Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anmälan: "Kända ålen utsatt för djurplågeri"

Fiskeridirektör Johan Wagnström letar hörselstenar i Branteviksbrunn. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: Ita jablonska/Länsstyrelsen

I 155 år ska Sveriges kändaste ål, Branteviksålen, levt i en brunn.

Men nu hävdar en anonym anmälare att ålen utsatts för "världshistoriens grövsta och mest utdragna djurplågeri".

Nu blir det upp till länsstyrelsen i Skåne att undersöka påståendet, rapporterar P4 Kristianstad.

Historien om ålen i brunnen tog sin början 1859. Den då åttaårige Samuel Nilsson ska ha slängt ner den numera världskända Branteviksålen i brunnen och där fick den sedan stanna.

Tills i somras.

När Tomas Kjellman, som under hela sin livstid haft ålen i sin brunn i Brantevik, lyfte på locket upptäckte han att ålen var död.

– Visst känns det sorgligt, sa han till Ystads Allehanda.

Åldersfrågan

Dödsfallet fick stor uppmärksamhet i både nationell och internationell press och flera experter engagerade sig också i ålens öde och framför allt frågan kring dess verkliga ålder.

Men nu har historien dessutom fått ytterligare en vändning. En anonym person har vänt sig till jordbruksverket och lämnat in en anmälan om djurplågeri.

Anmälaren menar att Branteviksålen, men även en annan ål i en närliggande brunn, "utsatts för världshistoriens grövsta och mest utdragna djurplågeri". Anmälaren beskriver brunnarna i Brantevik som en vidrig miljö för alla levande varelser och menar även att den kvarvarande ålen, som förmodas vara drygt 100 år gammal, borde flyttas till en mer naturlig miljö eller avlivas.

Skyddas av lag

Länsstyrelsen i Skåne har ännu inte hunnit handlägga ärendet, men djurskyddsinspektören Paula Hultgren säger till radion att även en ål i en brunn skyddas av djurskyddslagen. Precis som andra djur ska ålen få mat, tillsyn och – vid behov – vård av sin ägare.

– Alla djur ska hållas på ett bra sätt och de ska få mat i tillräcklig omfattning och tillsyn. Just den här ålen har vi inte tittat på än, men generellt så gäller det alla djur människan håller i fångenskap, säger hon till P4 Kristianstad.

Om djurskyddsinspektörerna skulle komma fram till att levnadsförhållandena för Branteviksålens mer okände granne inte når upp till djurskyddslagen kan det bli aktuellt med åtgärder. Enligt Paula Hultgren skulle ålen exempelvis kunna hamna i ett mörkerakvarie där den skulle kunna studeras av allmänheten.

– När vi väl kommer fram till det här ärendet så får vi väl åka förbi och titta på ålen och se hur det står till med den helt enkelt, säger hon till P4 Kristianstad.