Fiskeridirektör Johan Wagnström letar hörselstenar i Branteviksbrunn. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Ita jablonska/Länsstyrelsen
Fiskeridirektör Johan Wagnström letar hörselstenar i Branteviksbrunn. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Ita jablonska/Länsstyrelsen

Anmälan: "Kända ålen utsatt för djurplågeri"

Publicerad

I 155 år ska Sveriges kändaste ål, Branteviksålen, levt i en brunn.

Men nu hävdar en anonym anmälare att ålen utsatts för "världshistoriens grövsta och mest utdragna djurplågeri".

Nu blir det upp till länsstyrelsen i Skåne att undersöka påståendet, rapporterar P4 Kristianstad.

Historien om ålen i brunnen tog sin början 1859. Den då åttaårige Samuel Nilsson ska ha slängt ner den numera världskända Branteviksålen i brunnen och där fick den sedan stanna.

Tills i somras.

När Tomas Kjellman, som under hela sin livstid haft ålen i sin brunn i Brantevik, lyfte på locket upptäckte han att ålen var död.

– Visst känns det sorgligt, sa han till Ystads Allehanda.

Åldersfrågan

Dödsfallet fick stor uppmärksamhet i både nationell och internationell press och flera experter engagerade sig också i ålens öde och framför allt frågan kring dess verkliga ålder.

Men nu har historien dessutom fått ytterligare en vändning. En anonym person har vänt sig till jordbruksverket och lämnat in en anmälan om djurplågeri.

Anmälaren menar att Branteviksålen, men även en annan ål i en närliggande brunn, "utsatts för världshistoriens grövsta och mest utdragna djurplågeri". Anmälaren beskriver brunnarna i Brantevik som en vidrig miljö för alla levande varelser och menar även att den kvarvarande ålen, som förmodas vara drygt 100 år gammal, borde flyttas till en mer naturlig miljö eller avlivas.

Skyddas av lag

Länsstyrelsen i Skåne har ännu inte hunnit handlägga ärendet, men djurskyddsinspektören Paula Hultgren säger till radion att även en ål i en brunn skyddas av djurskyddslagen. Precis som andra djur ska ålen få mat, tillsyn och – vid behov – vård av sin ägare.

– Alla djur ska hållas på ett bra sätt och de ska få mat i tillräcklig omfattning och tillsyn. Just den här ålen har vi inte tittat på än, men generellt så gäller det alla djur människan håller i fångenskap, säger hon till P4 Kristianstad.

Om djurskyddsinspektörerna skulle komma fram till att levnadsförhållandena för Branteviksålens mer okände granne inte når upp till djurskyddslagen kan det bli aktuellt med åtgärder. Enligt Paula Hultgren skulle ålen exempelvis kunna hamna i ett mörkerakvarie där den skulle kunna studeras av allmänheten.

– När vi väl kommer fram till det här ärendet så får vi väl åka förbi och titta på ålen och se hur det står till med den helt enkelt, säger hon till P4 Kristianstad.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag