat för IS att verka och begå brott.

 

Anmälan har undertecknats av:

Polisen Ulf Boström som även sitter i kommunfullmäktige i Göteborg för Demokraterna.

Magnus Norell, terrorforskare

• Jan Hägglund, gruppledare för Arbetarpartiet i Umeå.

• Edward Nordén, säkerhetspolitisk talesperson för Medborgerlig samling.

Samtidigt tror Jonas Trolle, som varit polis i över 20 år, att det kan vara svårjobbat i Sverige när många poliser är upptagna med utredningar av grova brott.

- Det har varit stort fokus på terroristlagstiftningen och det gör att man inte ser andra möjligheter. Men det finns helt klart annan brottslighet som begåtts av personer som rest till Syrien och Irak som de kan åtalas för.

- Men det handlar också om prioritering. Generellt har vi mycket grov brottslighet i Sverige som många utredare tvingas hantera. Men bara därför, och för att lagstiftningen är komplex, betyder det inte att samhället inte ska agera.

Förra året presenterades Jonas Trolle av inrikesminister Morgan Johansson som chef för Center mot våldsbejakande extremism. Han kom närmast från en tjänst som poliskommissarie och biträdande lokalpolisområdeschef på Södermalm.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT

Jämför med jakten på nazister

I april samlade centret kommuner dit IS-återvändare kan tänkas åka till och hade en genomgång om folkrätt och lagar.

- Min förhoppning är att man åtminstone påbörjar utredningar kring de här personerna. Det här är brott som går under allmänt åtal, man är skyldig att utreda, även om en del kommer ta tid att bearbeta.

Även de som följt med familjemedlemmar har begått brott

En fördel är att de här brotten aldrig preskriberas.

Jonas Trolle jämför dem med när gamla nazister åtalas för brott begångna under andra världskriget.

- Vi måste visa de som for i väg att det inte är något man gör ostraffat. 

- De har befunnit sig på en plats där man inrättat en olaglig stat i ett icke legitimt krig. Även de som följt med sina familjemedlemmar har begått brott. 

150 återvändare

Sedan 2012 har omkring 300 personer rest till Syrien och Irak för att gå med i terrorstämplade grupper. Ungefär hälften av dessa har återvänt till Sverige.